Υπόθεση Hyatt: H BC Partners ανοίγει τα χαρτιά της

O Nίκος Σταθόπουλος της BC Partners απαντά απερίφραστα στις ερωτήσεις του euro2day.gr για ένα ιδιαίτερα ”ακανθώδες” θέμα: την έξοδο της Hyatt από τη Σοφοκλέους όχι μέσω delisting αλλά με εξαγορά και απορρόφησή της από μη εισηγμένη εταιρία. Τι προβλέπει για την παρουσία των private equity funds στην Ελλάδα, πώς επιλέγει ”στόχους”.

Υπόθεση Hyatt: H BC Partners ανοίγει τα χαρτιά της
Συνέντευξη στον Γιώργο Παπανικολάου

Απερίφραστες απαντήσεις στις ερωτήσεις του euro2day.gr για ένα ”ακανθώδες” θέμα, την έξοδο της Hyatt από τη Σοφοκλέους όχι μέσω delisting αλλά με απορρόφησή της από μη εισηγμένη εταιρία, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας, δίνει ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners

Εταίρος, αλλά και ένας από τους επικεφαλής ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της διεθνούς ”φίρμας” private equity, ο κ. Σταθόπουλος εξηγεί αναλυτικά τη θέση του ότι η εξαγορά και απορρόφηση της Hyatt από την μη εισηγμένη Διόνυσος Leisure όχι μόνον είναι απολύτως νόμιμη, αλλά δεν θίγει και τα συμφέροντα των μετόχων της πρώτης, στους οποίους θα καταβληθεί εύλογο και δίκαιο τίμημα σε μετρητά

Ο ίδιος αφήνει ”αιχμές” για το τι επιδιώκει το ένα και μοναδικό ξένο επενδυτικό fund που επιμένει να κρατά τη θέση του στη Hyatt, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει με νόημα ότι η τήρηση των υφιστάμενων νόμων και η διαφάνεια των διαδικασιών είναι προαπαιτούμενο για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, όπως αυτή που έκανε η BC Partners, στη χώρα μας.

Ακόμη, διατυπώνει την πρόβλεψή του για την περαιτέρω παρουσία των private equity funds στην Ελλάδα και παρουσιάζει ορισμένα κριτήρια με τα οποία επιλέγει ”στόχους” για τοποθετήσεις η BC Partners.

ΕΡ: Η ανακοίνωση για συγχώνευση της Hyatt με απορρόφησή της από μη εισηγμένη προκάλεσε αίσθηση, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο της Hyatt από τη Σοφοκλέους χωρίς να υπάρχει η διατυπωμένη σύμφωνη γνώμη του 90% των μετόχων, ενώ αυτό είναι και χωρίς προηγούμενο στην ελληνική αγορά. Μήπως η παραπάνω ενέργεια ”σκοντάφτει” από νομικής πλευράς;

-Η προτεινόμενη συγχώνευση με εξαγορά προβλέπεται από το νόμο 2190/1920 για τις ανώνυμες εταιρίες και αποτέλεσε συστατικό στοιχείο της απόφασής μας για την πραγματοποίηση της μεγάλης μας επένδυσης στην Ελλάδα. Η νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρίες όχι μόνο δεν απαγορεύει τη συγχώνευση αυτή, αλλά την επιτρέπει ρητώς.

Σύμφωνη γνώμη των μετόχων του 90% για τη συγχώνευση δεν απαιτείται. Βάσει του νόμου 2190 η πλειοψηφία που απαιτείται στη γενική συνέλευση είναι τα 2/3.



Οι μέτοχοι της απορροφώμενης (Hyatt) δεν θα λάβουν σε ανταλλαγή των μετοχών τους μετοχές της απορροφώσας (Διόνυσος) όπως στις συνηθισμένες συγχωνεύσεις, αλλά θα πάρουν την αξία των μετοχών τους σε χρήμα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι μέτοχοι της Hyatt δεν εγκλωβίζονται λαμβάνοντας μη εισηγμένες μετοχές.

ΕΡ: Ωστόσο, υπάρχει η άποψη ότι η κίνηση αυτή είναι εις βάρος των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ότι είναι δηλαδή ένα delisting ”από το παράθυρο”, που ανοίγει μάλιστα το δρόμο για απορροφήσεις εισηγμένων από μη εισηγμένες με όρους που θα επιλέγουν οι βασικοί μέτοχοι και μόνον.

-Οι ρυθμίσεις που αφορούν στη διαγραφή είναι τελείως διαφορετικές από αυτές του κ.ν. 2190/1920 για τη συγχώνευση. Καμία διάταξη νόμου δεν συνδέει τις δύο κατηγορίες ρυθμίσεων, ούτε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δυνατότητα ή εξουσιοδότηση από το νόμο να το κάνει.

Το γεγονός ότι η μετοχή της Hyatt θα παύσει να υφίσταται στο χρηματιστήριο δεν πρέπει να δημιουργεί σύγχυση και η συγχώνευση αυτή δεν μπορεί να εξομοιωθεί με διαγραφή. Με τη διαγραφή οι μετοχές συνεχίζουν να υφίστανται εκτός χρηματιστηρίου και στην περίπτωση αυτή είναι θεμιτό να απαιτείται ειδική πλειοψηφία ώστε να μην εγκλωβιστούν οι μικρομέτοχοι. Στην περίπτωση όμως της συγχώνευσης με εξαγορά τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει, διότι οι μέτοχοι λαμβάνουν την αξία των μετοχών τους σε χρήμα.

Η αξία των μετοχών θα προκύψει ύστερα από αποτίμηση ελεγκτικών οίκων και τραπεζών, όπως γίνεται σε όλες τις συγχωνεύσεις για να προσδιοριστεί η σχέση ανταλλαγής. Στην προκειμένη περίπτωση υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες που ήταν σύμβουλοι της Hyatt για τη δημόσια πρόταση έχουν ήδη κρίνει το τίμημα της δημόσιας πρότασης των 11 ευρώ ως δίκαιο και εύλογο. Θα ήθελα να θυμίσω ότι 11 ευρώ ανά μετοχή ήταν και το τίμημα για την απόκτηση της πλειοψηφίας της Hyatt από τους προηγούμενους βασικούς μετόχους, που σημαίνει ότι ενσωμάτωνε και το λεγόμενο controlling premium.

Παρ’ όλα αυτά, για τις ανάγκες της συγχώνευσης θα γίνει και πάλι νέα αποτίμηση από διεθνείς οίκους και πιστωτικά ιδρύματα. Υπάρχουν κατά συνέπεια όλα τα εχέγγυα για να μη θιγούν τα δικαιώματα των μικρομετόχων.

Πάντως, το γεγονός ότι τέτοια συγχώνευση δεν έχει μέχρι τώρα ξαναγίνει οφείλεται σε έναν πολύ απλό λόγο: κοστίζει πολύ. Η εταιρία που εξαγοράζει οφείλει να καταβάλει σε χρήμα το σύνολο της αξίας των μετοχών της εξαγοραζόμενης, ενώ, προφανώς, οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων εταιριών προτιμούν τη συγχώνευση διά απορροφήσεως με ανταλλαγή μετοχών, αφού αντί της καταβολής ρευστών εκδίδουν νέες μετοχές με αύξηση κεφαλαίου. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι έτσι διασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντα των μικρομετόχων.

ΕΡ: Έχουν υπάρξει πάντως πληροφορίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ότι ανάμεσα στους μετόχους της Hyatt υπάρχουν επενδυτικά funds που δεν συμφωνούν με το ύψος του τιμήματος που δίνετε θεωρώντας το χαμηλό.

-Σήμερα κατέχουμε πάνω από το 80% της Hyatt. Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών (ιδιωτών ή funds) πούλησαν τις μετοχές τους στην τιμή της δημόσιας προσφοράς των 11 ευρώ, θεωρώντας έμπρακτα την τιμή ως δίκαιη. Ένα μικρό ποσοστό μικρομετόχων έχει κατά πάσα πιθανότητα ”ξεχάσει” τις μετοχές του, όπως πολλές φορές συμβαίνει σε δημόσιες προσφορές. Γι’ αυτό και εξακολουθούμε να προσφέρουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους μετόχους να μας πουλήσουν τις μετοχές τους σε αυτή την τιμή.

Το υπόλοιπο μικρό ποσοστό μετοχών έως το 100% είναι ουσιαστικά σε ένα μόνο fund, το οποίο άρχισε να αγοράζει μετοχές της Hyatt μετά την εξαγορά του 51,6%, για προφανείς λόγους. Το fund αυτό δεν είχε καμία συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Hyatt μέχρι τότε και κατά πάσα πιθανότητα δεν το ενδιαφέρει να έχει και στο μέλλον.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds παγκοσμίως εδώ και 20 χρόνια, η BC Partners έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε όλες τις επενδύσεις. Η επένδυση στη Hyatt έγινε με τον ίδιο ορίζοντα. Προσφέραμε 11 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή αυτή ήταν η υψηλότερη των τελευταίων ετών. Όπως ανέφερα προηγουμένως, τρεις χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, με πολλαπλές μεθοδολογίες, αξιολόγησαν την τιμή των 11 ευρώ ως δίκαιη. Το ίδιο έκαναν και πάνω από το 80% των μετόχων της Hyatt.

ΕΡ: Υπάρχουν άλλοι τομείς ή και εταιρίες με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν την BC Partners στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι θα γίνει περισσότερο έντονη η εμπλοκή ξένων private equity funds στην ελληνική οικονομία και υπό ποιες προϋποθέσεις;

-Δεν επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένους κλάδους. Προτιμούμε κερδοφόρες εταιρίες, με ικανή διοίκηση, ηγετική θέση στον κλάδο τους και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Επενδύουμε σε εταιρίες, όχι σε χώρες. Η Ελλάδα δεν παύει να είναι μια μικρή σχετικά χώρα, ιδιαίτερα στα μάτια μεγάλων διεθνών funds. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εταιρίες με επιχειρηματίες διεθνούς κύρους και αξιοπιστίας καθώς και ικανότατους managers.

Δεν αρκούν όμως οι καλές εταιρίες για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Χρειάζεται σταθερό νομικό και οικονομικό περιβάλλον, με σταθερούς κανόνες και διαφανείς διαδικασίες που θα ενθαρρύνουν ξένους επενδυτές να προτιμήσουν την Ελλάδα ως προορισμό των κεφαλαίων τους. Άλλωστε αυτό αναμένουν από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα μπαίνει σιγά σιγά στο στόχαστρο των διεθνών private equity funds. Η BC Partners, ένας επενδυτικός οίκος διεθνούς εμβέλειας και οικονομικής ισχύος, αποφάσισε να κάνει μία επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα, στηριζόμενη μεταξύ άλλων και στην υφιστάμενη κατά τον χρόνο της επένδυσης νομοθεσία. Ήταν ένα απαραίτητο κριτήριο για την επένδυσή μας, η πραγματοποίηση της οποίας πιστεύω ότι θα προσελκύσει και άλλα κεφάλαια στην χώρα.

-----------------------------------------------------

Ποιος είναι ο Νίκος Σταθόπουλος

Ο κ. Σταθόπουλος είναι partner, μέτοχος και ένας από τους επικεφαλής των δραστηριοτήτων της BC Partners στην Ευρώπη, διαθέτοντας δεκαετή εμπειρία στο private equity. Έχει στο ενεργητικό του μεγάλα deals σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα διαχειρίστηκε τις συμφωνίες εξαγοράς της TIM Hellas και της Hyatt Regency, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα δύο διαφορετικών private equity funds ως partner της Apax και της BC Partners.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, αριστούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard, όπου σπούδασε με υποτροφία. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της BC Partners ήταν partner επί 7 χρόνια στην Apax Partners, στην οποία εντάχθηκε προερχόμενος από την Boston Consulting Group, τη γνωστή αμερικανική εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων, όπου επί τριετία ήταν διευθυντικό στέλεχος στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v