Με πληθυσμό αδέσποτων ζώων που ξεπερνά τα 400.000.000 σε όλο τον κόσμο, η διαχείριση του υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς αναδεικνύεται ως μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις διεθνώς. Την πρόκληση αυτή, καλείται να διαχειριστεί η Dogs' Voice, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προστασία των ζώων συντροφιάς, που σχεδιάζει τεχνολογία διαχείρισης αστικής πανίδας για κράτη, περιφέρειες και δήμους.
Η Dogs' Voice που βραβεύτηκε στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, διασυνδέει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (υπουργείο, δήμος, φιλοζωικά σωματεία, πολίτες, κτηνίατροι) και μέσω της ανάλυσης δεδομένων επιτρέπει την παραγωγή πολιτικών διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο. Όραμα της Dogs' Voice, όπως αναφέρει μιλώντας στο Euro2day.gr η Ελένη Δέδε, που ίδρυσε τον οργανισμό και της Ευδοκίας Πεχλιβανίδη, είναι οι περιβαλλοντικά βιώσιμες και υπεύθυνες πόλεις όπου άνθρωποι και ζώα συντροφιάς συμβιώνουν αρμονικά.
Ποιο είναι το αντικείμενο της Dogs' Voice;
Η προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα και η εισαγωγή τεχνολογικών εργαλείων στην τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο τις περιβαλλοντικά υπεύθυνες πόλεις απέναντι στα ζώα.
Πώς προέκυψε η ιδέα;
Ξεκινήσαμε το 2015 ως πλατφόρμα προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες. Καταφέραμε μέσα από αυτή να διασυνδέσουμε χιλιάδες πολίτες με φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές σε όλη την Ελλάδα και να έχουμε αποτελέσματα και εκατοντάδες επιτυχείς υιοθεσίες. Σύντομα καταλάβαμε πως όσα αδέσποτα ζώα και να υιοθετηθούν η απουσία συγκεκριμένης στρατηγικής σε επίπεδο δήμου, η έλλειψη τεχνολογικών εργαλείων και η νοοτροπία στη χώρα μας θα μας οδηγούν κάθε φορά στο ίδιο αδιέξοδο. Αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό και έτσι το 2017 δημιουργήσαμε την πλατφόρμα διαχείρισης αστικής πανίδας που βοηθά κάθε πόλη στην Ελλάδα να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μια στρατηγική για τα αδέσποτα ζώα προσαρμοσμένη στις δυνατότητες της με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων.
Αυτή τη στιγμή συνεργάζεσθε με κάποιους φορείς; Τι υπηρεσίες προσφέρετε;
Σήμερα συνεργαζόμαστε με 7 δήμους της Αττικής και επεκτεινόμαστε συνεχώς. Τους προσφέρουμε ένα πλήρες πρόγραμμα διαχείρισης αστικής πανίδας το οποίο συνδυάζει τεχνολογία, εκπαίδευση και στρατηγικό σχεδιασμό. Μέσα από τις υπηρεσίες μας οι δήμοι γίνονται περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνοι απέναντι στα ζώα συντροφιάς καθώς μέσα από την τεχνολογία μας μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζουν, των δαπανών που πραγματοποιούν, των υιοθεσιών που επιτυγχάνουν σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, το ρυθμό αύξησης ή μείωσης πληθυσμού και τα επίπεδα ευζωίας των αδέσποτων ζώων.
Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας;
Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού, η θεματική Περιβάλλον και Τεχνολογία και η εμπειρία των στελεχών της τράπεζας ήταν οι βασικοί λόγοι για τη συμμετοχή μας.
Όταν διαμορφώνατε το business plan είχατε την καθοδήγηση που χρειαζόσασταν; Βελτιώθηκε η ιδέα σας μέσα από τις διαδικασίες του διαγωνισμού;
Μέσω των διαδικασιών του διαγωνισμού μας δόθηκε η ευκαιρία για να επανεξετάσουμε συγκεκριμένα κομμάτια του επιχειρηματικού μας πλάνου και σίγουρα μέσα από το διαγωνισμό εμπνευστήκαμε αρκετά για τα επόμενα βήματα.
Ποιο ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό;
Οι ιδέες που προέκυψαν από την παρουσίαση της εταιρείας μας σε στελέχη της τράπεζας και άλλες ομάδες στο πλαίσιο του διαγωνισμού και φυσικά το κίνητρο που μας έδωσε η διάκριση στις καλύτερες δέκα προτάσεις!
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Στόχος μας τα επόμενα δύο χρόνια είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω την τεχνολογία μας, να καλύψουμε το σύνολο των δήμων στην Ελλάδα και να έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο μας πιλοτικό πρόγραμμα σε μια τουλάχιστον πόλη του εξωτερικού.
*** Μέχρι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 15.00 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που επιβραβεύει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και προωθεί την καινοτομία στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.