Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζουν τις τράπεζες για αναδιάρθρωση!

Υπάρχουν δύο τρόποι για να πειστούν οι τράπεζες να «κουρέψουν» τα ομόλογά τους. Ο ένας είναι άμεσος κι ο άλλος έμμεσος. Ο δεύτερος έχει προφανώς την τιμητική του.

Πιέζουν τις τράπεζες για αναδιάρθρωση!
Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι άρρηκτα δεμένη με τις χρηματιστηριακές επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου και δη των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ράλι της Σοφοκλέους από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι και το 2007 την προηγούμενη δεκαετία τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της αγοράς για τα τραπεζικά κέρδη.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ακόμη μία φορά κάτω από τις 1.400 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις για μία ακόμη συνεδρίαση.

Όμως, είναι πιο σωστό να εξετάζει κανείς πώς έχουν πάει από την αρχή της χρονιάς αντί τις τελευταίες μέρες ή εβδομάδες, όπως τόνισε γνωστός αναλυτής.

Μια ματιά στις αποδόσεις των μετοχών των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, από την αρχή της χρονιάς είναι αποκαλυπτική.

Η μετοχή της Εθνικής έχει απολέσει το 17% της αξίας της, της Alpha Bank το 4%, της Eurobank το 6% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το 46% από την αρχή της χρονιάς.

Είναι προφανές ότι ο τίτλος της Πειραιώς, κυρίως, και σε πολύ μικρότερο βαθμό αυτός της Εθνικής έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που υλοποίησαν.

Οι ειδήμονες δεν αποκλείουν ένα ποσοστό των απωλειών της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, κάπου μεταξύ 10% και 15%, να οφείλεται στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ και στην έκδοση πολλών νέων μετοχών.

Και πάλι, όμως, οι απώλειες της μετοχής είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις τρεις ανταγωνίστριές της. Αυτό πιθανόν δείχνει ότι η αγορά ίσως δεν τη βλέπει με το ίδιο μάτι όπως τις άλλες.

Δεν μπορεί μάλιστα να μην επισημάνει κανείς ότι η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, παρότι «σήκωσε» από την αγορά 800 εκατ. ευρώ πριν από λίγους μήνες.

Η Εθνική έχει επίσης «ματώσει», με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται χθες στα 4,8 δισ. ευρώ, έχοντας... μαζέψει από τους επενδυτές 1,8 δισ. ευρώ περίπου το περασμένο φθινόπωρο.

Είναι προφανές ότι η μη πώληση του 20% - 25% της Finansbank το προηγούμενο διάστημα δεν ευνόησε την Εθνική, αν και τον μεγαλύτερο ρόλο στην πτώση του τίτλου έχει παίξει το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί.

Με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των 5 ευρώ να είναι ίση με την ονομαστική αξία της μετοχής της «μεγάλης μας φίλης», τα δύσκολα ίσως είναι μπροστά, υπό την έννοια ότι μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων σε τιμές αγοράς θα δημιουργούσε επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, κάτι που ισχύει επίσης για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η συμπεριφορά της μετοχής της Alpha, που έχει συγκριτικά λιγότερα ομόλογα στα βιβλία της, είναι καλύτερη από αυτήν των υπολοίπων.

Είναι σαφές ότι οι Έλληνες τραπεζίτες και οι βασικοί τους μέτοχοι δεν επιθυμούν την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, προτιμώντας να εισπράξουν στο ακέραιο τα κεφάλαια των ομολόγων που λήγουν από τα λεφτά του δανείου των 110 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μία απολύτως κατανοητή θέση.

Είναι όμως επίσης σαφές ότι οι αγορές έχουν αντίθετη άποψη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ασκούν εμμέσως πίεση στις τράπεζες ωθώντας τις μετοχές τους σε χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να προχωρήσουν σε αποτίμηση των ομολόγων που διαθέτουν σε τιμές αγοράς, δηλαδή να τα «κουρέψουν».

Ποιος είπε ότι οι πιέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι μονοδιάστατες;


Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v