H Βιέννη καλεί «πρόθυμους» ομολογιούχους!

Αν κανείς θέλει να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, οφείλει να βρίσκει λύσεις. Η συμμαχία των πρόθυμων ομολογιούχων της χώρας θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επίλυση του ζητήματος αν η Βιέννη καλούσε.

H Βιέννη καλεί «πρόθυμους» ομολογιούχους!
Στις 27 Μαρτίου του 2009, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (ΕΒRD) συναντήθηκαν στη Βιέννη με αντιπροσώπους δυτικών τραπεζών που είχαν σημαντική παρουσία στην ανατολική Ευρώπη.

Σκοπός της συνάντησης, που έγινε γνωστή ως η Πρωτοβουλία της Βιέννης (Vienna Initiative) ή Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, όπως ήταν το όνομά της, ήταν να βοηθήσει χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Λετονία και η Βοσνία να σταθούν στα πόδια τους εν μέσω της χειρότερης διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης από την περίοδο του μεσοπολέμου.

Σ' εκείνη τη συνάντηση, στην οποία είχαν στείλει αντιπροσώπους μεγάλες ελληνικές τράπεζες, συμφωνήθηκε η Ε.Ε. και το ΔΝΤ να παράσχουν χρηματοδότηση προς τις ανωτέρω χώρες, με τις δυτικές τράπεζες να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τις ίδιες πιστωτικές γραμμές προς αυτές όπως πριν από την κρίση και να ενισχύσουν, αν χρειαζόταν, κεφαλαιακά τις θυγατρικές τους.

Υφυπουργοί των Οικονομικών και άλλοι αξιωματούχοι από χώρες της ευρωζώνης συναντιούνται σήμερα στη Βιέννη προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη σύνοδο των υπουργών των Οικονομικών και να συζητήσουν αναπόφευκτα το θέμα του ελληνικού χρέους.

Με τη Γερμανία να εμφανίζεται έτοιμη να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση για εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους πριν συμφωνήσει σε οποιοδήποτε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τα πράγματα απλοποιούνται σχετικά.

Όχι ότι υπήρχε περίπτωση να αφεθεί η χώρα στη μοίρα της και να μη λάβει την επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικό πρόβλημα στην ευρωζώνη, όπως άλλωστε παραδέχτηκε ο κ. Μάριο Ντράγκι, φαβορί να διαδεχτεί τον κ. Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ.

Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό από εσωτερικής πολιτικής σκοπιάς για τη γερμανική κυβέρνηση και για άλλες αφενός να είναι όσο πιο μικρό γίνεται το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και αφετέρου να υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και μια εθελούσια διακράτηση των ομολόγων που λήγουν την επόμενη διετία και πλέον θα μπορούσε να μειώσει την επιπρόσθετη χρηματοδότηση στα 30 - 35 δισ. ευρώ αντί των 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζονται.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η Πρωτοβουλία της Βιέννης του 2009, που θεωρείται πετυχημένη, θα μπορούσε να επαναληφθεί αυτήν τη χρονιά με επίκεντρο την ελληνική κρίση χρέους.

Όμως, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές.

Η προηγούμενη πρωτοβουλία απέβλεπε στην παροχή βοήθειας προς χώρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας.

Αντίθετα, όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας.

Επιπλέον, οι δυτικές τράπεζες που συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη τον Μάρτιο του 2009 ήταν στρατηγικοί επενδυτές, δηλαδή μακράς πνοής.

Σήμερα, η υπόθεση αφορά σε κατόχους ελληνικών ομολόγων που μπορεί να έχουν τη νοοτροπία του στρατηγικού επενδυτή, αλλά μπορεί και όχι.

Οι ελληνικές τράπεζες και μερικές δυτικοευρωπαϊκές με παρουσία στη χώρα έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον να μη βαρέσει κανόνι η Ελλάδα και επομένως φοράνε το καπέλο τόσο του στρατηγικού επενδυτή όσο και του ομολογιούχου.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Societe Generale στη «Wall Street Journal» πριν από λίγες μέρες πως «ό,τι και να συμβεί εμείς θα συμμετάσχουμε».

Οι ανωτέρω τράπεζες είναι προφανώς εκείνες που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια πρόταση για ανανέωση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια σε εθελούσια βάση, διατηρώντας την ίδια έκθεση απέναντι στο ελληνικό κράτος.

Ουσιαστικά, η μοναδική εκκρεμότητα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πώς οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα «έβλεπαν» μια τέτοια κίνηση.

Αν οι τελευταίοι απειλούσαν να δώσουν στην Ελλάδα τη διαβάθμιση της χρεοκοπίας που θα καθιστούσε τα ελληνικά ομόλογα μη αποδεκτά από την ΕΚΤ, δεν υπήρχε λόγος να επιμείνει κανείς στην Πρωτοβουλία της Βιέννης.

Αν όχι, τότε η Πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με ελληνικές κι άλλες δυτικές τράπεζες για διατήρηση της θέσης τους σε ελληνικά ομόλογα την επόμενη διετία με κάποιο λογικό αντάλλαγμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης των CDSs στο ελληνικό χρέος μ’ αυτόν τον τρόπο.

Επομένως, η Πρωτοβουλία της Βιέννης θα μπορούσε να προσφέρει μια αχτίδα φωτός στη χώρα υπό κάποιες προϋποθέσεις, π.χ. μη υποβάθμιση της Ελλάδας από οίκους αξιολόγησης, λύνοντας τα χέρια του ΔΝΤ και των χωρών της ευρωζώνης για την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας προς τη χώρα.

Με δεδομένες τις πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, η Πρωτοβουλία της Βιέννης θα μπορούσε να βοηθήσει με συμμάχους τους «πρόθυμους» κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v