Γ. Πολίτης: "Το rebase τιμών θυμίζει «μίνι» 1999"

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις μπορεί να αποτελούν μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες δηλώνει ο CEO της Euroxx. Η όρεξη για Ελλάδα από hedge funds και οι κίνδυνοι. Τι λέει για ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες.

  • Συνέντευξη στον Χρήστο Κίτσιο
Γ. Πολίτης: Το rebase τιμών θυμίζει «μίνι» 1999
Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους Έλληνες χρηματιστές, με μεγάλη ατζέντα στους ξένους επενδυτές.

Ο Γιώργος Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος της Euroxx AXEΠΕΥ, ανοίγει τα χαρτιά του στο Euro2day και μιλάει για την αγορά, την οικονομία, για επιχειρήσεις, αλλά και για άμεσες ξένες επενδύσεις και τα hedge funds.

Δηλώνει αισιόδοξος, αν και «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», σημειώνοντας ως πολύ θετική ένδειξη την ταχύτητα με την οποία ξαναμπαίνουν τα ελληνικά assets στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών.

Αναλύει πώς ανέβηκε η αγορά, τονίζοντας ότι η αναπροσαρμογή (rebase) τιμών θυμίζει μεν μίνι 1999, αλλά οι τρέχουσες αποτιμήσεις δεν προεξοφλούν τη μελλοντική αξία των εταιρειών.

Εκτιμά ότι αρκετές εταιρείες, στα τρέχοντα επίπεδα, είναι επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά προειδοποιεί για την έκτακτη ρευστότητα που σήκωσε τις τιμές στην Αμερική και για τη νευρικότητα που θα προκύψει αν δεν ληφθούν σύντομα πολιτικές αποφάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Θεωρεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν το πρώτο σοβαρό crash test για την κυβέρνηση και ζητά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αρνητικών καθαρών θέσεων στις τράπεζες προκειμένου να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές.


ΕΡ.: Κύριε Πολίτη, οι αγορές ομολόγων και μετοχών έχουν ήδη ενσωματώσει τη μείωση του κινδύνου Grexit και οι αποτιμήσεις, σύμφωνα με κάποιους, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάτε ότι το Χ.Α. έφαγε την... προίκα του;

ΑΠ.:
Η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού στην περσινή διπλή εκλογική αναμέτρηση και υπό τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ οι αποτιμήσεις πιέστηκαν υπερβολικά, φθάνοντας στο ναδίρ.

Η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, η μείωση του ρίσκου χώρας και η βελτίωση στους μακροοικονομικούς δείκτες ξανάβαλαν την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη και προκάλεσαν βίαιο rebase (αναπροσαρμογή) στις τιμές, οι οποίες αντέδρασαν ως πεπιεσμένο ελατήριο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει τη μελλοντική αξία των εταιρειών.

Αυτήν τη στιγμή, δεν συντρέχει κίνδυνος επανόδου στη δραχμή, εκτός και αν δοκιμαστεί σε ακραίο βαθμό η κοινωνική συνοχή. Τα χειρότερα είναι πίσω μας και τα δύσκολα μπροστά μας, με την έννοια ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που θα καταστήσουν ανοικτή και ανταγωνιστική την οικονομία.

Η σημαντικότερη αλλαγή, κατά τη γνώμη μου, είναι η μηχανοργάνωση του κράτους και η απλοποίηση δομών και διαδικασιών. Οι μισθοί έχουν ήδη προσαρμοστεί, μένει να προσαρμοστεί και το κράτος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Πρέπει να μικρύνει το κράτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.


ΕΡ.: Πως κρίνετε τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων;

ΑΠ.:
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το νομοθετικό σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να περάσουμε, γρήγορα και αποφασιστικά, στην υλοποίηση. Αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε και την ίδια στιγμή είναι μονόδρομος ώστε να υπάρξουν άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Παρά τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες και τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, η κυβέρνηση περνά προς τα έξω μήνυμα αποφασιστικότητας, για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Και αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, που επικρατεί διεθνώς, έχει συμβάλει στο να μπουν και πάλι τα ελληνικά assets στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών.

Η προώθησή των μεταρρυθμίσεων είναι το αναγκαίο επόμενο βήμα, μετά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών. Αν το κάνουμε και ταυτόχρονα η χώρα επιτυγχάνει, ετησίως, πρωτογενές πλεόνασμα και επανέλθει σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα έχει κερδηθεί ένα στοίχημα που πριν από μερικούς μήνες έδειχνε χαμένο.


ΕΡ.: Πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές, με τους οποίους καθημερινά συναλλάσσεστε, τις ενέργειες στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων;

ΑΠ.: Iδιωτικοποιήσεις όπως αυτή των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ είναι το πρώτο σοβαρό τεστ για την αποφασιστικότητα, αλλά και τη συνοχή της κυβέρνησης και εφόσον είναι επιτυχείς θα δώσουν το έναυσμα προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Η χώρα χρειάζεται άμεσες ξένες επενδύσεις και για να υπάρξουν θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το risk premium. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, ιδιαίτερα αν είναι εμβληματικές, όπως η πώληση του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.

Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα, επιβράδυνση της ύφεσης και σταδιακή επάνοδος σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει, κατά τη γνώμη μου, στην ανάδειξη του σημαντικότερου πλούτου που διαθέτει η χώρα και δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο δυναμικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, εφόσον τους προσφερθεί σταθερό, ανταγωνιστικό και οργανωμένο περιβάλλον. Είναι ιστορική ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στη χώρα και η νέα γενιά πρέπει να αδράξει την ευκαιρία.


ΕΡ.: Υπονοήσατε πριν ότι προς το παρόν έχει επέλθει μόνο ο επανακαθορισμός τιμών με βάση τη μείωση του ρίσκου χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά, κατά τη γνώμη σας, δεν είναι ακριβή;

ΑΠ.:
Ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα οι τιμές αντανακλούν τη μικρή πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή.

Σιγά-σιγά οι επενδυτές θα αρχίσουν να αξιολογούν τις εταιρείες με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία, και μάλιστα όχι με βάση τις φετινές επιδόσεις, καθώς και το 2013 θα είναι μία ακόμη χρονιά συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά με τα εκτιμώμενα μεγέθη του 2014.

Με τη σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας, μέσω εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και με υιοθέτηση μηχανισμών της αγοράς για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, θα αρχίσουν να βελτιώνονται και οι μικροοικονομικοί δείκτες.

Αν υπάρξει, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, και σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από τα τέλη της χρονιάς, εξέλιξη που θα αποτελέσει προπομπό επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης, τότε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα είναι μοναδικές ευκαιρίες.

Το rebase από τα πρόσφατα χαμηλά ως τις 1.000 μονάδες θυμίζει «μίνι 1999». Ο φόβος της γρήγορης ανόδου αποτρέπει τους επενδυτές να αγοράσουν στα τρέχοντα επίπεδα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε από πού έπεσε το Χ.Α. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα EBITDA και τις ταμειακές τους ροές σε σχέση με το 2007 σε τέτοιον βαθμό ώστε να αντισταθμίζουν και τον υψηλότερο δανεισμό.


ΕΡ.: Οι αγορές μετοχών στην Αμερική και στην Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλά τετραετίας. Θα συνεχιστεί η άνοδος και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

ΑΠ.:
Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η άνοδος του τελευταίου διμήνου στην Αμερική προήλθε από καθαρά τεχνικούς παράγοντες. Εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν στο φορολογικό καθεστώς στις ΗΠΑ από την 1η/1/2013 αρκετές αμερικανικές εταιρείες έσπευσαν να διανείμουν μέρισμα και bonus πριν από την 31η/12/2013. Η παραπάνω ρευστότητα διοχετεύθηκε, κατά κύριο λόγο, στις αγορές τον Ιανουάριο, συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών.

Από την άλλη, η ρήτρα των αυτόματων περικοπών (sequestration) θέτει σε κίνδυνο τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της Αμερικής αν δεν βρεθεί πολιτική λύση. Θυμίζω ότι στο παρελθόν η πολιτική αδράνεια έχει προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και αυτός είναι ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος. Που θα επηρεάσει βέβαια και το ελληνικό χρηματιστήριο.


ΕΡ.: Προς το παρόν, στο Χ.Α. δραστηριοποιούνται από την πλευρά των ξένων κυρίως hedge funds. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραμένουμε μια αγορά υψηλού ρίσκου με θερμό χρήμα, που ενδιαφέρεται για γρήγορες και υψηλές αποδόσεις;

ΑΠ.:
Πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, η Ελλάδα ήταν στο στόχαστρο μόνο των distress assets funds. Δηλαδή, κεφαλαίων που εξειδικεύονται να επενδύουν σε χώρες που χρεοκόπησαν ή διενήργησαν βίαιες υποτιμήσεις νομισμάτων, και αγοράζουν assets με βαθύ discount. Οι συχνές επισκέψεις τους στην Αθήνα τότε ήταν δείγμα της πεποίθησης ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Αυτό αποφεύχθηκε με τη δημιουργία της συγκυβέρνησης και την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την επαναφορά του προγράμματος σε τροχιά υλοποίησης.

Τη σκυτάλη πήραν τα hedge funds
. Κεφάλαια με μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου, που τόλμησαν να αγοράσουν ομόλογα και μετοχές ποντάροντας στη μείωση του ρίσκου χώρας. Και δικαιώθηκαν, καθώς ακολούθησε ράλι στις τιμές ομολόγων και μετοχών.

Η πλειονότητα των παραπάνω funds διακρατεί ακόμη και σήμερα τις θέσεις της σε ομόλογα και μετοχές και κάποια εξ αυτών έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να διαθέτουν και μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Σήμερα, υπάρχει αυξημένη όρεξη από funds να επισκεφθούν την Ελλάδα και να δουν από κοντά επιχειρήσεις, αναζητώντας ευκαιρίες. Το πιο θετικό σημάδι, κατά τη γνώμη μου, είναι η ταχύτητα με την οποία ξαναμπαίνουν τα εγχώρια assets στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών, που στο παρελθόν είχαν δραστηριοποιηθεί στο Χ.Α. και αποχώρησαν όταν ξέσπασε η κρίση.

Ταχύτητα που εξηγείται μεν από την αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, που επικρατεί διεθνώς, αλλά και από την αντίληψη που διαμορφώνεται ότι έχουμε δει τα χειρότερα της κρίσης.


ΕΡ.: Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς είναι οι δυσθεώρητες αυξήσεις κεφαλαίου που επίκεινται στις τράπεζες. Μπορεί να επιτευχθεί η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών και υπό ποιους όρους; Απαιτούνται αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης;

ΑΠ.:
Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να επανεξεταστεί το θέμα των αρνητικών καθαρών θέσεων με τροποποιήσεις στους όρους και στη δομή της ανακεφαλαιοποίησης, που να επιτρέψουν στους ιδιώτες να συμμετάσχουν στις αυξήσεις και στις τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές.

Αν επέλθουν βελτιώσεις που να καθιστούν περισσότερο λειτουργικό το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, θα είναι ευκολότερο για τις τράπεζες να προσελκύσουν στρατηγικούς επενδυτές. Αυτό είναι και το μείζον ζήτημα καθώς η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συμμετοχή μάλιστα εγχώριων και ξένων επενδυτών θα αποτελέσει άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Οι τράπεζες βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης της αναγκαίας, εδώ και χρόνια, συγκέντρωσης, και μπορούν να αποτελέσουν, αν υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιώσεις, τα σχήματα μέσω των οποίων θα ποντάρουν οι επενδυτές στο recovery της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να διδαχθούμε από την εμπειρία των ανακεφαλαιοποιήσεων που διενεργήθηκαν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενσωματώνοντας τα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέψουν όχι μόνο τη συμμετοχή των ιδιωτών και τη μελλοντική πώληση των μετοχών του Δημοσίου, αλλά και ό,τι μπορεί να δράσει σε μια ταχύτερη εξυγίανση και αποκατάσταση του οικονομικού ιστού της χώρας.


*Ο κ. Γιώργος Πολίτης είναι διευθύνων σύμβουλος της Euroxx AXEΠΕΥ.

**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε τη συνέντευξη και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε τη συνέντευξη σημαντική, διαδώστε τη με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v