Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νο deal is good deal για την Εθνική!

Η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank αφήνει την Εθνική στη δεύτερη θέση με κριτήριο το μέγεθος. Όμως, μερικές φορές είναι καλύτερα να είσαι δεύτερος ή τρίτος, παρά πρώτος.

Νο deal is good deal για την Εθνική!
Κρίνοντας από τη χθεσινή εντυπωσιακή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στον απόηχο της συμφωνίας συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η αγορά χρειάζεται μερικά ακόμη ντιλ για να πάρει πάνω της.

Πιθανόν.

Όμως, δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η Εθνική Τράπεζα θα έπρεπε να εμπλακεί σε κάποιο από αυτά.

Για να είμαστε ακριβείς, πιστεύουμε ότι το καλύτερο ντιλ για την Εθνική θα ήταν να μην κάνει κανένα ντιλ με άλλη ελληνική τράπεζα.

Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί τελικά.

Άλλωστε, στην Ελλάδα δουλεύει πολύ το τηλέφωνο.

Είναι γνωστό ότι μερικά ντιλ που αφορούσαν σε εταιρίες ελεγχόμενες κατά κάποιον τρόπο από το κράτος υλοποιήθηκαν κατόπιν εντολής των πολιτικών προϊσταμένων προς τις διοικήσεις τους στο παρελθόν.

Αν όμως έπρεπε κάποιος να λάβει μια απόφαση με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως έλεγαν στο παρελθόν, η Εθνική θα έπρεπε να επιδιώξει να μην εμπλακεί σε κάποια συμφωνία με άλλη τράπεζα.

Οι λόγοι είναι απλοί.

Με την οικονομία να πνέει τα λοίσθια και τις προοπτικές για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της επόμενης 5ετίας να μην είναι ιδανικές, η λογική υπαγορεύει τη μείωση της έκθεσης στην ελληνική αγορά.

Αυτό ισχύει κυρίως στους αποκαλούμενους κυκλικούς κλάδους, όπως ο τραπεζικός, οι οποίοι επηρεάζονται από την πορεία της οικονομίας.

Επομένως, η ορθή στρατηγική είναι να μειώνει και όχι να αυξάνει μια τράπεζα την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα, δάνεια κτλ.

Υπό αυτήν την έννοια, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα έπρεπε μάλλον να αδιαφορεί που μια νέα τράπεζα θα αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη χώρα.

Αντίθετα, θα έπρεπε να προβληματίζεται πάρα πολύ για το ενδεχόμενο μιας πολιτικής παρέμβασης, που θα την ανάγκαζε να φορτωθεί ομόλογα αξίας μερικών δισ. ευρώ επιπλέον, παραπάνω καταστήματα και περισσότερα δάνεια.

Ο λόγος είναι ότι η Εθνική έχει ήδη αρκετά ομόλογα και πολύ περισσότερα καταστήματα και πλεονάζον προσωπικό απ’ ό,τι χρειάζεται.

Η καθαρή λύση για τα ομόλογα δεν είναι άλλη από την αποτίμησή τους σε τιμές αγοράς, αλλά προφανώς θα προτιμηθεί η λύση της απομείωσης κατά 21% στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής (PSI), που θα καταλήξει κοντά στο 13% - 15% για την Εθνική.

Ο εξορθολογισμός του δικτύου μέσω της μείωσης των καταστημάτων είναι επίσης μια συνετή στρατηγική.

Εκείνο που δεν είναι καθόλου λογικό είναι να απορροφήσει η Εθνική κάποια άλλη τράπεζα ή τράπεζες, που θα την επιβαρύνουν με ομόλογα, καταστήματα και προσωπικό.

Ένας άλλος λόγος για να μην κάνει ντιλ είναι ότι θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία και ευχέρεια κινήσεων να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα όπου η Alpha Bank και η Eurobank θα εργάζονται πάνω στο θέμα της συγχώνευσης για να πάρει καλούς πελάτες τους κτλ.

Για να μη μακρηγορούμε, αυτό που έδειξε να προσδοκά χθες η χρηματιστηριακή αγορά, δηλαδή τα επιχειρηματικά ντιλ, δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Εθνική.

Κοινώς, no deal is good deal για την Εθνική Τράπεζα σε αυτήν τη φάση.

Απομένει να δούμε αν ο αντιπρόεδρος κ. Βενιζέλος θα βρει άλλη απάντηση στο δίλημμα που του τέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v