Χρ. Στυλιανίδης: Η επόμενη μέρα στη Λαϊκή Τράπεζα

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας κ. Χρίστος Στυλιανίδης μιλά, μεταξύ άλλων, για τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, για την ”επόμενη μέρα” μετά τη στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο Marfin, για την πρόκληση της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ Χ.Α. και ΧΑΚ, καθώς και για τα αίτια που δεν ολοκληρώθηκε η συμμαχία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης στη Σερβία.

Χρ. Στυλιανίδης: Η επόμενη μέρα στη  Λαϊκή Τράπεζα
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας κ. Χρίστος Στυλιανίδης μιλά, μεταξύ άλλων, για τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, για την ”επόμενη μέρα” μετά τη στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο Marfin, για την πρόκληση της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ Χ.Α. και ΧΑΚ, καθώς και για τα αίτια που δεν ολοκληρώθηκε η συμμαχία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης στη Σερβία.

Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

- Κύριε Στυλιανίδη, πώς σχολιάζετε τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Οι τεράστιες αυτές αλλαγές πρωτίστως οφείλονται και επηρεάζονται από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτές οι αλλαγές αυτές θα μας ωφελήσουν. Είναι σημαντικό να γίνουμε πολύ πιο παραγωγικοί, έτσι ώστε επάξια να ανταγωνιστούμε μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Θα πρέπει λοιπόν πολλοί οργανισμοί στην Κύπρο να ενταχθούν σε μεγαλύτερα σχήματα, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούν οικονομίες κλίμακας και να αποκτήσουν πρόσθετη δυναμική, για ένα καλύτερο αύριο για τις τράπεζες, αλλά και τις κυπριακές επιχειρήσεις γενικότερα.

- Δεν φαίνεται να συγκαταλέγεστε σ’ εκείνους που φοβούνται την ”άλωση” των κυπριακών τραπεζών από το εξωτερικό.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό. Το κριτήριο, λοιπόν, με βάση το οποίο θα πρέπει να αξιολογούμε τα διάφορα δεδομένα και τις όποιες αποφάσεις μας θα πρέπει να είναι το συμφέρον των μετόχων μας, του ανθρώπινου δυναμικού μας και των πελατών μας μέσα στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Θεωρώ λοιπόν ότι αν γίνουν συνεργασίες των κυπριακών τραπεζών με ξένους οργανισμούς και με αυτό τον τρόπο οι κυπριακές τράπεζες γίνουν παραγωγικότερες και ανταγωνιστικότερες, τότε αυτό είναι προς το καλό και της Κύπρου και της Ευρώπης και όλων μας.

- Το Συγκρότημα της Λαϊκής θεωρούσε τη θυγατρική της στην Ελλάδα ως τον ”φυσικό χώρο προέκτασής” της και τώρα, στο τόσο σοβαρό αυτό project, εσείς θα περιοριστείτε σε μειοψηφικό ποσοστό.

Η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου έχει αποκτήσει έναν στρατηγικό σύμμαχο, τον όμιλο της Marfin Financial Group, ο οποίος παρουσιάζει αξιοσημείωτη δυναμική και μια ιστορία επιτυχών κινήσεων στον ελληνικό χώρο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν για εμάς πολύ σημαντικές συνέργειες. Πιστεύω λοιπόν ότι η συνεργασία αυτή θα προσφέρει σημαντικές αξίες στους μετόχους μας.

Μια πρώτη συνεργασία που έχει ήδη ανακοινωθεί είναι η ένταξη της Λαϊκής Ελλάδος σε ένα μεγαλύτερο σχήμα, στο οποίο ο όμιλος της Λαϊκής θα κατέχει μεν μικρότερο ποσοστό από το 80% που κατέχει σήμερα, αλλά θα έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα.

Η Εγνατία είναι μια τράπεζα που είναι πολύ καλή στο consumer finance. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τον χώρο του retail banking και του commercial banking, με εμπεδωμένη κουλτούρα και πολύχρονη τεχνογνωσία.

Από την πλευρά της, η Marfin έχει μια ιδιαίτερη δυναμική, αλλά και μεγάλες εμπειρίες σε τομείς όπως το asset management και το investment banking. Η δημιουργία λοιπόν του μεγαλύτερου σχήματος (για παράδειγμα 175 και όχι 75 καταστήματα που διαθέτουμε σήμερα), στο οποίο θα μετέχουν οι τρεις αυτοί ”παίκτες”, θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και συνέργειες, βελτιστοποιώντας τις αποδόσεις των μετόχων μας.

- Ορισμένοι επισημαίνουν ότι η εξέλιξη της συνεργασίας αυτής με τον όμιλο Marfin έχει οδηγήσει σε ”ασάφειες”. Για παράδειγμα, το υπό δημιουργία κοινό σχήμα στην Ελλάδα θα προσπαθήσει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, στόχο όμως που έχει και η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Θα βρεθείτε δηλαδή συνέταιροι στην Ελλάδα, στρατηγικοί σύμμαχοι στην Κύπρο και ανταγωνιστές στα Βαλκάνια;

Ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της συνεργασίας μας με τη Marfin είναι ότι υπάρχει ταύτιση των στρατηγικών ανάπτυξης των δύο ομίλων. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν να αναπτυχθούν στην Ανατολική Ευρώπη. Δεν είναι προφανές, λοιπόν, ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας στο μέτωπο αυτό η επιτυχία μας καθίσταται βεβαιότερη;

- Προφανώς, ωστόσο, κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι τα πράγματα θα ήταν ”πιο καθαρά” αν υπήρχε ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα και όχι δύο, όπου στο κάθε ένα υπάρχουν διαφορετικά, κατά ένα μέρος έστω, μετοχικά συμφέροντα.

Σίγουρα στην πορεία της στρατηγικής μας και της συνεργασίας μας αυτά είναι θέματα που θα εξετασθούν από τους δύο ομίλους και τελικά θα επιλεχθεί το σχήμα εκείνο που θα είναι σε θέση να αποδώσει τις μεγαλύτερες αξίες στους μετόχους και των δύο ομίλων. Δουλεύουμε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση.

- Πρόσφατα, είχαμε τις εξελίξεις στη Σερβία, όπου τελικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης τελικά δεν συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της τοπικής θυγατρικής σας. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχία για τη Λαϊκή;

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στη θυγατρική μας στη Σερβία, εξέλιξη που είχαμε τότε θεωρήσει θετική. Όταν όμως οι συζητήσεις προχώρησαν σε επόμενα στάδια, ίσως και τα δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης να αναθεωρήθηκαν, αλλά και από την πλευρά του ομίλου της Λαϊκής υπήρξε μια διαφωνία ως προς τους όρους που τέθηκαν από την άλλη πλευρά. Έπρεπε και εμείς να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είχε δηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή (χωρίς δηλαδή να συμμετέχει ουσιαστικά στη διοίκηση) με το δικαίωμα, για παράδειγμα, να μπορεί να παραχωρήσει το ποσοστό της στη Λαϊκή Τράπεζα μέσα σε μια πενταετία, και μάλιστα έναντι προκαθορισμένων υψηλών αποδόσεων. Αυτό δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε.

Το deal τελικά δεν έγινε, ωστόσο η τελική έκβαση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία. Πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να πάμε πολύ καλά στη Σερβία και χωρίς τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης

- Το Συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ταχύτατη άνοδο κερδών, γεγονός που φάνηκε και στην πρόσφατη δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της. Παράλληλα, θέμα χρόνου είναι η υλοποίηση της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ Χ.Α. και ΧΑΚ. Πώς αντιμετωπίζει η Λαϊκή τη νέα αυτή πρόκληση και κατά πόσο έχει προετοιμαστεί για αυτή;

Η Λαϊκή είναι η μόνη τράπεζα στην Κύπρο που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιτυγχάνει διπλασιασμό των κερδών της, και αυτό μας ικανοποιεί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου είναι εισηγμένη μόνο σε ένα χρηματιστήριο (αυτό της Κύπρου) και λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στην προηγούμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη Θεματοφυλακή ήταν πολύ δύσκολο για τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια να επενδύσουν στις μετοχές του ομίλου της Λαϊκής.

Με την υιοθέτηση της Κοινής Πλατφόρμας, που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, το πρόβλημα της Θεματοφυλακής θα εκλείψει, με αποτέλεσμα η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά να ανοίγει και για μας, εξέλιξη που κατά την άποψή μου είναι πολύ θετική.

Από την πλευρά μας τώρα, έχουμε ξεκινήσει τα δύο τελευταία χρόνια να κινούμαστε, προετοιμαζόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση. Προχωρήσαμε σε road shows στο εξωτερικό (Λονδίνο, Λισαβόνα, Παρίσι, Μιλάνο, σε πόλεις της Γερμανίας, και φυσικά στην Αθήνα) και γενικότερα προχωρήσαμε σε κινήσεις που χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη επιτυχία, όπως, για παράδειγμα, όταν πριν από μερικούς μήνες υλοποιήσαμε μια έκδοση ομολογιακού δανείου της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον ευρύτερο ελληνικό και όχι μόνο στον κυπριακό χώρο.

(Αναδημοσίευση από το φύλλο 441 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 1-5/9/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v