Φαξ 3 γραμμών για 440 μύρια στη Γερμανία!

Η χώρα βιώνει τη χειρότερη ίσως οικονομική κρίση των τελευταίων 60 χρόνων και πλέον, αλλά πολλοί κυβερνώντες δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται. Μια γρήγορη κίνηση για να αλλάξει κάπως το κλίμα.

Φαξ 3 γραμμών για 440 μύρια στη Γερμανία!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί από το γκρουπ των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου σε άλλο γκρουπ, κρατών με πολύ πιο χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η Ιστορία διδάσκει ότι τέτοιου είδους υποβαθμίσεις του βιοτικού επιπέδου ενός λαού δεν γίνονται αναίμακτα και ίσως αποδειχτούν μοιραίες για πολλές γενεές.

Η σημερινή κυβέρνηση εκλέχθηκε με ισχυρή πλειοψηφία, σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, αλλά αντί να φέρει το καράβι της οικονομίας σε ήρεμα νερά για επισκευή, το έβγαλε στα ανοιχτά, όπου τα νερά είναι βαθιά και φουρτουνιασμένα.

Περισσότερο ίσως από ποτέ, ολοένα και πιο πολύς κόσμος δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι το καράβι πηγαίνει καταπάνω στα βράχια, παρότι τα μηνύματα από τα μεγάφωνα προς τους επιβάτες είναι καθησυχαστικά.

Οι επιβάτες ευελπιστούν ότι ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί του πληρώματος θα το κάνουν να αλλάξει ρότα, αν και τα σημάδια περί ακραίων καιρικών φαινομένων γίνονται ολοένα και πιο ορατά, ενώ οι φήμες για τα βράχια έχουν αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν μεταξύ των επιβατών.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα στη χώρα.

Η απογοήτευση και ο θυμός ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού για την πορεία της οικονομίας συνοδεύονται από τη συνειδητοποίηση ότι η κυβέρνηση δεν τραβάει, θυμίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις σκορποχώρι και σε άλλες ένα αδύνατο συνονθύλευμα, το οποίο δεν μπορεί να υλοποιήσει νόμους που το ίδιο ψήφισε στο παρελθόν, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.

Η μη υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών και των φορτηγατζήδων, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση πέρυσι το καλοκαίρι, παρότι έχουν περάσει τα σχετικά νομοσχέδια από τη Βουλή, είναι χαρακτηριστική.

Όπως επίσης οι διαφωνίες μεταξύ υπουργών στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, και μάλιστα σε πανευρωπαϊκή θέα.

Όμως, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι που πάμε. Το κλίμα θα πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν γίνουν κάποιες κινήσεις σύντομα.

Η αποστολή ενός φαξ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom (D.T.), μέσω του οποίου το Δημόσιο θα τους γνωστοποιούσε σε τρεις γραμμές ότι ασκεί το δικαίωμα που έχει για την πώληση του 10% του ΟΤΕ ή ακόμη μέχρι το 16% αν θέλει να αποχωρήσει ολοσχερώς από το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού, θα μπορούσε να γίνει αύριο.

Εξυπακούεται ότι μια τέτοια κίνηση δεν επρόκειτο να αλλάξει απότομα το κλίμα από τη μία μέρα στην άλλη. Θα έβαζε, όμως, ένα λιθαράκι.

Θα έδειχνε ότι υπάρχει διάθεση και αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις αγορές ότι η μείωση του δημοσίου χρέους με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ουτοπία.

Είτε επρόκειτο για 440 εκατ. ευρώ περίπου από την πώληση του 10% του ΟΤΕ είτε για 700 εκατ. ευρώ από την πώληση του 16%.

Φυσικά, κατανοούμε τις δυσκολίες από πολιτικής πλευράς.

Η σημερινή τιμή πώλησης θα υπολειπόταν δραματικά εκείνης με την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση πούλησε ένα μικρό ποσοστό του ΟΤΕ στην D.T., συναλλαγή που το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει εκείνη την εποχή ως ξεπούλημα.

Όμως, η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και επιπλέον η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν πολύ καλύτερη εκείνη την περίοδο σε σχέση με σήμερα.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επιδίδεται στη διάψευση των φημών περί αναδιάρθρωσης, ας κάνει κάτι πιο ουσιαστικό.

Να ενσπείρει αμφιβολίες σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της με άλλον τρόπο εκτός από "κούρεμα".

Το φαξ με τις 3 γραμμές και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του Δημοσίου στους Γερμανούς της D.T. θα ήταν ένα πρώτο βήμα.


Dr. Money

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπως ίσως θυμούνται οι πιστοί αναγνώστες, η στήλη είχε ταχθεί υπέρ μιας λύσης α λα "Εθνική Τράπεζα" στο θέμα του ΟΤΕ πριν από μερικά χρόνια. Χωρίς φυσικά εθνικούς προμηθευτές και εθνικούς εργατοπατέρες.



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v