H ”μαύρη τρύπα” της Plias

”Βίους παράλληλους” φαίνεται να ακολουθούν η εταιρία Plias (πρώην Παπουτσάνης) και το ΧΑΑ. ”Οι ’μεγάλες προσδοκίες’, που έδωσαν τη θέση τους στην αρνητική εικόνα, περιγράφουν την πορεία της εταιρίας, η οποία δεν διαθέτει τώρα καθόλου ίδια κεφάλαια”, γράφει ο Γ. Παπανικολάου στο φύλλο του ”Μετόχου” που κυκλοφορεί.

H ”μαύρη τρύπα” της Plias
του Γιώργου Παπανικολάου*

Tην εικόνα της Σοφοκλέους των μεγάλων προσδοκιών, που προσγειώθηκαν ανώμαλα, αποτυπώνει -με τον πιο ανάγλυφο ίσως τρόπο- η περίπτωση του Ομίλου Plias (πρώην Παπουτσάνης), ενός ομίλου που εμφανίζεται σήμερα να παρουσιάζει μεγάλες ζημιές, αλλά και αρνητική καθαρή θέση, δηλαδή καθόλου ίδια κεφάλαια, σύμφωνα με τις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις!

Και όλα αυτά έπειτα από ένα ράλι της μετοχής του στο διάστημα 1998-’99 που την οδήγησε από το 1,73 ευρώ, στα... 34, και κατέληξε στη σταδιακή καταβαράθρωσή της στην περιοχή των 2 ευρώ το 2002, αφού βεβαίως είχαν αντληθεί μέσω της Σοφοκλέους περίπου 11,5 δισ. δρχ.!

Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο όμιλος αυτός ανήκει σε ένα από τα πιο ισχυρά ”μπλοκ” επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ελλάδα, στο γνωστό -και από το ρόλο του στην Coca-Cola 3E- Ομιλο Δαυίδ-Λεβέντη.

Εντούτοις, η διοίκηση της εταιρίας στην τελευταία γενική συνέλευση, που έγινε τον Ιούλιο του 2001, φαίνεται ότι δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τους μετόχους για τη δυσμενή πορεία που θα παρουσίαζαν τα αποτελέσματα όχι μόνο το 2000, αλλά και το 2001, γεγονός που όφειλε να γνωρίζει, ευρισκόμενη, πλέον, στο μέσον της χρήσης.

Ηταν προς το τέλος του 1998, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 1999, όταν οι φήμες πέριξ της Σοφοκλέους ήθελαν την Παπουτσάνης, μία εταιρία που ιδρύθηκε το 1960, έγινε πασίγνωστη για το ομώνυμο σαπούνι και εισήχθη στη Σοφοκλέους το 1972, να μετασχηματίζεται σε έναν ισχυρό όμιλο λιανικού εμπορίου, σε ένα όχημα στο οποίο θα μεταβιβάζονταν πολλές δραστηριότητες του ισχυρού επιχειρηματικού σχήματος Δαυίδ-Λεβέντη, καθώς αναμενόταν από τότε ότι η 3Ε σταδιακά θα περνούσε, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, υπό τη σκέπη της πολυεθνικής The Coca-Cola Company.

Mεταξύ 1998 και 1999, η εισηγμένη Παπουτσάνης εμφανίζει αύξηση στη λειτουργική της κερδοφορία, ενώ αυξημένες είναι βέβαια και οι τιμές διαπραγμάτευσης των μετοχών της στη χρηματιστηριακή αγορά. Κινούμενη στο ρυθμό της εποχής, η εταιρία αποφασίζει την πρώτη αύξηση των κεφαλαίων της τον Οκτώβριο του 1998, ύψους 6,098 δισ. δρχ., την οποία και ολοκληρώνει τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

*Αναδημοσίευση από το φύλλο του Μετόχου της 29ης Μαρτίου 2002

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v