Αλογοσκούφης: Θα υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις

Για τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον ΦΠΑ, αλλά και το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μιλά λίγες μόνο ημέρες πριν τη ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, στην πρώτη του διαδικτυακή αλλά και multimedia συνέντευξη.

Αλογοσκούφης: Θα υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις
Η πρώτη ”τηλεοπτική” συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη μέσω Ιnternet, δίδεται σήμερα στο euro2day. Με θέματα της επικαιρότητας, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ΦΠΑ.

Σύντομα και εύστοχα ο κ. Αλογοσκούφης παρέθεσε την άποψή του και την κυβερνητική ”γραμμή” στον Κ. Κοντογεώργο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την παραδοσιακή ”επίσημη” της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης του Υπουργού)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, καλωσορίσατε στην πρώτη ”ιντερνετική” σας συνέντευξη.

Να μπούμε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Είπατε πρόσφατα ότι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ενδεχομένως να ακολουθήσετε το μοντέλο που ακολουθήσατε με τόση επιτυχία στην Εμπορική Τράπεζα. Πουλώντας δηλαδή κάποια στιγμή ένα ποσοστό 10% - 15% σε κάποιο στρατηγικό επενδυτή.

Αυτό καλά ακούγεται γιατί και στην Εμπορική έγινε πολύ σωστή δουλειά, αλλά δίνει ταυτόχρονα ένα πλεονέκτημα, ένα προβάδισμα σε αυτόν που είναι ο στρατηγικός εταίρος, με αποτέλεσμα αυτό το προβάδισμα να μην είναι υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κοιτάξτε, ό,τι είναι να γίνει στον ΟΤΕ καταρχάς θα γίνει με ανοιχτές διαδικασίες, δεν πρόκειται να γίνει προεπιλογή κανενός είδους, βεβαίως αυτό που επιδιώκει κανείς όταν αναζητά στρατηγικό εταίρο είναι να πρόκειται για μια αξιόπιστη επιχείρηση τηλεπικοινωνιακά, έχουμε κάποια προτίμηση βέβαια για την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό που έχει επίσης σημασία είναι ότι όποιος επιλεγεί μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία, να έρθει να προσφέρει στον ΟΤΕ και στην Ελλάδα και στη στρατηγική της επέκτασης κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Β. Αφρική, ίσως αλλού, δεν ξέρω πού μπορεί να δραστηριοποιηθεί ο ΟΤΕ στο μέλλον.

Αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι η διαδικασία να είναι ανοιχτή από την πρώτη στιγμή. Ασφαλώς εάν υπάρξει μια συμφωνία με έναν στρατηγικό εταίρο, αυτός ο στρατηγικός εταίρος αποκτά κάποιο προβάδισμα σε μια περαιτέρω διαδικασία αποκρατικοποίησης στο μέλλον.

Αλλά από τη στιγμή που η διαδικασία είναι ανοιχτή, αυτό δε νομίζω ότι είναι κακό. Το θέμα είναι η διαδικασία να είναι ανοιχτή από την αρχή.

ΕΡ: Έχει υπάρξει ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ από το εξωτερικό;

ΑΠ: Κοιτάξτε, εγώ δεν ξέρω άμεσο ενδιαφέρον, αλλά ακούγονται πολλά, πολλοί έχουν πλησιάσει και τη διοίκηση του ΟΤΕ. κι έχουν δείξει ένα προκαταρκτικό ενδιαφέρον, αλλά βεβαίως αυτά τα πράγματα θα φανούν όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία.

ΕΡ: Πότε;

ΑΠ: Η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις θεωρήσουμε ότι είμαστε έτοιμοι.

ΕΡ: … 2007 δηλαδή;

ΑΠ: Το 2007 είναι ο στόχος μας για τη διαδικασία, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμη, κύριε Κοντογεώργο. Ότι αν δεν βρεθεί ενδιαφέρον το οποίο να ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση και να ικανοποιεί τα συμφέροντα τα ελληνικά δε θα προχωρήσουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε πάση θυσία.

Θέλουμε στρατηγικές αποκρατικοποίησης, θεωρούμε ότι ο ΟΤΕ έχει να κερδίσει κυρίως στην εξωτερική του πολιτική, δηλαδή στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη από τη στρατηγική συμμαχία με κάποιον ισχυρό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, να κερδίσει έως και τεχνολογικά, αλλά εάν δεν βρούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τις κατάλληλες συνθήκες δε θα προχωρήσουμε.

ΕΡ: Μάλιστα. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί αρκετά για την πιθανότητα το Ταχ. Ταμιευτήριο να προχωρήσει σε αναζήτηση μιας μικρότερης τράπεζας, αλλά πρόσφατα είδαμε ότι είχατε διαφορετική άποψη…

ΑΠ: Κοιτάξτε, το Τ.Τ. προσφάτως εισήχθη στο χρηματιστήριο. Είναι ακόμα κατά πλειοψηφία μια κρατική επιχείρηση. Εάν επρόκειτο να αγοράσει μία άλλη κρατική επιχείρηση δε θα είχε κανένας αντίρρηση, αλλά να αρχίσουν τώρα οι κρατικές επιχειρήσεις να αγοράζουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, νομίζω ότι δεν είναι…

ΕΡ: Με τον ΟΠΑΠ τι γίνεται; Το ΣΤΟΙΧΗΜΑ αναλαμβάνεται από τον οργανισμό και ο διαγωνισμός της τεχνικής αναβάθμισής του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτά είναι δύο στοιχεία που θα ενισχύσουν και την κερδοφορία του και την ελκυστικότητά του. Η ιδιωτικοποίηση περαιτέρω σχεδιάζεται;

ΑΠ: Κοιτάξτε, σε αυτή τη φάση, αυτό που έχει σημασία είναι ο ΟΠΑΠ να κερδίσει το πολύ δύσκολο στοίχημα να οργανώνει μόνος του το… ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Αυτό είναι το βασικό και νομίζω ότι εκεί θα δώσουμε την έμφαση σε αυτό το διάστημα.

Διότι είναι μια μεγάλη μετάβαση από εκεί που έχεις έναν εταίρο, ο οποίος το οργανώνει. Είναι δύσκολη μετάβαση. Αυτά τα πράγματα, να μπορέσει δηλαδή ο ΟΠΑΠ να αποκτήσει την τεχνογνωσία, είτε σε συνεργασία με κάποιον άλλο σύμβουλο, να οργανώνει μόνος του τα κερδοφόρα γι’ αυτόν παιχνίδια.

Από εκεί κι έπειτα θα τα εξετάσουμε όλα, αλλά αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα…

ΕΡ: Το θέμα της ΑΤΕ, για να τελειώσουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις;

ΑΠ: Κοιτάξτε, το θέμα της ΑΤΕ έχουμε πει ότι το δημόσιο θέλει τη διασπορά της ΑΤΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσουμε το 2007, πάντα για εκείνη την περίοδο συζητούμε, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε εάν η αγορά δεν το σηκώνει.

Και στην ΑΤΕ, προτεραιότητα έχει η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση της τράπεζας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, είχαμε κάνει την αύξηση κεφαλαίου, το management τώρα λειτουργεί ως management μιας τράπεζας και όχι ως management μιας κρατικής τράπεζας,κι αν υπάρχουν ευκαιρίες και ενδιαφέρον επενδυτικό και το διαπιστώσουμε αυτό, θα προχωρήσουμε.

ΕΡ: Με δεδομένο τον προβληματισμό που διαφαίνεται για την άνοδο του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο στη Γερμανία, υπάρχουν σκέψεις να προχωρήσει και η χώρα μας σε μία όχι τόσο μεγάλη αύξηση, αλλά σε κατά τι μικρότερη;

ΑΠ: Κοιτάξτε, πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω το εξής, επειδή μιλάτε για το ΦΠΑ και τις τρεις μονάδες: στην Ελλάδα έγινε πολύ μεγάλη φασαρία όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ μία μονάδα, διότι έπρεπε να κάνουμε τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή…

Στις άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία και την Πορτογαλία, υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ, 2 μονάδες στην Πορτογαλία και τρεις μονάδες στη Γερμανία, που έρχεται τον Ιανουάριο.

Εμείς δώσαμε έμφαση σε άλλο τρόπο δημοσιονομικής προσαρμογής. Δώσαμε περισσότερη έμφαση στις δαπάνες, εκεί λειτουργήσαμε περισσότερο. Και όχι στη φορολογία.

Και όχι μόνο δώσαμε έμφαση στις δαπάνες, και δεν ανεβάσαμε τη φορολογία μεσω αύξησης του ΦΠΑ, αλλά προχωρήσαμε και σε μείωση της φορολογίας, διότι πιστεύουμε ότι για τον δυναμισμό της οικονομίας χρειάζεται οι επιχειρήσεις να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο, κι αυτό ήδη το υλοποιήσαμε. Μένει τώρα να υλοποιηθεί το τελευταίο βήμα το οποίο όμως είναι νομοθετημένο, και για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική και όσο προχωράει αποτελεσματικά η πολιτική της μείωσης των δαπανών δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι εκείνοι οι οποίοι με κάθε ευκαιρία υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες.

Αν επρόκειτο να αρχίσουμε να αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες δεξιά και αριστερά, κάποια στιγμή θα έπρεπε να αυξήσουμε και τη φορολογία.

Αυτό θέλουμε; Θέλουμε υψηλότερους φόρους για να κάνει περισσότερες δαπάνες το κράτος, ή θέλουμε το κράτος να παίζει τον ρόλο του με χαμηλότερες δαπάνες ώστε να μπορούμε να έχουμε και χαμηλότερους φόρους;

ΕΡ: Μια που μιλάτε για δαπάνες και έξοδα, είμαστε 4 μήνες πριν από την έναρξη υλοποίησης του τέταρτου ΚΠΣ, έχει μεν προσδιοριστεί το ποσοστό της ελληνικής μας συμμετοχής, έχει γίνει όμως και η κατανομή στα επιμέρους επιχειρηματικά, επιχειρησιακά προγράμματα;

ΑΠ: Έχουν γίνει σε ”χοντρές” γραμμές. Ασφαλώς μπορούν να υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές μέχρι να οριστικοποιηθεί το πού θα πάνε τα χρήματα αυτά. Είναι σαφές ότι μιλάμε για ένα πακέτο το οποίο θα είναι από την περίοδο 2007 - 2013 πάνω από 30 δισ. ευρώ, όσον αφορά στη δημόσια δαπάνη, κοινοτική και εθνική, και υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει και ιδιωτική δαπάνη της τάξης των 5-10 δισ. ευρώ.

Τώρα η κατανομή σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζεται από το τι περιλαμβάνεται στα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία. Στο κοινωνικό ταμείο, στο διαρθρωτικό ταμείο, αυτά είναι που προσδιορίζουν την κατανομή.

Πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στους στόχους της Λισσαβόνας και κυρίως στην ψηφιακή στρατηγική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η ψηφιακή στρατηγική για μας είναι βασική επιδίωξη διότι έχουμε πει ότι πρέπει να ανέβει στο 7% η διείσδυση του γρήγορου Internet στη χώρα μας. Πριν από 2 χρόνια είχαμε 0,1 %. Δε θα το κάνει όμως μόνος του ο ΟΤΕ. Τότε ο ΟΤΕ θα είναι μεγάλος ”παίκτης” αλλά θα υπάρχουν και άλλοι.

Ήδη έχουμε προκηρύξει ένα πρόγραμμα σημαντικό, μεγάλο στα πλαίσια της γενικής στρατηγικής, και βεβαίως θα συνεχίσουν και τα άλλα προγράμματα, όπως εκπαίδευση και κατάρτιση, δηλαδή οι δράσεις του υπουργείου Απασχόλησης, του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης για τη επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί έχει σημασία να ξοδέψουμε χρήματα για να βελτιώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, να γίνουμε πιο παραγωγικοί, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.

ΕΡ: Τρεις μέρες πριν από τη ΔΕΘ, πάτε στη ΔΕΘ και αυτή τη φορά δεν περιμένουμε εξαγγελίες για παροχές!

ΑΠ: Αυτό είναι θετικό, γιατί έχουμε συνηθίσει ο πρωθυπουργός να πρέπει να πηγαίνει στη ΔΕΘ σαν τον... Αϊ Βασίλη, να υπόσχεται από δανεικά, γιατί συνήθως από δανεικά είχαμε υποσχέσεις του παρελθόντος και να έρχεται μετά τις εκλογές να πρέπει να τα πάρει πίσω, είτε ο ίδιος είτε όποιος προλάβει.

Εμείς έχουμε ανεβάσει το πρόγραμμά μας, έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα υλοποιήσουμε, οι οποίες δεν είναι ασήμαντες οικονομικά, ειδικά για τους χαμηλόμισθους και για τους χαμηλοσυνταξιούχους κυρίως.

Θα τις υλοποιήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι που θα δυναμιτίσει μια προσπάθεια που κάνουμε 2,5 χρόνια τώρα, από την οποία ο ελληνικός λαός έχει να περιμένει πολλά…

ΕΡ: Σας ευχαριστούμε πολύ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v