Χρ. Έλληνας: Το ΧΑΚ μετά την Κοινή Πλατφόρμα

Για το μέλλον του ΧΑΚ μετά την Κοινή Πλατφόρμα, αλλά και για το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για κυπριακές εταιρίες μιλά ο πρόεδρος των Κυπρίων χρηματιστών Χριστόδουλος Έλληνας. Πώς αξιολογεί τη δημόσια πρόταση της Τράπεζας Κύπρου, τι δηλώνει για το ιδιοκτησιακό μέλλον των ελληνικών τραπεζών και ποια κριτική ασκεί στις εισηγμένες της Μεγαλονήσου.

Χρ. Έλληνας: Το ΧΑΚ μετά την Κοινή Πλατφόρμα
Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

Για το μέλλον του ΧΑΚ μετά την Κοινή Πλατφόρμα και για το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για κυπριακές εταιρίες μιλά στο euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Κυπριακών ΕΠΕΥ (χρηματιστηριακών εταιριών) Χριστόδουλος Έλληνας.

Πώς αξιολογεί τη δημόσια πρόταση της Τράπεζας Κύπρου, τι δηλώνει για το ιδιοκτησιακό μέλλον των ελληνικών τραπεζών και ποια κριτική ασκεί στις εισηγμένες της μεγαλονήσου.

ΕΡ: Κύριε Έλληνα, σε ποιο σημείο βρίσκεται η προετοιμασία για την υλοποίηση της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ του Χ.Α. και του ΧΑΚ και ποια προβλήματα απομένουν για να επιλυθούν;

ΑΠ: Έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει παραδοθεί πλήρως στο Κυπριακό Χρηματιστήριο το λογισμικό πάνω στο οποίο θα δουλεύει η Κοινή Πλατφόρμα.

Με την παράδοση αυτού του συστήματος και ίσως από κάποιες ημέρες νωρίτερα, θα ξεκινήσουν και οι παράλληλες χρηματιστηριακές, εικονικές, συναλλαγές, που θα διεξάγονται τις απογευματινές ώρες μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίας του ΧΑΚ.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η ευκαιρία να ελεγχθούν πλήρως τόσο τα συστήματα του χρηματιστηρίου όσο και τα συστήματα των ΕΠΕΥ, αλλά επίσης αυτές οι εικονικές συνεδρίες θα βοηθήσουν στην πλήρη εξοικείωση των στελεχών των κυπριακών ΕΠΕΥ στα νέα δεδομένα.

ΕΡ: Υπάρχει κάποια ημερομηνία που να προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει η Κοινή Πλατφόρμα;

ΑΠ: Η συμφωνία που έχει επέλθει μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων και ημών των ΕΠΕΥ είναι να μην ξανασυζητηθεί τελική ημερομηνία πριν να έχουμε τα αποτελέσματα των εικονικών αυτών συνεδριών, από τις οποίες θα διαφανεί αν υπάρξουν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν.

ΕΡ: Από τις εισηγμένες εταιρίες του ΧΑΚ, πιστεύετε ότι θα είναι πολλές εκείνες που τελικά θα καταφέρουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον –και φυσικά τα κεφάλαια- των Ελλαδιτών και των ξένων επενδυτών;

ΑΠ: Η Κοινή Πλατφόρμα θα ανοίξει το Κυπριακό Χρηματιστήριο σε μια αγορά πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Οι Ελλαδίτες, αλλά και οι ξένοι θεσμικοί που ενεργοποιούνται στη Σοφοκλέους, δεν θα προστρέξουν ξαφνικά να τοποθετηθούν απλώς και μόνο επειδή εφαρμόστηκε η Κοινή Πλατφόρμα.

Και οι ιδιώτες ακόμη, θα επιλέξουν εκείνες τις εταιρίες που μπορούν εκτός από προσδοκώμενη απόδοση να προσφέρουν την ευχέρεια να ρευστοποιούν την επένδυσή τους ανά πάσα στιγμή. Άρα λοιπόν, μόνο οι μετοχές με σημαντική εμπορευσιμότητα στο ΧΑΚ θα επηρεαστούν θετικά από την Κοινή Πλατφόρμα.

Αντίθετα, εταιρίες που το μετοχικό τους κεφάλαιο ελέγχεται από συγκεκριμένους βασικούς μετόχους και το free float τους είναι περιορισμένο δεν θα ευνοηθούν.

Εκτός βέβαια αν οι κύριοι μέτοχοί τους αλλάξουν νοοτροπία. Το ενδιαφέρον λοιπόν θα εστιαστεί κυρίως στις τράπεζες και σε λίγους ακόμη τίτλους που διαθέτουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα.

ΕΡ: Τίθεται βέβαια πάντοτε και το θέμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

ΑΠ: Η Εταιρική Διακυβέρνηση έχει παρεξηγηθεί στην Κύπρο. Ο θεσμός είναι προαιρετικός και εναπόκειται στην κάθε εταιρία το αν θα τον εφαρμόσει, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα.

Αν οι βασικοί μέτοχοι δεν αλλάξουν νοοτροπία και φιλοσοφία, τότε απλώς θα εφαρμόζουν το γράμμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης και όχι το πνεύμα αυτής.

Στην Κύπρο υπάρχουν αρκετές πολύ καλές εταιρίες με εξαιρετικές κερδοφορίες, οι οποίες δυστυχώς δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, Κύπριων και ξένων, λόγω του ότι οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν ποσοστό μεταξύ του 60% και του 80%.

Και με αυτόν τον τρόπο –διατηρώντας την τιμή της μετοχής τους σε ένα επίπεδο που οι ίδιοι το θεωρούν ικανοποιητικό, χωρίς όμως αξιοσημείωτες συναλλαγές- θεωρούν ότι η μετοχή τους χαρακτηρίζεται από δύναμη και σταθερότητα.

Κατά την άποψή μου οι εταιρίες αυτές δεν θα έπρεπε να διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο.

ΕΡ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την εξαγορά ή έστω την απόκτηση σημαντικών θέσεων σε κυπριακές επιχειρήσεις. Πώς κρίνετε αυτή την κινητικότητα;

ΑΠ: Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε ούτε να ανατρέψουμε αλλά ούτε και να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη. Θα πρέπει να ”χωνέψουμε” στην Κύπρο ότι η οικονομία μας έχει διεθνοποιηθεί, τουλάχιστον μέσα από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφού είμαστε η μία από τις 25 χώρες της Ένωσης, θα πρέπει να είμαστε και δεκτικοί σε ”επιθέσεις” -είτε αυτές γίνονται με ωραίο τρόπο είτε όχι- από ξένες εταιρίες, οι οποίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν ενδιαφέρουσες κυπριακές επιχειρήσεις.

Πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική για την οικονομία, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εταιρίες ελκυστικές σε ξένους ομίλους. Οι όμιλοι αυτοί θεωρούν ότι με το να εξαγοράσουν μέρος ή όλο το ποσοστό μιας κυπριακής εταιρίας είναι σε θέση να προσθέσουν αξία στους δικούς τους μετόχους στο εξωτερικό.

ΕΡ: Η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε δημόσια πρόταση προκειμένου να αποκτήσει την Εμπορική Τράπεζα. Πώς κρίνετε το συγκεκριμένο εγχείρημα;

ΑΠ: Για πολλούς η πρόταση της Τράπεζας Κύπρου να εξαγοράσει την Εμπορική Τράπεζα φαίνεται σαν ένα επικίνδυνο εγχείρημα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι κάποιοι που μελετούν τα όσα συμβαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, θα έχουν καταλάβει ότι η τράπεζα κινείται με πολύ προσεκτικά βήματα.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτή η κίνηση έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι.

Το συγκρότημα έχει το μέγεθος, τους δείκτες και την ευρωστία που μπορούν να της δώσουν όλα τα εχέγγυα επιτυχίας σ’ αυτό το βήμα που επιδιώκει να κάνει.

Από εθνικής άποψης επίσης, η κίνηση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο. Και οι δύο τράπεζες έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της κυπριακής και της ελληνικής οικονομίας και μπορούν να συνεχίσουν να το πράττουν αυτό και στο μέλλον.

Τώρα, αν εμείς μπορούμε να κρατήσουμε τις δύο αυτές τράπεζες, όσο το δυνατόν περισσότερο, στα χέρια ελληνικών συμφερόντων, τόσο το καλύτερο.

Δεν έχω όμως την ψευδαίσθηση ότι αυτή τη διατήρηση σε ελληνικά χέρια, μπορεί να την εγγυηθεί οποιοσδήποτε, εσαεί.

ΕΡ: Μελετώντας τα στοιχεία της πρότασης αυτής, σε ποιο συμπέρασμα έχετε καταλήξει;

ΑΠ: Υπάρχουν σημαντικότατες συνέργειες, οι οποίες θα προκύψουν με τη σύζευξη των δύο αυτών οργανισμών. Υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης αρκετών δεικτών της Εμπορικής Τράπεζας με τη συμβολή της Τράπεζας Κύπρου.

Για παράδειγμα, στο δείκτη εξόδων προς έσοδα η Τράπεζα Κύπρου έχει έναν εξαιρετικό δείκτη στην Κύπρο, οπότε, εφαρμόζοντας ανάλογες διαδικασίες, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικότατα και ο αντίστοιχος δείκτης της Εμπορικής Τράπεζας, ο οποίος είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Υπάρχει επίσης μια σειρά και άλλους δείκτες, που αν τελεσφορήσει αυτή η συναλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να εξελιχθούν θετικά. Πολλοί χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή της Τράπεζας Κύπρου ως εξαγορά.

Αν δούμε τα στοιχεία, θα πρέπει να μιλάμε για συγχώνευση των δύο σχημάτων και με αυτό το πνεύμα θα πρέπει να βλέπουμε σε Ελλάδα και Κύπρο τη συγκεκριμένη κίνηση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v