Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα όπως λέμε Ουρουγουάη;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά θα μπορούσε να είναι σε ακόμη χαμηλότερα με βάση την κατάσταση εντός κι εκτός Ελλάδος. Προφανώς, κάποιοι ποντάρουν αλλού.

Ελλάδα όπως λέμε Ουρουγουάη;
Ο Γενικός Δείκτης χάνει 5,5% περίπου τις τελευταίες 30 μέρες, παρότι μεσολάβησε μια σειρά νέα που θα μπορούσε να το στείλει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Η αποτυχημένη νέα απόπειρα συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης με την αύξηση της ανεργίας στο 14,8% στα τέλη του 2010, η μεγαλύτερη της αναμενομένης ύφεση της οικονομίας την προηγούμενη χρονιά, ο διαφαινόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η υποβάθμιση από τη Moody’s θα μπορούσαν κάλλιστα να το είχαν στείλει πολύ πιο χαμηλά.

Το ίδιο ισχύει για το εξωτερικό περιβάλλον.

Η κοινωνική αναταραχή στη βόρεια Αφρική, που πλέον απειλεί και τη Σαουδική Αραβία, με συνέπεια την εκτόξευση της τιμής του "μαύρου χρυσού" αρκετά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, δεν είναι καλό νέο για χώρες που εισάγουν πετρέλαιο όπως η Ελλάδα.

Επιπλέον, η ειδησεογραφία από το μέτωπο της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική για την Ελλάδα, που έχει εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες της στην επονομαζόμενη "συνολική λύση".

Παρ’ όλα αυτά, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει σχετικά αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά.

Δεν νομίζουμε ότι είναι τυχαίο.

Προφανώς, κάποιοι βλέπουν κάποια πράγματα με διαφορετικό μάτι και προφανώς ποντάρουν σ’ αυτά.

Όμως, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν γνωρίζουν τη σταθερά επιδεινούμενη κατάσταση σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Ούτε μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις δηλώσεις των ηγετών της ευρωζώνης που ο ένας μετά τον άλλον ξορκίζουν την περίφημη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μέσω "κουρέματος".

Ούτε ασφαλώς αγνοούν τις συνέπειες που θα είχε ένα "κούρεμα" των ομολόγων της τάξης του 40% - 50% στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Επομένως, κάτι άλλο διακρίνουν και είναι προφανώς διατεθειμένοι να ποντάρουν σ’ αυτό.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ στα 7,5 χρόνια
κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου, συνιστά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Όμως, oι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν λύνει το πρόβλημα, υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται να πειστούν οι αγορές να συμπιέσουν τόσο πολύ τα spreads των ελληνικών ομολόγων ώστε να δικαιολογούνται τοποθετήσεις στις μετοχές της Εθνικής, της Eurobank, της Πειραιώς, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Alpha Bank.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, όλοι αυτοί να ποντάρουν σε κάτι παραπάνω απ’ όλα αυτά.

Τι θα μπορούσε να είναι;

Αν πιστεύουν την κ. Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες της ευρωζώνης που τάσσονται εναντίον του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, το μόνο που απομένει είναι η Ουρουγουάη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουρουγουάη βρέθηκε σε δύσκολη θέση στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αυτό συνέβη επειδή η οικονομία της ήταν στενά συνδεδεμένη με εκείνη της Αργεντινής και της Βραζιλίας που υπέφεραν, μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους της ήταν σε ξένο νόμισμα και πάνω από το 40% των καταθέσεων ανήκε σε ξένους και δη Αργεντινούς.

Τα μέτρα που πήρε η τότε κυβέρνηση της Ουρουγουάης για την αντιμετώπιση της κρίσης -π.χ. ελεύθερη διακύμανση του εθνικού νομίσματος- δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους υπό τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του σε περισσότερα χρόνια.

Το "χτύπημα" στους κατόχους τέτοιων ομολόγων δεν ήταν μεγάλο, αφού η απομείωση κυμάνθηκε στο 15% περίπου κατά μέσο όρο, ενώ η κίνηση επέτρεψε στη χώρα να ξαναβγεί στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν θα βάζαμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο, αλλά δεν θα μας εξέπληττε κιόλας αν μερικοί επενδυτές στις τράπεζες ποντάρουν στο σενάριο της Ουρουγουάης.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v