Ted Lord: ”Ετοιμαστείτε για τα covered bonds!”

Είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα ο ”πυρετός” των ομολόγων με εξασφάλιση των λεγόμενων covered bonds, εκτιμά σε συνέντευξή του στο euro2day.gr o Τed Lord, ο ”γκουρού” των covered bonds και επικεφαλής της σχετικής διεύθυνσης της Barclays Capital.

Ted Lord: ”Ετοιμαστείτε για τα covered bonds!”
Συνέντευξη στον Δημήτρη Κοντογιάννη



Η αγορά των covered bonds, συνολικού μεγέθους 2,0 τρισ. ευρώ περίπου, είναι η ταχύτερα ίσως αναπτυσσόμενη αγορά ομολόγων στον κόσμο, καθώς εμφανίζονται νέοι εκδότες από διαφορετικές χώρες (κυρίως τράπεζες) για να δανειστούν, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ζήτηση από τους επενδυτές διεθνώς, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο Ted Lord, επικεφαλής της διεύθυνσης covered bonds παγκοσμίως, της Barclays Capital.

Σημειώνεται ότι η Βarclays Capital, o επενδυτικός βραχίονας της Barclays Bank, αναδεικνύεται 1η στην παγκόσμια κατάταξη γι’ αυτή την κατηγορία ομολόγων τα τελευταία χρόνια.

’Η αγορά των covered bonds συνεχίζει να αναπτύσσεται. Θα πρέπει να δούμε νέους εκδότες από τη Σουηδία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ,” τονίζει ο κ. Lord. ”Είναι ίσως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ομολόγων στον κόσμο και είμαι βέβαιος ότι ο ”πυρετός” των covered bonds θα έλθει επίσης στην Ελλάδα”.

Πριν λίγες μέρες η Washington Mutual, η 6η μεγαλυτερη αμερικανική τράπεζα, έγινε η πρώτη μη ευρωπαική τράπεζα που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση τέτοιων ομολόγων, με εξασφάλιση τα στεγαστικά δάνεια που έχει στα βιβλία της.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη χώρα μας και τα προβλήματα που δημιουργεί στους ενδιαφερόμενους εκδότες η ελληνική νομοθεσία, ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχουν τράπεζες σε χώρες, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, στις οποίες δεν υπάρχει καν σχετική νομοθεσία και που παρ’ όλα αυτά έχουν εκδώσει τέτοια ομόλογα. Σχετική νομοθεσία που να καλύπτει τα covered bonds δεν υπάρχει ούτε στις ΗΠΑ.

”Νομίζω ότι η Ελλάδα διαθέτει κοντά στα 150 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά τέτοια δάνεια για αναχρηματοδότηση”, τόνισε.

Σημειώνεται ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες, π.χ. EFG Eurobank, Εμπορική, Aspis Bank, κ.ά., έχουν αποκτήσει χρηματοδότηση, προχωρώντας στην έκδοση mortgage backed securities, δηλαδή μεσοπρόθεσμων ομολόγων που εξυπηρετούνται από μια συγκεκριμένη ”λίμνη” στεγαστικών δανείων.

Όμως, τα τιτλοποιημένα ομόλογα (mortgage backed securities) αυτής της μορφής έχουν συνήθως διάρκεια 5 με 7 χρόνια, έχουν εκδοθεί από οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) που έχουν συσταθεί στο εξωτερικό και θεωρούνται στοιχεία εκτός ισολογισμού (off balance sheet).

Αντίθετα, τα covered bonds είναι μεγαλύτερης διάρκειας, π.χ. 10 ετών, εκδίδονται απευθείας από τις ίδιες τις τράπεζες και επομένως εμφανίζονται στον ισολογισμό τους και προσφέρουν διπλή προστασία: πρώτον, της εκδότριας τράπεζας που έχει βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, Moody’s, Fitch και δεύτερον την εξασφάλιση από τα στεγαστικά δάνεια ή τα δάνεια προς τον Δημόσιο Τομέα.

Oι εκδότες είναι συνήθως τράπεζες που ειδικεύονται στα στεγαστικά δάνεια ή τα δάνεια προς τον Δημόσιο Τομέα. Οι τελευταίες καταφεύγουν στην έκδοση αυτών των ομολόγων γιατί τους παρέχουν την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής τους, πλησιάζοντας νέους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα και να δανειστούν σε μια αγορά που έχει χαμηλό ρίσκο, υψηλή ρευστότητα και ελκυστικό κόστος δανεισμού.

Κλασικοί αγοραστές είναι οι κεντρικές τράπεζες, τα treasuries των τραπεζών, οι ασφαλιστικές εταιρίες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα παραδοσιακά funds και ιδιώτες.

”Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για covered bonds γιατί προσφέρουν καλή ρευστότητα και υψηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας. Επιπλέον, προσφέρουν σε γενικές γραμμές υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα¨, αναφέρει ο κ. Lord.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει πρόβλημα με τα συγκεκριμένα ομόλογα από το 1768 που οι Αυστριακοί αγρότες έβγαλαν τα πρώτα της κατηγορίας κατά τη διάρκεια των αυστριακών προβλημάτων διαδοχής.

Ερωτηθείς για την έξτρα απόδοση που θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές όταν αγοράζουν τέτοια ομόλογα 10ετίας, ο κ. Lord τόνισε: ”Τα spreads διαφέρουν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως η πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη. Γενικά, θα έλεγα, 25 μονάδες βάσης (0,25%) πάνω από τα γερμανικά κρατικά ομόλογα (bunds). Πολλά επίσης εξαρτώνται από το πόσο καλό είναι το pre-marketing”.

(*) O Τed Lord είναι γενικός διευθυντής (managing director) και επικεφαλής του τμήματος covered bonds της Barclays Capital, του επενδυτικού βραχίονα της βρετανικής τράπεζας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Barclays Capital θεωρείται κορυφαία στη συγκεκριμένη κατηγορία των ομολόγων. Απόφοιτος του Χάρβαρντ με ειδίκευση στην στρατηγική ρωσικών πυρηνικών όπλων, ο κ. Lord δούλεψε στον Λευκό Οίκο, το Αμερικανικό Κογκρέσο και την Παγκόσμια Τράπεζα πριν δουλέψει για την Barclays Capital.

Θεωρείται ίσως κορυφαίος στον τομέα των covered bonds παγκοσμίως και έχει συνεργαστεί με πολλές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για τη διαμόρφωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά τα συγκεκριμένα ομόλογα.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v