Η «χρυσή» επένδυση της Σοφοκλέους!

Καμιά φορά υπάρχουν πράγματα στα οποία αναφερόμαστε, αλλά συνήθως τα προσπερνάμε χωρίς να εμβαθύνουμε. Κι όμως, μερικές φορές αυτά τα πράγματα μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμα για τους προσεκτικούς επενδυτές.

Η «χρυσή» επένδυση της Σοφοκλέους!
Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Eθνική Tράπεζα του Βελγίου είναι οι μοναδικές κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, απ' όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε.

Συνήθως αναφερόμαστε σε αυτές για θέματα που άπτονται της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και της εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, αλλά σπανίως για χρηματιστηριακούς λόγους.

Κι όμως, θεωρούμε ότι υπάρχει σημαντικός λόγος που θα έπρεπε να αναφερθούμε σήμερα στη μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ρίξαμε χθες μια ματιά στην πορεία της μετοχής της ΤτΕ, η οποία έκλεισε στα 10,200 ευρώ την Παρασκευή, καταγράφοντας ημερήσια πτώση της τάξης του 2,86%, για να διαπιστώσουμε πώς τα έχει πάει το τελευταίο 12μηνο.

Με βάση τα στοιχεία που αντλήσαμε από τη σελίδα της μετοχής στο Euro2day, προκύπτει ότι έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της τον τελευταίο χρόνο.

Οι απώλειες της μετοχής της ΤτΕ αγγίζουν το 30% το τελευταίο 6μηνο, ενώ κερδίζει 5% περίπου το τελευταίο τρίμηνο.

Ως εδώ δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί εντύπωση ή προσοχή.

Αν όμως κανείς ήταν πιο προσεκτικός με την ειδησεογραφία για τις τράπεζες και τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας, γνωστού ως ELA, θα έπρεπε να αλλάξει άποψη.

Κι αυτό γιατί η χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών με πολύ μεγάλα ποσά, κάπου 100 δισ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού ELA της ΤτΕ, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, μεταφράζεται σε σημαντικά έσοδα για την κεντρική τράπεζα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος χρεώνει τις εμπορικές τράπεζες αρκετά υψηλότερο επιτόκιο γι’ αυτά τα ποσά σε σχέση με εκείνο που πληρώνει η ίδια.

Φυσικά, οι τράπεζες δεν έκαναν τόσο μεγάλη χρήση του ELA στις αρχές της χρονιάς με αυτήν που κάνουν σήμερα.

Επιπλέον, δεν είναι γνωστό αν αυτό θα συνεχιστεί από τον Οκτώβριο και μετά, όπου λογικά η χώρα θα εισπράξει μέρος ή το σύνολο της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Είναι όμως λογικό να υποθέσει κανείς ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA θα ξεπεράσει τα 50 δισ. και πιθανόν τα 65 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο φέτος.

Αν λοιπόν υποθέσει κανείς η ΤτΕ έχει καθαρό περιθώριο 2 ποσοστιαίες μονάδες όταν δανείζει με 3,5%-4% τις τράπεζες μέσα στη χρονιά, τότε μιλάμε για καθαρά έσοδα 1 δισ. ευρώ και άνω.

Εξυπακούεται ότι τα καθαρά έσοδα θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερα αν το καθαρό περιθώριο ανερχόταν σε 2,5 ή 3 μονάδες και το μέσο υπόλοιπο ξεπερνούσε τα 65 δισ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΤτΕ έχει 19,86 εκατομμύρια μετοχές και διένειμε μέρισμα 0,67 ευρώ ανά μετοχή πριν από την παρακράτηση φόρου για τη χρήση 2011.

Κοινώς, διένειμε το ποσό των 13,3 εκατ. ευρώ στους μετόχους της.

Όμως, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η ΤτΕ θα μπορούσε μεν να αυξήσει σημαντικά το προς διανομή μέρισμα για τη χρήση 2012, αλλά να μη διαθέσει ολόκληρο το ποσό από τα εκτιμώμενα καθαρά έσοδα του ELA.

Είναι πιθανόν.


Όμως, υπάρχουν κάποιοι μέτοχοι που θα πιέζουν για ολόκληρο το ποσό κι αυτοί δεν μπορούν να αγνοηθούν γιατί καίγονται για ρευστό.

Αναφερόμαστε στο Δημόσιο και στα διάφορα ταμεία που κατέχουν μετοχές της ΤτΕ.

Δεν είναι γνωστό τι ποσοστό διαθέτουν το Δημόσιο και τα ταμεία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤτΕ, αν και μερικοί ισχυρίζονται ότι υπερβαίνει το 50%.

Αν είναι έτσι, ένα υψηλό μέρισμα θα είχε επίσης θετικό αποτέλεσμα στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Πώς λοιπόν να μη χαρακτηρίσει κανείς τη μετοχή της ΤτΕ τη «χρυσή επένδυση» της Σοφοκλέους;

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v