Ενας θρύλος των hedge funds μιλά στο euro2day

Πτώση της Wall Street και νέα άνοδο των επιτοκίων ”βλέπει” ο ”γκουρού” των hedge funds, James Leitner. Τι πιστεύει για τις ελληνικές τράπεζες, γιατί εκτιμά ότι πλέον τα hedge funds είναι... ”Αμοιβαία Κεφάλαια με υψηλά fees”. Πώς έχει τώρα τοποθετημένα τα κεφάλαιά του και ποιες αγορές προτιμά.

Ενας θρύλος των hedge funds μιλά στο euro2day
Συνέντευξη στον Δημήτρη Κοντογιάννη

Ο James Leitner, ο ιδρυτής της Falcon Managament Corporation, του γνωστού hedge fund, μπορεί να μη θέλει να αποκαλύψει πόσα χρήματα διαχειρίζεται, δεν διστάζει όμως να διατυπώσει τις απόψεις του για την πορεία των διεθνών αγορών σε συνέντευξή του στο euro2day.

Ο J. Leitner, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα αποδεχόμενος πρόσκληση του φίλου του και προέδρου του Forex Club Hellas κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, Group Treasurer της Εθνικής, για να μιλήσει σε conference με θέμα ”την εμπειρία των hedge funds”, εμφανίζεται απαισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς το επόμενο εξάμηνο, αλλά αισιόδοξος για τη ρωσική αγορά, ενώ βρίσκει πολύ φθηνές τις σερβικές τράπεζες.

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι το Falcon έχει ”μπαινοβγεί”, με μικρές όμως θέσεις στην ελληνική αγορά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν έχει καμία θέση σ’ αυτή σήμερα.

”Αρκετοί χρηματιστές μας τηλεφωνούν για την ελληνική αγορά. Γνωρίζουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων είναι υψηλός και ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, όπως αυτές της Εθνικής, έχουν υποχωρήσει σημαντικά”, τονίζει ο J. Leitner, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παρουσιάζουν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Για τον Leitner οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισορροπίες, καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό από την αμερικανική.

”Αν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες, όπως περιμένω, η παγκόσμια θα το αισθανθεί. Τα ρίσκα για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί”, προσθέτει ο ιδρυτής του Falcon.

O κυριότερος λόγος είναι η σφιχτότερη νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει η Fed και αρκετές ακόμη κεντρικές τράπεζες σε ολο τον κόσμο.

”Τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής εμφανίζονται με χρονική υστέρηση 9 με 12 μηνών. Μέχρι τον Νοέμβριο τα αποτελέσματα θα έχουν γίνει ορατά”, τονίζει. ”Οι άνθρωποι συνηθίζουν να κοιτάνε τους μέσους όρους, αυτοί όμως δεν πιάνουν εκείνους που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια. Η αμερικανική αγορά real estate θα χτυπηθεί και το αμερικανικό χρηματιστήριο θα είναι αδύνατο”.

Ο Leitner εκτιμά ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει το βασικό του επιτόκιο όταν φθάσει στο 5,5% ή 5,75%, ανάλογα με την πορεία των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών. Ο Μπερνάνκε είναι προκατειλημμένος εναντίον του πληθωρισμού”, προσθέτει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο μέχρι το 3,5% περίπου.

Ένας άλλος λόγος που τον κάνει να είναι απαισιόδοξος είναι η επιστροφή στο μέσο όρο (mean reversion), που χαρακτηρίζει την αμερικανική αγορά.

”Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο Ρ/Ε των τελευταίων 100 χρόνων θα διαπιστώσει ότι είναι ίσο με 13. Το Ρ/Ε του δείκτη S&P 500 είναι σήμερα κοντά στο 16, αλλά το Ρ/Ε των μικρομεσαίων εταιριών είναι πολύ ψηλότερο. Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για μια πτώση της τάξης του 20% με 25%”, καταλήγει.

Σαν να μην έφταναν οι δύο προαναφερθέντες λόγοι, ο Leitner παρατηρεί ότι υπάρχουν δύο ακόμη, έστω και λιγότερο σημαντικοί, που παραπέμπουν σε αδυναμία τους επόμενους μήνες.

”Το ρητό πούλα τον Μάιο και φύγε μακριά (sell in May and go away) όσο κι αν έχει να κάνει με εποχικότητα, φαίνεται ότι δουλεύει στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις ευρωπαϊκές αγορές”, παρατηρεί.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ιστορικά οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές υποαποδίδουν σε σχέση με τη μακροχρόνια ανοδική τάση, τον δεύτερο χρόνο μιας 4ετούς προεδρικής θητείας.

Όλοι αυτοί οι λόγοι εξηγούν γιατί το χαρτοφυλάκιο της Falcon δεν έχει καθόλου αμερικανικές μετοχές, ενώ διαθέτει πολύ ρευστό, ίσο με το 52% του ενεργητικού. Το 18% είναι επενδεδυμένο σε διεθνείς μετοχές, εκ των οποίων το μισό σε ανεπτυγμένες αγορές και το άλλο μισό σε αναδυόμενες. Το 30% έχει τοποθετηθεί σε εμπορεύματα είτε μέσω γνωστών δεικτών (Goldman Sachs) είτε μέσω επενδύσεων σε μετοχές εταιριών που συνδέονται με τον κλάδο.

Η απόδοση του συνολικού χαρτοφυλακίου από την αρχή της χρονιάς μέχρι πρόσφατα ήταν 9%, ενώ ο αριθμητικός μέσος όρος από το 1997 μέχρι το τέλος του 2005 ήταν 31%.

Τι γνώμη έχει για το πετρέλαιο και ποιες αναδυόμενες αγορές προτιμά, ήταν η επόμενη ερώτηση.

Έχουμε επενδύσει (long) στο πετρέλαιο, η ζήτηση για το οποίο αυξάνεται συνεχώς, μέσω της Ρωσίας, η αγορά της οποίας είναι φθηνή και προσφέρει επίσης το στόρι της αναδιάρθρωσης”, τονίζει. ”Μου αρέσουν πολύ οι σερβικές τράπεζες, γιατί είναι πολύ φθηνές, και ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών του Μαυροβουνίου”.

Αναφορικά με την τουρκική χρηματιστηριακή αγορά, ο Leitner παρατηρεί ότι είναι φθηνή πλέον μετά την πτώση, αλλά έχει μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ποια όμως είναι η άποψή του για τη βιομηχανία των hedge funds; Θα εμπιστευόταν τα λεφτά του σε κάποιο άλλο hedge fund;

”Εχει καταντήσει αστείο. Τα hedge funds έχουν γίνει Αμοιβαία Κεφάλαια, μόνο που χρεώνουν πολύ υψηλότερα fees. Δεν μπορώ να κατανοήσω τι είδους fees χρεώνουν... Είναι πολύ αργά για ιδιώτες να επενδύσουν σε hedge funds”, καταλήγει. ”Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα άξιζε να επενδύσουν σε νέα hedge funds που χρεώνουν λογικές προμήθειες”, καταλήγει.

Στις 31 Μαΐου η Falcon επέστρεψε όλα τα χρήματα στους επενδυτές πελάτες της και ως εκ τούτου ο Leitner διαχειρίζεται πλέον τα δικά του κεφάλαια.

--------- Ποιος είναι ο Jim Leitner

O James Leitner (απόφοιτος του Yale με masters από το Columbia) θεωρείται ένας απο τους καλύτερους διαχειριστές ”Global Macro” hedge funds στον κόσμο.

Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων ξένων οίκων (μεταξύ αυτών η Bank of America και η Bankers Trust) πριν ξεκινήσει την αυτόνομη πορεία του.

”Παρόλο που το όνομά του δεν είναι τόσο γνωστό όσο του George Soros ή του Julian Robertson, ο κ. Leitner είναι πολύ γνωστός και σεβαστός στον κόσμο του trading”, αναφέρεται στο βιβλίο ”Inside the House of Money”, σε ειδικό κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στο ”θρύλο” Jim Leitner, με τίτλο ”The Family Office Manager”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v