Π. Τσουπίδης: Αναμένονται νέα deals στις τράπεζες

Στόχος του Τ.Τ. είναι η αύξηση της κερδοφορίας μέσω διεύρυνσης του μεριδίου αγοράς στα δάνεια λιανικής τραπεζικής, αναφέρει ο πρόεδρός του Πάνος Τσουπίδης. Θεωρεί πιθανό να υπάρξει δεύτερος γύρος εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο με αιχμή την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, ενώ εκτιμά ότι η Εθνική θα τα πάει καλά στην Τουρκία.

Π. Τσουπίδης: Αναμένονται νέα deals στις τράπεζες
Συνέντευξη στο Δημήτρη Κοντογιάννη

”Στόχος μας είναι ο λόγος δανείων προς καταθέσεις να αυξηθεί σε 80% σε 2-3 χρόνια από 30% περίπου στα τέλη του 2005 και 16% πριν από δύο χρόνια”, τονίζει ο κ. Πάνος Τσουπίδης, πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε συνέντευξή του στο euro2day.gr

Ο κ. Τσουπίδης αναφέρει ότι με αυτή την κίνηση το Τ.Τ. επιτυγχάνει δύο πράγματα.

”Πρώτον, ενισχύουμε την κερδοφορία μας, αφού τα spreads στα δάνεια ανέρχονται σε 200 με 220 πόντους βάσης έναντι 110 περίπου στα κρατικά ομόλογα. Δεύτερον, βελτιώνουμε την ποιότητα των κερδών μας, καθώς ένα μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από επαναλαμβανόμενες πηγές”, προσθέτει.

Τα καθαρά κέρδη του Τ.Τ. ανήλθαν σε 122 εκατ. ευρώ το 2005 και αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο τη φετινή χρονιά.

Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια των καταναλωτικών δανείων του Τ.Τ. κυμαίνεται από 5 μέχρι 8 χρόνια και των στεγαστικών από 30 μέχρι 40 χρόνια.

Ειδικότερα για τα στεγαστικά δάνεια, ο πρόεδρος του Τ.Τ. επισημαίνει ότι στόχος είναι το μερίδιο αγοράς να ανέλθει σε 10% από 5% περίπου στα τέλη του 2005.

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που προβάλλουν ορισμένες άλλες τράπεζες αναφορικά με το επίπεδο των επιτοκίων που δανείζει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Τσουπίδης απαντά:

”Ο ανταγωνισμός δεν θα πρέπει να ενοχλείται. Εμείς δεν παίρνουμε επιδοτήσεις από το Δημόσιο. Αντίθετα, προσφέρουμε σ’ αυτό και έχουμε κληρονομήσει αρκετές αγκυλώσεις, αφού ήμασταν δημόσια υπηρεσία μέχρι και το 2002”, σημειώνει.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι το λειτουργικό κόστος του Τ.Τ. ως ποσοστό του ενεργητικού του ανέρχεται σε 1,1% περίπου έναντι 2,2% που είναι ο μέσος όρος της αγοράς. Επιπλέον, οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου ανέρχονται σε 2,5 εκατ. λογαριασμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ”ιστορικοί” και αντιπροσωπεύουν το 77% περίπου του παθητικού του Τ.Τ.

Μήπως όμως οι επιδιωκόμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ενέχουν κινδύνους επισφαλειών;

”Οι προβλέψεις μας ανήλθαν σε 31,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2005, ενώ οι πραγματικές σωρευτικές επισφάλειες ήταν μόλις 6,8 εκατ. ευρώ”, τονίζει.

Ειδικότερα για τα καταναλωτικά δάνεια που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου, ο Τσουπίδης αναφέρει ότι η πλειοψηφία των δανείων της κατηγορίας έχουν συναφθεί μετά από συμφωνία του Τ.Τ. με εταιρίες του Δημοσίου. Οι υπάλληλοι των τελευταίων που ενδιαφέρονται να πάρουν καταναλωτικό δάνειο αποδέχονται να το εξοφλούν με παρακράτηση μισθού, απολαμβάνοντας σε αντάλλαγμα χαμηλότερο επιτόκιο.

Ο ίδιος σπεύδει να παρατηρήσει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες, δεν έχει ”back book”, δηλαδή δεν κουβαλά μεγάλο αριθμό δανείων από το παρελθόν, αφού μπήκε σχετικά πρόσφατα στο χώρο.

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται από ορισμένους στο επενδυτικό στόρι του Τ.Τ. με αιχμή τον μη υψηλό ρυθμό αύξησης του ενεργητικού του, ο κ. Τσουπίδης ανταπαντά ότι ”αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή”.

Με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά, δεν ήταν δυνατόν να μη ζητήσουμε την άποψη του προέδρου του Τ.Τ. γι’ αυτό το θέμα.

”Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδειξαν ότι υπάρχει μια καλή δυναμική. Είναι επίσης καλό σημάδι ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 4,1% το πρώτο τρίμηνο”, τόνισε. ”Ελπίζω η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής να πάει καλά, γιατί θα είναι καλό για όλη την αγορά”, είπε ολοκληρώνοντας την άποψή του.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την Τουρκία και τη συμφωνία της Εθνικής για την εξαγορά της Finansbank, o κ. Tσουπίδης τόνισε:

”Είναι γνωστό ότι στην Τουρκία υπάρχει μια διαμάχη των ισλαμιστών με τους κεμαλιστές. Επιπλέον, η τουρκική οικονομία είναι πιο ανώριμη και επομένως οι κινήσεις της πιο βίαιες. Πιστεύω όμως ότι η Εθνική θα τα πάει καλά”.

Ο πρόεδρος του Τ.Τ. θεωρεί επίσης πιθανό ένα δεύτερο γύρο συγκέντρωσης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με αφετηρία την Εμπορική.

”Οσο νωρίτερα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής τόσο το καλύτερο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ξεκινήσει ένας δεύτερος γύρος εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο. Είναι επίσης καλό ότι ήλθαν Άραβες επενδυτές, αρκεί φυσικά να υλοποιήσουν όσα είπαν”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v