Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ελληνικές τράπεζες παίζουν κατενάτσιο!

Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα, υποστηρίζουν αρκετοί, αλλά τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Aντίθετα, συνεχίζουν να παίζουν κατενάτσιο.

Oι ελληνικές τράπεζες παίζουν κατενάτσιο!
Πάνε κάποιοι μήνες από τότε που είχαμε αναφερθεί για πρώτη φορά στον κίνδυνο ανυποληψίας και στην περιθωριοποίηση των ελληνικών τραπεζών όσο δεν έκαναν αυτά που έπρεπε.

Κοινώς, να αναγνωρίσουν τις ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα και τα προβληματικά δάνεια που έχουν δώσει, «καθαρίζοντας» τα χαρτοφυλάκιά τους και κάνοντας μια νέα αρχή.

Δυστυχώς, οι τράπεζες δεν άλλαξαν τροπάριο στο διάστημα που μεσολάβησε, με αποτέλεσμα να σφαγιαστούν οι μέτοχοί τους.

Μια ματιά στις κεφαλαιοποιήσεις των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων αποκαλύπτει το μέγεθος της ζημίας που υπέστησαν οι μέτοχοί τους.

Η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank ανέρχεται σε 278 εκατ. ευρώ και της Eurobank σε 198,5 εκατ. ευρώ, ενώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βρίσκεται στα 126 εκατ. ευρώ.

Ακόμη κι η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας, που κρατά καλύτερα, έχει υποχωρήσει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έχει υποχωρήσει στο 1,59 ευρώ από 5,20 ευρώ, μέγεθος στο οποίο έκανε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το φθινόπωρο του 2010.

Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει υποχωρήσει στα 333 εκατ. ευρώ και η μετοχή της στο 0,292 ευρώ από 1 ευρώ η μία, τιμή στην οποία υλοποίησε την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές του 2011.

Αναμφισβήτητα, οι τράπεζες, όπως έχουμε τονίσει ξανά στο παρελθόν, δεν προκάλεσαν την κρίση χρέους στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το μάνατζμεντ δεν φέρει ευθύνη για την καταστροφή της αξίας των μετόχων που συντελέστηκε, είτε επειδή παρέβλεψε απλές τεχνικές διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου ομολόγων είτε επειδή δεν προέβλεψε την εξέλιξη, παρότι γνώριζε από πρώτο χέρι την «ποιότητα» του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Αν μάλιστα κάποιος ερχόταν από τις ΗΠΑ και πληροφορούνταν τι συνέβη, θα απορούσε και θα εντυπωσιαζόταν ταυτόχρονα από την υπομονή που δείχνουν οι μέτοχοι προς τις διοικήσεις των τραπεζών.

Είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακές ενέσεις αρκετών δισ. ευρώ μετά το «κούρεμα» των ομολόγων και τη διάγνωση της BlackRock Solutions, για να έχουν ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι μια τράπεζα δεν μπορεί να σηκώσει ποσά από την αγορά που είναι πολλαπλάσια της κεφαλαιοποίησής της.

Άλλο πράγμα είναι να ζητά μια τράπεζα 2 δισ. ευρώ, έχοντας κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ, κι άλλο αν έχει χρηματιστηριακή αξία 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο ελκυστικό επενδυτικό στόρι και επιπλέον δραστηριοποιείται σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία θεωρείται υψηλού ρίσκου από τις αγορές.

Καλώς ή κακώς, οι αγορές προτιμούν την κακή βεβαιότητα από την αβεβαιότητα.

Γι’ αυτό η σωστή στρατηγική είναι να λύνει κανείς το πρόβλημά του το συντομότερο αντί να μην το αφήνει να διαιωνίζεται, κωλυσιεργώντας γιατί δεν του αρέσει η λύση.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει τη δεύτερη άποψη και συνεχίζουν να κλοτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω, ευελπιστώντας είτε σε καλύτερες μέρες είτε σε κάποια παρέμβαση των ουράνιων δυνάμεων για ακύρωση του PSI Plus.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι τα προβλήματα δεν φεύγουν αν κανείς δεν τα επιλύσει.

Δυστυχώς, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μέλλον με τη σημερινή μορφή τους.

Όσο ταχύτερα το καταλάβουν και σπεύσουν για ανακεφαλαιοποίηση τόσο το καλύτερο, αν και οι μέτοχοί τους έχουν ήδη πληρώσει πολύ ακριβά αυτήν την αργοπορία.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v