”Θα γίνουμε ο μεγαλύτερος οίκος στη ΝΑ. Ευρώπη”

Το ”P” της P&K, ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, μιλάει στο euro2day.gr για τη μεγάλη συμφωνία με την Εθνική. Eξηγεί τα κίνητρα και τους στόχους, απαντάει λεπτομερώς στην κριτική και εκφράζει άποψη για την Εμπορική, τις ολοένα περισσότερες ”εξαγορές και συγχωνεύσεις” στην ελληνική αγορά, αλλά και για τη Σοφοκλέους.

”Θα γίνουμε ο μεγαλύτερος οίκος στη ΝΑ. Ευρώπη”
Λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της μεγάλης συμφωνίας με την Εθνική, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, συνιδρυτής και πρόεδρος της Ρ&Κ, απαντά στα ερωτήματα του euro2day.gr και τοποθετείται ξεκάθαρα όχι μόνον για το σκεπτικό και τις προοπτικές αυτής της συμφωνίας, αλλά και για την κριτική που έχει ασκηθεί από ορισμένους κύκλους.

Ταυτόχρονα, δίνει την εκτίμησή του για την υπόθεση της Εμπορικής, τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά και για την πορεία της Σοφοκλέους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Παπανικολάου

- Η πώληση της εταιρίας σας στην Εθνική δημιούργησε αίσθηση. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να απολέσετε την ”ανεξαρτησία” σας και τι ενδεχομένως σημαίνει μια τέτοια απόφαση όταν λαμβάνεται από τη δεύτερη σε μερίδια αγοράς εταιρία της Σοφοκλέους;

Η εταιρία μας είχε ολοκληρώσει επιτυχώς το πρώτο της κύκλο, ο οποίος διήρκεσε μία δεκαετία. Στο διάστημα αυτό κατορθώσαμε να ανταγωνιστούμε με επιτυχία τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, είτε αυτές είναι ελεγχόμενες από τράπεζες είτε όχι. Όπως τονίσαμε και σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, πιστεύουμε ότι στις παρούσες αλλά και στις μελλοντικές συνθήκες ο ανταγωνισμός θα επεκταθεί στο εξωτερικό μεταφερόμενος και σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων.

Σήμερα ο μεγάλος πελάτης, πέρα από την απλή μεσολάβηση, θέλει δύο πράγματα: την προστιθέμενη αξία της εμπεριστατωμένης ανάλυσης, που έχει κόστος, αλλά και τη βοήθεια του ”σπιτιού”, είτε για να αγοράσει είτε για να πουλήσει στην τιμή που θέλει και σε μεγάλες ποσότητες.

Στην πράξη ένα σοβαρό ”σπίτι” ολοένα και περισσότερο χρειάζεται να έχει κεφάλαια τα οποία να μπορεί να δεσμεύσει για ένα διάστημα σε μετοχικές αξίες προς διευκόλυνση των πελατών του. Χωρίς τέτοια κεφάλαια σοβαρές δουλειές δεν θα γίνονται σε λίγο.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε άμεση πρόσβαση στο εξωτερικό και σαφέστατα το μέγεθός του είναι υπεραρκετό για την αναγκαιότητα σε ίδια κεφάλαια. Τέλος, όπως γνωρίζετε, το νέο σχήμα που θα προκύψει θα φέρει το όνομα P&K – National κι αυτό σημαίνει ότι η φιλοσοφία δεν αλλάζει.

Από τις συζητήσεις μας με τους ανθρώπους της Εθνικής Τράπεζας προέκυψε ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες φιλοδοξίες και τους ίδιους στόχους για το μέλλον. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η συνύπαρξή μας θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο επενδυτικό ”σπίτι” στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης.

- Ωστόσο υπάρχει η κριτική που λέει ότι πουλήσατε την ώρα που οι αλλαγές στο Επικουρικό αλλά και στο θεσμό των remote members θα έκαναν σύντομα τη λειτουργία της εταιρίας σας ασύμφορη...

Δυστυχώς δεν υπάρχει σωστή και ακριβής ενημέρωση και πολλά από αυτά που γράφονται, όπως συνήθως γίνεται, στηρίζονται σε ελλιπή πληροφόρηση. Σύμφωνα με το νέο νόμο για το επικουρικό κεφάλαιο, ο οποίος έχει δυστυχώς καθυστερήσει πολύ, η εταιρία μας θα καταβάλει ένα ποσό περίπου 5,7 εκατ. ευρώ, ώστε με αυτό τον τρόπο να αποσύρει όλες τις εγγυητικές που χρησιμοποιεί για να καλύπτει τις συναλλαγές της. Ενημερωτικά θα σας απαντήσω με δύο στοιχεία, τα οποία είναι επίσημα και όχι υποθετικά:

Πρώτον, η κερδοφορία μας το α’ εξάμηνο του 2006 ανέρχεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ. Είναι δυνατόν επομένως μία εισφορά της τάξης του 70% των εξαμηνιαίων κερδών μας να δημιουργεί πρόβλημα;

Δεύτερον, υπάρχουν επίσημες μελέτες του Χ.Α. και του Επικουρικού, οι οποίες είναι στη διάθεση του καθενός, σύμφωνα με τις οποίες προκύπτει η συμμετοχή της κάθε εταιρίας και το ύψος των εγγυητικών που σήμερα έχει καταθέσει.

Στην περίπτωσή μας ισχύουν τα εξής:

Αν καταθέσουμε το ποσό των 5,7 εκατ. ευρώ, αποσύρουμε εγγυητικές επιστολές της τάξης των 150-200 εκατ. περίπου. Το κόστος χρήματος των 5,7 εκατ. ευρώ είναι περίπου 350 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ μόνο για το α΄ εξάμηνο του 2006 κατεβάλαμε σε έξοδα εγγυητικών επιστολών 990 χιλιάδες ευρώ.

Συνεπώς, από την εφαρμογή του νέου νόμου αναμένουμε αύξηση των κερδών μας κατά τη διαφορά η οποία σε ετήσια βάση προσεγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Μόνο γι’ αυτούς τους λόγους εμείς θα θέλαμε ο νέος νόμος να είχε ισχύσει από την αρχή του έτους και να μην καθυστερήσει περαιτέρω.

- Υπάρχει όμως και το θέμα των remote members.

Σε ό,τι αφορά τα remote members, όπως ίσως γνωρίζετε, η εταιρία μας ήταν η πρώτη και μόνη ελληνική εταιρία η οποία είχε την ιδιότητα του remote member όχι σε ένα αλλά σε δύο ξένα χρηματιστήρια.

Και στις δύο περιπτώσεις αναγκαστήκαμε σύντομα να διακόψουμε την ενεργοποίηση αυτή, διότι τελικά οι συνθήκες που μας πρότειναν οι αντίστοιχοι τοπικοί οργανισμοί ήταν καλύτερες από την άμεση ενεργοποίησή μας.

Τέλος, σημειώνω το εξής: το σημαντικότερο πλεονέκτημα ενός ξένου broker είναι η πληροφόρηση που λαμβάνει από τον αντίστοιχο Έλληνα με τον οποίο συνεργάζεται.

Οι συνθήκες άμεσου ανταγωνισμού με το remote membership θα αποτρέψουν τον οποιοδήποτε Έλληνα από το να παρέχει αυτή την πληροφόρηση, και αντίθετα θα ωθήσουν σε μεγαλύτερη πληροφόρηση προς εκείνους που δεν επιλέγουν να γίνουν remote members.

Επομένως δεν πιστεύω ότι οι περισσότεροι ξένοι οίκοι θα επέλεγαν αυτό το δρόμο. Τέλος, σε ποσοστό της τάξης του 40% τουλάχιστον, το νέο σχήμα έχει πρόσβαση σε τελικούς ξένους πελάτες και επομένως η ύπαρξη ή όχι ενός remote member είναι αδιάφορη. Εξάλλου νομίζετε ότι σήμερα δεν υπάρχουν remote members ή πλατφόρμες πάνω στις οποίες μπορεί να συναλάσσεται κάποιος;

- Πιστεύετε ότι το νέο σχήμα θα διατηρήσει τη θέση που ”κληρονομεί” στην κεφαλαιαγορά; Μήπως ήταν καλό deal για εσάς, όχι όμως και για την Εθνική;

Το θέμα δεν είναι ποια θέση ”κληρονομεί” το νέο σχήμα στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Το θέμα είναι τι ρόλο θα παίξει όχι απλώς στην ελληνική αγορά αλλά και στις υπολοιπες χώρες της ΝΑ. Ευρώπης. Για να γίνει κάποιο deal σε αυτά τα επίπεδα και μεταξύ επαγγελματιών, όταν μάλιστα υπάρχει και ένας από τους μεγαλύτερους ξένους οίκους, η Goldman Sachs, ο οποίος έχει μεσολαβήσει μεταξύ των δύο, πρέπει να υπάρχει win-win κατάσταση και κοινοί στόχοι. Τα αποτελέσματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον και σίγουρα θα είναι μετρήσιμα και σε επίπεδο κύκλου εργασιών αλλά και σε επίπεδο κερδών.

- Ας δούμε λίγο τα γενικότερα θέματα. Η Εμπορική φαίνεται να έχει λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων στις τράπεζες. Θα διακινδυνεύατε μια πρόβλεψη για το αν θα υπάρξουν άλλοι μνηστήρες, αλλά και μια άποψη για τις υπάρχουσες προσφορές;

Νομίζουμε ότι με δεδομένη την ελληνική νομοθεσία και τις δυσκαμψίες που εμφανίζουν οι δημόσιες προτάσεις με ανταλλαγή μετοχών είναι δύσκολο να εμφανιστεί κάποιος τρίτος διεκδικητής. Καλό θα ήταν για την κυβέρνηση, γιατί θα είχε περισσότερες επιλογές και ίσως να μεγιστοποιούσε το τίμημα που θα λάβει.

Η λογική λέει ότι είναι δύσκολο, αλλά στις αγορές ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος. Όσο πλησιάζει όμως η ημερομηνία της 25ης Ιουλίου, απομακρύνεται η πιθανότητα.

- Όλα δείχνουν ότι έχουμε πλέον κινητικότητα από πλευράς deals και εκτός του τραπεζικού τομέα με διεκδικητές έλληνες και ξένους παίκτες. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το εύρος των αλλαγών που θα προκύψουν στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο μέσω και των private equity funds;

Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία νέα φάση και μαζί της οι ελληνικές επιχειρήσεις. Τα private equity funds είναι από τους ενεργούς παίκτες στις αγορές στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων και επομένως θα ισχύσει το ίδιο και στην ελληνική αγορά. Άλλωστε σε όλα αποτελούμε ένα υποσύνολο του διεθνούς συστήματος.

Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί το φαινόμενο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, με στόχο τη δημιουργία μεγαλυτέρων σχημάτων τα οποία θα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν σε διεθνές επίπεδο. Βέβαια, εκτιμούμε ότι σε πρώτη φάση οι κινήσεις θα αφορούν εταιρίες με διεθνή προσανατολισμό και παρουσία σε περισσότερες χώρες.

- Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την ισχυρή θέση της P&K στην εξυπηρέτηση μεγάλων ξένων πελατών, ποια είναι η εκτίμησή σας για την περαιτέρω πορεία της αγοράς;

Η ελληνική αγορά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ξένες αγορές και η πορεία της σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από αυτές. Επίσης, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό του free float στις μετοχές του FTSE/ASE–20 ανήκει στους ξένους θεσμικούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο σε όλες τις αγορές.

Επομένως, αν οι ξένες αγορές πάνε καλά, η ελληνική αγορά θα έχει παρόμοια πορεία.

Εκτίμηση με περισσότερα στοιχεία πιστεύουμε ότι θα έχουμε μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων των εταιριών για τα αποτελέσματα εξαμήνου και σίγουρα αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v