Aγωνία μικροεπενδυτών για το μέλλον της εταιρίας

Οι ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Plias κ. Στελλάκη για τη χρήση του 2000, αντί να προετοιμάσουν τους μετόχους για την ”τρύπα του 2001”, έκαναν λόγο για ”σημαντικές επενδύσεις” και για ”έτος ανασυγκρότησης”.

Aγωνία μικροεπενδυτών για το μέλλον της εταιρίας
Λίγες μέρες μετά την πώληση του ποσοστού της εταιρίας στη Βιορύλ, γνωστοποιείται μία ακόμη κίνηση. Η Plias πωλεί στη Lamda Development ένα μεγάλο ακίνητο στην Κάτω Κηφισιά (το παλαιό εργοστάσιο της Παπουτσάνης) και εισπράττει 2,8 δισ. δρχ., συμμετέχοντας στη νέα εταιρεία Lamda Aκίνητα που θα εκμεταλλευθεί το συγκεκριμένο ακίνητο με ποσοστό 50%.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν κρύπτεται η εξαιρετικά ”στριμωγμένη” χρηματοοικονομική κατάσταση της Plias. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη συμφωνία ”εξασφαλίζει άμεσα χρηματοροές στην Plias”, μια κίνηση που όπως προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, κρίνεται ”συμφέρουσα για τους μετόχους”.

Η κατηφόρα των αποτελεσμάτων του ομίλου όμως, δεν έρχεται μόνο σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες των επενδυτών αλλά και με τις καθησυχαστικές, για να μην πούμε αισιόδοξες, παλαιότερες διαβεβαιώσεις των ανωτάτων στελεχών του.

Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, με ημερομηνία 5 Ιουλίου 2001, όταν παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα του 2000, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Νίκος Στελλάκης, καθόλου δεν επιχείρησε να προετοιμάσει τους μετόχους (παρ’ ότι βρισκόταν πλέον στη μέση μιας χρήσης που αποδείχθηκε λίαν ζημιογόνος) για τα όσα έμελλε να συμβούν.

Ο κ. Στελλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έκανε η εταιρία κατά το έτος 2000, το οποίο μάλιστα το χαρακτήρισε ”έτος ανασυγκρότησης, αναδιάρθρωσης και ενδυνάμωσης” τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. δραχμών.

”Εντός του 2000” ανέφερε τότε ο κ. Στελλάκης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ”ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα η ανέγερση του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου σαπουνιών και καλλυντικών στη Ριτσώνα. Το νέο εργοστάσιο τέθηκε σταδιακά σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2001, με σκοπό την πλήρη κατάργηση της προμήθειας προϊόντων από τρίτους παραγωγούς εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους και τη μείωση του κόστους παραγωγής σε ανταγωνιστικά επίπεδα έως το τέλος του 2001.

Νέα εργοστασιακή μονάδα δημιουργήθηκε και από την εταιρία GAGEO, ειδική στην εξυπηρέτηση ξενοδοχειακών μονάδων. Οι νέες εργοστασιακές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Ριτσώνας, άρτια εξοπλισμένες ώστε να ανταποκρίνεται η εταιρία άμεσα στις απαιτήσεις κάθε τοπικής αγοράς. Παράλληλα, μέσα στο 2000 ξεκίνησε η παραγωγή του νέου καινοτόμου προϊόντος Nescafe Frappe - Εξυπνο Σέικερ, σε ειδικές, σύγχρονες εργοστασιακές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αιγίου, που φιλοξενούν πρωτότυπη γραμμή παραγωγής και καλύπτουν τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.

Οσον αφορά ”τη στρατηγική απόκτησης συμμετοχών σε σημαντικές εταιρίες τροφίμων με ισχυρές μάρκες στην αγορά”, ο κύριος Στελλάκης αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Plias στην εταιρία Olympus Foods από 18% σε 75%, σημειώνοντας ότι ”η εταιρία Olympus Foods κατέχει ηγετική θέση στην αγορά έτοιμης σαλάτας, ενώ δραστηριοποιείται δυναμικά και στην παραγωγή σαλτσών και dressings”.

Παράλληλα, προσέθεσε ο κ. Στελλάκης, ”μέσα στο 2000 ο Ομιλος Plias προχώρησε σε απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής στην εταιρία Υιοί Κατσέλης, εταιρία πρωτοπόρο στο χώρο του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων. Επίσης, εντός του 2000 αποφασίσθηκε η διακοπή της συνεργασίας για διανομή των καρτών Telestet, καθώς και η εκκαθάριση της εταιρίας Yoplait Hellas. Την ίδια χρονιά εξαγοράσθηκε η εταιρία Νεοπάκ, η οποία στη συνέχεια μετονομάσθηκε σε Serviceways, με σκοπό τη δημιουργία δικτύου διανομής ξηρού φορτίου”.

Λίγο νωρίτερα ο όμιλος είχε αποφασίσει τη συνένωση της νεοαποκτηθείσας εταιρίας με τη Freshways (διανομή προϊόντων με φορτηγά ψυγεία).

H ανακοίνωση αυτής της συγχώνευσης, πάντως, σχεδόν συμπίπτει χρονικά με τη διακοπή συνεργασίας μεταξύ του νέου αποκτήματος, της Serviceways, με τα γνωστά προϊόντα Lucozade και Αquafresh, τα οποία διένειμε ως τότε η εταιρία.

Το ερώτημα πώς ένας όμιλος που, τουλάχιστον κατά τις δηλώσεις των στελεχών του, κατέχει ηγετική θέση στην αγορά και προχωρεί σε τόσες κινήσεις βελτιστοποίησης της λειτουργίας του, εμφανίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά λειτουργικές ζημίες (οι οποίες μάλιστα διπλασιάζονται μεταξύ 2000 - 2001), έπειτα από ένα σημαντικότατο πρόγραμμα επενδύσεων, εξαγορών και ”ομογενοποίησης”, ξεπροβάλλει συνεχώς.

Οπως προκύπτει από τις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις ύστερα από την επίσης ζημιογόνα χρήση του έτους 2000 (του έτους αναδιοργάνωσης, ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης, κατά τη διοίκηση της εταιρίας, την οποία ”κοσμούν” πασίγνωστα επώνυμα όπως του Χ. Δαυίδ και του Α. Λεβέντη), στο έτος 2001 η εταιρία κατέγραψε μείωση του τζίρου από 65 σε 60 εκατ. ευρώ, συμπίεση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 4%, αύξηση των εξόδων διοίκησης κατά 5% και των εξόδων διάθεσης κατά 23% (!), ενώ η αύξηση των υποχρεώσεων κινήθηκε στη περιοχή του 16-20%.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κατόπιν των διαφορών ενοποίησης και των συσσωρευμένων ζημιών, η ενοποιημένη λογιστική κατάσταση εμφανίζει για πρώτη φορά το 2001 ”τρύπα” στα ίδια κεφάλαια, που ξεπερνά τα 3,656 εκατ. ευρώ.

Το πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση, είναι ένα θέμα που προς το παρόν παραμένει αναπάντητο, τουλάχιστον επισήμως, και μέχρι να δοθεί ”απάντηση” είναι λογικό οι μικροεπενδυτές να αγωνιούν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v