”Υπάρχει σπέκουλα στη μετοχή της Εμπορικής”

Tο γάντι στους όποιους ενδιαφερόμενους για την Εμπορική ρίχνει ο Gilles de Margerie, CFO και chief strategist της Credit Agricole, μέσω της συνέντευξής του στο euro2day.gr. Ταυτόχρονα, απαντά στις αντιρρήσεις αναλυτών για το προσφερόμενο τίμημα, κάνει άνοιγμα στους εργαζόμενους και απευθύνει δημόσια πρόσκληση… παραμονής στον Γιώργο Προβόπουλο. Τι λέει για το ενδεχόμενο αντίδρασης της C.A. σε αντιπροσφορά.

”Υπάρχει σπέκουλα στη μετοχή της Εμπορικής”
Συνέντευξη στον Δημήτρη Κοντογιάννη

Αισιόδοξος ότι η δημόσια προσφορά της Credit Agricole για την Εμπορική θα στεφθεί με επιτυχία δηλώνει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο γενικός οικονομικός διευθυντής (CFO) και chief strategist της γαλλικής τράπεζας κ. Gilles de Margerie, απαντώντας στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί από μερικούς ξένους οίκους για το ύψος του τιμήματος.

”Eκτιμώ ότι η δημόσια προσφορά θα είναι επιτυχής”, τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η C.A. επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο του 40% κατ’ ελάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας, γιατί μαζί με τον έλεγχο του μάνατζμεντ, κάποιες άλλες ήσσονος σημασίας προϋποθέσεις της επιτρέπουν να την ενοποιήσει με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IFRS).

”Aν δεν πετύχουμε να συγκεντρώσουμε το 40% τουλάχιστον δεν υπάρχει ντιλ”, προσθέτει ο ίδιος.

Ο κ. de Margerie τονίζει ότι ο έλεγχος του μάνατζμεντ είναι απαραίτητος, σημειώνοντας ότι η γαλλική τράπεζα έχει μεν δύο μέλη στο τωρινό διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής, αλλά δεν έχει τον έλεγχο του μάνατζμεντ.

”Κανείς δεν μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα (efficiency) μιας τράπεζας όσο θα ήθελε αν δεν ελέγχει το μάνατζμεντ”, ισχυρίστηκε.

Γιατί όμως η Credit Agricole είναι διατεθειμένη να βάλει τόσα λεφτά για να εξαγοράσει την Εμπορική και δεν επιδίωξε να εξαγοράσει μια άλλη μεγάλη ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα, ρωτήθηκε ο Gilles de Margerie.

Είμαστε ήδη συνεταίροι με την Εμπορική, έχουμε ξεκινήσει κοινές εταιρίες (partnerships) σε τομείς όπως το bankassurance, το consumer credit και το asset management. Επιπλέον, έχουμε ήδη το 9% περίπου της τράπεζας”, τόνισε για να δικαιολογήσει την επιλογή της Εμπορικής.

Ερωτηθείς για την πιθανή αντίδραση της C.Α. σε περίπτωση που υπάρξει προσφορά από άλλη τράπεζα η οποία θα περιλαμβάνει ρευστό και μετοχές, ο ίδιος απάντησε: ”Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν και όταν υποβληθεί τέτοια προσφορά... το διοικητικό συμβούλιο (σ.σ. της Credit Agricole) θα αποφασίσει”.



Κληθείς να σχολιάσει εκθέσεις ξένων επενδυτικών οίκων, όπως η UBS, oι οποίοι θεωρούν ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι χαμηλό σε σχέση με τη δίκαιη τιμή, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Credit Agricole τόνισε:

”Η αγορά θα αποδείξει ποια είναι η δίκαιη τιμή. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει αρκετή σπέκουλα (market speculation) στη μετοχή της Εμπορικής.

Η πραγματική τιμή της θα φανεί στο τραπέζι... Αν υπάρχει κάποιος που θα είναι διατεθειμένος να αγοράσει την Εμπορική στα 37 ευρώ ανά μετοχή, εμείς θα είμαστε... ενθουσιώδεις πωλητές.

Όμως δεν νομίζω ότι υπάρχει. Ούτε στα 37 ούτε στα 32 ευρώ”.

Ερωτηθείς για τον λόγο τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) που θεωρείται χαμηλός από μερικούς με βάση το προσφερόμενο τίμημα, ο κ. de Margerie απάντησε ότι ”η τιμή προς λογιστική αξία συνδέεται με την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) και η Εμπορική έχει το χαμηλότερο ROE ανάμεσα στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες”.

Αναφορικά με τις επικρίσεις ότι η αποτίμηση της Εμπορικής από την Credit Agricole περιορίζεται στο 2006 και το 2007 και δεν ενσωματώνει τα πιθανά μελλοντικά οφέλη από την αναδιάρθρωση της ελληνικής τράπεζας, ο ίδιος ανέφερε ότι η προσφορά της γαλλικής τράπεζας έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει για την αποδοτικότητα της επένδυσης της στην Εμπορική, το 2010.

”Αν μέναμε στο 2006 και στο 2007, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υποβάλλαμε προσφορά για την Εμπορική”, επισήμανε.

Όσον αφορά το θέμα των έξτρα προβλέψεων ύψους 300 εκατ. ευρώ που η Credit Agricole εκτιμά ότι θα πρέπει να πάρει αν αποκτήσει τον έλεγχο της Εμπορικής, ο οικονομικός διευθυντής της γαλλικής τράπεζας παρατήρησε ότι ”δεν κριτικάρουμε τους λογαριασμούς (accounts) της Εμπορικής, ούτε έχουμε κάνει κάποιο οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence).

Απλώς εκτιμούμε ότι με βάση τα δικά μας στάνταρντ θα πρέπει να πάρουμε επιπλέον προβλέψεις ύψους 300 εκατ. ευρώ για επισφαλή δάνεια”.



Πώς αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των συνδικάτων της Εμπορικής που θεωρούνται από τα ισχυρότερα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο;

”Γνωρίζουμε ότι τα συνδικάτα δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής. Έχουμε όμως συνεργαστεί με τα συνδικάτα στην Γαλλία και έχουμε αρκετή εμπειρία. Πιστεύουμε ότι οι εργατικές ενώσεις έχουν ρόλο να παίξουν”, πρόσθεσε.

Τι στάση, ρωτήσαμε, θα κρατήσει η γαλλική τράπεζα αν όντως γίνει δεκτή η δημόσια προσφορά της απέναντι στον σημερινό πρόεδρο της Εμπορικής κ. Γιώργο Προβόπουλο;

”Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι ο κ. Προβόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της Εμπορικής και συνέβαλε αποφασιστικά στον περιορισμό του κόστους της τράπεζας. Ελπίζω ο κ. Προβόπουλος να αποδεχθεί να είναι μαζί μας όταν αποκτήσουμε τον έλεγχο της Εμπορικής”, τονίζει ο Gilles de Margerie.

Είναι αυτό πρόσκληση προς αυτόν να παραμείνει αν η Εμπορική περάσει στην Credit Agricole, ρωτήσαμε.

”Απολύτως”, ήταν η απάντηση.

----------------------------

* Ο Gilles de Margerie είναι από το 2002 γενικός οικονομικός διευθυντής (CFO) και επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής (από το 2006) της Credit Agricole.

Πριν από την Credit Agricole ο κ. de Margerie διετέλεσε εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής των τμημάτων Χρηματοοικονομικής και Διαχείρισης της Credit Agricole Indosuez (Calyon).

Ο κ. de Margerie εντάχθηκε στο δυναμικό της Banque Indosuez το 1994, όπου εργάστηκε σε συμφωνίες για εξαγορές, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v