Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Θα σπάσει το ρόδι στις τράπεζες;

Οι ιστορίες με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο κρατάνε πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τώρα;

Εμπορική: Θα σπάσει το ρόδι στις τράπεζες;
Η δεκαετία του 1990 αποδείχθηκε περίοδος μεγάλων αλλαγών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπου οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις δημιούργησαν μεγαλύτερα σχήματα, όπως τη Eurobank-Eργασίας, την Τράπεζα Πειραιώς με τη Xiosbank και τη Μακεδονίας-Θράκης, την Alpha (Πίστεως) με την Ιονική, την Εθνική με την Κτηματική και Στεγαστική κ.ά.

Η πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα δεν επιφύλαξε τον ίδιο αριθμό ντιλ στον τραπεζικό κλάδο.

Θα μπορούσε ίσως να ήταν διαφορετικά αν η συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank προχωρούσε ή αν η διοίκηση της Alpha Bank και της γαλλικής BNP Paribas κατέληγαν σε συμφωνία στις αρχές του νέου αιώνα.

Όμως, δεν κατέληξαν.

Ούτε οι συζητήσεις και οι επαφές ενίοτε στο τρίγωνο Εθνικής, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς έφεραν κάποιο απτό αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια.

Με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και τη λιανική τραπεζική να αποφέρει μεγάλα κέρδη στις τράπεζες και μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους, το κίνητρο για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων δεν ήταν ισχυρό.

Ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τάκης Αράπογλου επέμενε ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα ερχόντουσαν αργότερα όταν οι τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα δεν θα αυξάνονταν πλέον.

Τα δύο μεγάλα τραπεζικά ντιλ που χαρακτήρισαν την προηγούμενη δεκαετία ήταν η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από τον γαλλικό κολοσσό Credit Agricole στην Ελλάδα και η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική στην Τουρκία.

Η εξαγορά της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale ήταν πολύ μικρότερων διαστάσεων επιχειρηματική κίνηση.

Σε αντίθεση με την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας, η οποία ενίσχυσε σημαντικά την κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, το ντίλ της Εμπορικής βγήκε ξινό στην Credit Agricole.

Η γαλλική τράπεζα εκτιμάται ότι πλήρωσε πάνω από 3 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Εμπορικής και εκτιμάται ότι έχει δώσει πάνω από 5 δισ. συνολικά για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της από το καλοκαίρι του 2006 μέχρι σήμερα.

Για τη διοίκηση και τους μετόχους της Credit Agricole, η Εμπορική αποτέλεσε μαύρη τρύπα που ρούφηξε τα κεφάλαια που επενδύθηκαν και συμπίεσε τη χρηματιστηριακή αξία του γαλλικού ομίλου στο χρηματιστήριο των Παρισίων.

Οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα καθώς συνέπεσαν με την κρίση χρέους και τη μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων δεκαετιών.

Είναι λοιπόν εύλογο η διοίκηση του γαλλικού ομίλου να προβληματίζεται και να αναζητά τρόπο ή τρόπους για να σταματήσει η αιμορραγία.

Όσο όμως κι αν διαψεύδονται, οι επαφές μεταξύ της γαλλικής πλευράς και Ελλήνων ενδιαφερομένων έχουν γίνει, χωρίς να αποφέρουν καρπούς μέχρι στιγμής.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία μεγάλης ελληνικής τράπεζας πήγε στο Παρίσι για συζητήσεις. Οι διαρροές αναφέρουν πως δεν υπήρξε κάποια συμφωνία με τους Γάλλους για την Εμπορική, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν γνώση αναφέρουν παρόμοιες επαφές μεταξύ των Γάλλων και άλλης μεγάλης εγχώριας τράπεζας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά εδώ.

Η Ιστορία διδάσκει ότι τα καλά ντιλ δεν γίνονται με το ζόρι.

Από τη στιγμή όπου δεν υπάρχει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον από κάποιον για την Εμπορική, εκφράζονται ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και υπάρχει κόστος για τους μετόχους της Credit Agricole, αναλυτές συμφωνούν ότι η στρατηγική της γαλλικής πλευράς θα είναι ο απεγκλωβισμός πιθανώς μέσω μιας συμφωνίας για συγχώνευση της Εμπορικής με κάποια ελληνική τράπεζα.

Οι ίδιοι παρατηρούν ότι μια συμφωνία με ανταλλαγή μετοχών είναι το πιο πιθανό σενάριο σε αυτήν την περίπτωση, με τη διοίκηση της ελληνικής τράπεζας να προσβλέπει στη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του νέου σχήματος εν όψει ανακεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι εύκολο να δει κανείς τα οφέλη από τη συγχώνευση της Εμπορικής με μια άλλη μεγάλη ελληνική τράπεζα από τη σκοπιά της διοίκησης και των βασικών μετόχων της δεύτερης.

Κι αυτό γιατί μια μεγάλη συγχώνευση απαιτεί όχι μόνο κεφάλαια αλλά και εξορθολογισμό του νέου μεγαλύτερου δικτύου με κλείσιμο υποκαταστημάτων και απολύσεις προσωπικού.

Δεν ήταν ποτέ εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Θα είναι λοιπόν ακόμη πιο δύσκολο τώρα όπου η ανεργία χτυπά κόκκινο.

Αν πάντως οι επαφές αποφέρουν καρπούς, η Εμπορική θα σπάσει το ρόδι του νέου γύρου ανακατατάξεων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Έστω κι αν δεν είμαστε στις αρχές της χρονιάς.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v