Κ. Γόντικας: Οι ”στόχοι” του Novator στην Ελλάδα

Τη στόχευση του επενδυτικού ”ενδιαφέροντος” του Novator Fund στην Ελλάδα επισημαίνει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο Κωνσταντίνος Γόντικας, γενικός διευθυντής και εταίρος του fund. Τα σχόλιά του για το deal Cosmote - Γερμανού, η πρόβλεψη για αυξημένη παρουσία αντίστοιχων funds στη χώρα μας και η αιτιολόγηση της τοποθέτησης στη FORTHnet.

Κ. Γόντικας: Οι ”στόχοι”  του Novator στην Ελλάδα
Συνέντευξη στο Δημήτρη Κοντογιάννη

Οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τα δίκτυα λιανικής και τα logistics αποτελούν τους κατ’ εξοχήν τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος του Novator Fund στην Ελλάδα.

Aυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο Κωνσταντίνος Γόντικας, γενικός διευθυντής και συνεταίρος του Ισλανδού δισεκατομμυριούχου Τορ Μπιόργκολφσον στο Novator Fund, το οποίο έκανε αισθητή την παρουσία του στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά πέρυσι, με την επένδυσή του στη FORTHnet.

”Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του private capital και του private equity που πολλοί αγνοούν”, τονίζει ο κ. Γόντικας. ”Το private capital διαχειρίζεται τα κεφάλαια μιας οικογένειας ή ολίγων ιδιωτών, σε αντίθεση με το private equity που διαχειρίζεται κεφάλαια θεσμικών”.



Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διαφορές στον επενδυτικό ορίζοντα του private capital από το private equity, αλλά ”δεν είναι άσπρο-μαύρο.”

”Υπάρχουν τα 3 χρόνια (σ.σ. ορίζοντα επένδυσης), αλλά αν δεν βρεις μια καλή τιμή για να πουλήσεις, μπορείς να περιμένεις. Υπάρχουν επίσης διαφορές στη στρατηγική, καθώς ένα private capital είναι ίσως λιγότερο επιθετικό”, τονίζει, προσθέτοντας ότι αν το Novator ήταν private equity δύσκολα θα έμπαινε στη FΟΡΤnet από τη στιγμή που υπήρχε κι άλλος ενδιαφερόμενος (σ.σ. Intracom) με παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.

”Εμείς μπήκαμε στη FΟΡΤnet γιατί μας άρεσε το στόρι των ευρυζωνικών υπηρεσιών και η αποτίμηση. Ας μην ξεχνάμε ότι μπήκαμε στα 6,0 ευρώ περίπου και σήμερα η μετοχή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία”, αναφέρει.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να περιμένουμε εντονότερη παρουσία των private equities και private capitals στην Ελλάδα, ο κ. Γόντικας απάντησε καταφατικά, τουλάχιστον όσο οι αγορές παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση.

”Υπάρχουν πολλά λεφτά που αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Επιπλέον, οι τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να πάρουν το credit risk χρηματοδοτώντας τέτοια ντiλ”, τονίζει. ”Η Ελλάδα ήταν ξεχασμένη, αλλά το κλίμα άλλαξε προς το καλύτερο μετά την εξαγορά της ΤΙΜ από το Apax και το TPG”.

Eρωτηθείς αν διαβλέπει ευκαιρίες σε άλλους κλάδους πλην των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Γόντικας ανέφερε τον τραπεζικό κλάδο ”που αποτελεί το ιδανικό proxy για growth”, προθέτοντας όμως ότι ”το structure είναι δύσκολο λόγω των αδειών”.

O ίδιος παρατήρησε ότι το Novator ελέγχει το 40% μιας μεγάλης ισλανδικής τράπεζας από το 2002 και την πλειοψηφία μιας βουλγαρικής τράπεζας (ΕΙΒΑΝΚ).

Ο κ. Γόντικας δεν ήθελε να σχολιάσει τα κατά καιρούς αναγραφόμενα στον τοπικό Τύπο περί ενδιαφέροντος του Novator για την Proton Bank ή άλλες ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι το 85% των συνολικών επενδύσεων του Novator βρίσκονται εκτός Ισλανδίας.

Ερωτηθείς αν εταιρίες από τον κλάδο των υπηρεσιών υγείας είναι στο στόχαστρο του Novator, απαντά με χαρακτηριστικό τρόπο: ”Δεν επενδύουμε όπου δεν ξέρουμε”.

Και προσθέτει: ”Ο κλάδος του medical και managed health sector θέλει να έχεις γνώσεις και εμπειρία από ξενοδοχεία, ασφάλειες και το μάνατζμέντ τους”.

Αν όμως ο κλάδος υγείας δεν ενδιαφέρει, οτιδήποτε έχει να κάνει με δίκτυα από retail μέχρι logistics, ενδιαφέρει τον κ. Γόντικα.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει καλό το ντιλ της CosmOTE με τη Γερμανός, τονίζοντας ότι η καθετοποίηση αποτελεί το επόμενο βήμα.

”Αρκετοί δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στο δίκτυο της Γερμανός μέσα από το οποίο η CosmOTE και ο όμιλος του ΟΤΕ θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους πιο επιθετικά, βελτιώνοντας παράλληλα το ΕΒΙΤDA margin”, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v