Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού το πάνε η Αlpha Bank και το Κατάρ;

Η κίνηση της Alpha Bank να ξανασκεφτεί το ντιλ με τη Eurobank δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει, ούτε η παρέμβαση του υπουργείου οικονομικών. Το ερώτημα είναι οι Καταριανοί.

Πού το πάνε η Αlpha Bank και το Κατάρ;
H χθεσινή εξέλιξη στο ντιλ επί χάρτου της Alpha Bank με τη Eurobank δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει.

Από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όπου ανακοινώθηκε, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά τόσο στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των δύο τραπεζών όσο και στο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας και φυσικά στο PSI Plus.

Όλοι στην αγορά γνωρίζουν ότι η συμφωνία δεν έγινε για να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με βάση το ενεργητικό, αλλά για να μην κρατικοποιηθούν οι δύο τράπεζες και ιδίως η Eurobank που βρισκόταν σε πιο δυσχερή θέση.

Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το μεγάλο ερώτημα ήταν ποιοι θα έβαζαν τα λεφτά για την κεφαλαιακή ισχυροποίηση του νέου σχήματος.

Η απάντηση ήταν μια εταιρεία από το Κατάρ θα έβαζε 500 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ένα υποχρεωτικά μετατρέψιμο ομόλογο το α΄ εξάμηνο του 2012 μετά την υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου.

Όμως, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του νέου σχήματος δεν ήταν εγγυημένη από τους αναδόχους και θα μπορούσε να μην υλοποιηθεί αν οι συνθήκες της αγοράς δεν ήταν καλές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Καταριανοί, οι οποίοι, σημειωτέον, δεν έβγαλαν καμία ανακοίνωση για το ντιλ, θα μπορούσαν να μη συμμετάσχουν.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι Καταριανοί δεν θα δέχονταν να συμμετάσχουν στο ντιλ με τους προηγούμενους όρους, κοινώς να αγοράσουν το μετατρέψιμο ομόλογο, γιατί πολύ απλά δεν τους συνέφερε πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή μετατροπής σε μετοχές είχε καθοριστεί στο 1,7 ευρώ εκείνη την εποχή και έπεφτε στο 1,20 ευρώ λόγω του ετήσιου επιτοκίου 10% του 3ετούς μετατρέψιμου ομολόγου όταν η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο 1,24 ευρώ.

Επομένως, είτε θα ζητούσαν χαμηλότερη τιμή μετατροπής είτε θα αποχωρούσαν τελείως.

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις των δύο ελληνικών τραπεζών δεν προκύπτει κάτι πάνω σε αυτό το καίριο ζήτημα.

Το μόνο που διαφαίνεται είναι η πρόθεση της διοίκησης της Alpha Βank να θέσει το θέμα στους μετόχους της, μετά τη γνωστοποίηση των όρων του PSI Plus, και η επιθυμία της Eurobank να προχωρήσει η συμφωνία.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά κίνηση της διοίκησης της Alpha Bank προκειμένου να επιτύχει καλύτερη σχέση ανταλλαγής για τους μετόχους της υπό τα νέα δεδομένα, εν γνώσει των Καταριανών, ή κάτι άλλο.

Τι άλλο;

Θα μπορούσε η Alpha Bank να έχει φθάσει στο συμπέρασμα ότι τη συμφέρει να προχωρήσει αυτόνομα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή της εταιρείας του Κατάρ στο μέτρο όπου ήταν εξασφαλισμένη.

Επίσης, η διοίκηση της Alpha, και κυρίως οι κ. Κωστόπουλος και Μαντζούνης, θα μπορούσε να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια σύμπραξη με την Εθνική θα είχε περισσότερα οφέλη για τους μετόχους της σε σχέση με τη Eurobank.

Φυσικά, ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η διοίκηση της Εθνικής μετά την περσινή απόρριψη της πρότασης για συγχώνευση από την Alpha έχει αφήσει σημάδια που δυσχεραίνουν μια τέτοια ενέργεια, παρότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.

Παρ' όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν οι μέτοχοι της Alpha Bank θα επέλεγαν τη Eurobank ή κάποια άλλη τράπεζα αν είχαν επίσης την επιλογή της Εθνικής με εξίσου ευνοϊκούς όρους ανταλλαγής μετοχών.

Όμως, είναι ερώτημα αν θα έχουν την επιλογή της Εθνικής Τράπεζας, κρίνοντας από την ασυνήθη ανακοίνωση-παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για ένα θέμα που αφορά δύο ιδιωτικές τράπεζες, έστω κι αν διαθέτει προνομιούχες μετοχές σε αμφότερες.

Η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσε να τύχει δύο ερμηνειών: Πρώτον, θέλει το ντιλ να καρποφορήσει, γιατί διαφορετικά θα θεωρηθεί άσχημο νέο για την αγορά και την οικονομία.

Δεύτερον, το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συστήματος, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος, επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν άλλα σχέδια για την Εθνική και δεν θα ήθελαν η Alpha να τα χαλάσει.

Κοινώς, να φορτώσουν στην Εθνική άλλες τράπεζες, με πρόσχημα τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όμως ο ουσιαστικός λόγος θα ήταν άλλος.

Συνωμοσιολογία ή όχι, ο καιρός θα δείξει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν συνέφερε τους Καταριανούς να συμμετάσχουν στο ντιλ Alpha Bank-Eurobank με τους αρχικούς όρους και πιθανόν ούτε τους υπόλοιπους μετόχους της Alpha.

To ερώτημα λοιπόν είναι:

Ενδιαφέρονται ακόμη οι Καταριανοί για μια επένδυση στο σχήμα Alpha-Eurobank με νέους όρους ή σε κάποιο άλλο ή μήπως αποφάσισαν να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους.

Αν ισχύει το τελευταίο, θα είναι πολύ άσχημο τόσο για τις τράπεζες όσο και για την εθνική οικονομία.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v