Aναδιάρθρωση: Το γοργόν και χάριν έχει!

Η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους όπως και η υποτίμηση δεν προαναγγέλλονται. Όμως, αυτά δεν είναι πάντοτε αυτονόητα στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Aναδιάρθρωση: Το γοργόν και χάριν έχει!
Κάθε τρίμηνο και χειρότερα.

Αν ήθελε κανείς να περιγράψει την πορεία της συζήτησης για το δημόσιο χρέος και την εξυπηρέτησή του, θα διαπίστωνε ότι η ανωτέρω έκφραση την αποδίδει σωστά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2010 με την ψευδαίσθηση των κυβερνώντων ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας θα έπειθε τις αγορές για την προσήλωση της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή, διασκεδάζοντας τις αρνητικές έως ανάμικτες εντυπώσεις που είχε αφήσει νωρίτερα ο προϋπολογισμός του 2010.

Ακολούθησε η ευφορία από την υποβολή προσφορών άνω των 20 δισ. ευρώ για τα 5ετή ομόλογα που δημοπρατήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, μια ανεξήγητη περίοδος αναμονής ενός μήνα και η δημοπράτηση των 10ετών ομολόγων στις αρχές Μαρτίου.

Το ράλι που ακολούθησε την κοινοπρακτική έκδοση με μείωση του 10ετούς spread στις 280 μονάδες βάσης περίπου πάνω από της Γερμανίας διακόπηκε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί ληστρικών επιτοκίων δανεισμού.

Ακολούθησαν η μπλόφα με την προσφυγή στο ΔΝΤ που δεν «έφαγε» η κ. Μέρκελ τον ίδιο μήνα, οι αβάσιμες ελπίδες για το μεγάλο πακέτο από την Ε.Ε. που θα έπειθε υποτίθεται τις αγορές να μας δανείζουν με χαμηλότερα επιτόκια και η μετά βίας κάλυψη της κοινοπρακτικής έκδοσης του 7ετούς ομολόγου λίγο πριν από το Πάσχα που σήμανε το τέλος.

Το δάνειο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ συνδέθηκε με την εφαρμογή του μνημονίου και η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί σε πολύ κόσμο ήταν ότι τα βάσανα θα τελείωναν σε μια τριετία.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους θεωρείτο ταμπού εκείνη την περίοδο.

Όποιος μάλιστα τολμούσε να θέσει τέτοιο θέμα αντιμετωπιζόταν περίπου ως εχθρός της πατρίδας, παρότι οι αγορές συντηρούσαν ψηλά τα ελληνικά spreads σε ομόλογα και CDS και πολλοί ειδήμονες εξέφραζαν την άποψη ότι η αναδιάρθρωση ήταν αναπόφευκτη γιατί κανείς δεν θα δάνειζε τη χώρα με το δημόσιο χρέος στο 150% του ΑΕΠ.

Χρειάστηκε να μιλήσει ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ στην εκδήλωση του Λονδίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο για contingency plans για να ξεκινήσουν οι αναφορές στο θέμα.

Η συμπίεση των spreads «άρεσε» στην Αθήνα, που άρχισε να αφήνει να διαρρεύσει η ιστορία περί χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Οι διαρροές έγιναν επίσημη θέση με δηλώσεις του πρωθυπουργού, του κ. Στρος-Καν και άλλων για το θέμα της επιμήκυνσης, που είτε για λόγους άγνοιας είτε για επικοινωνιακούς μερικοί προσπάθησαν να το διαχωρίσουν από το θέμα της αναδιάρθρωσης, παρότι η επιμήκυνση είναι μια μορφή αναδιάρθρωσης.

Όμως, η μη επισημοποίηση της συμφωνίας έθρεψε νέα σενάρια, παρότι η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης που είχε βγάλει η Ε.Ε. όταν αποφασίστηκε να δοθεί η βοήθεια στην Ιρλανδία δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Τελευταία πράξη του σίριαλ "αναδιάρθρωση" ήταν η διαρροή προς τον Τύπο από τον γνωστό-άγνωστο των διεργασιών οι οποίες έχουν ξεκινήσει για επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές που κατέχουν ομόλογα με λήξεις μετά το 2013.

Το αποτέλεσμα;

Το 10ετές ελληνικό spread δεν απέχει πολύ από τις 1.000 μονάδες, ενώ το ασφάλιστρο του 5ετούς CDS στο ελληνικό χρέος ξεπερνά τις 1.000 μονάδες, προεξοφλώντας αναδιάρθρωση του χρέους.

Η εξιστόρηση των λαθών, των γκαφών και κάποιων σωστών ενεργειών που χαρακτήρισαν την προηγούμενη χρονιά δείχνει ότι η ρήση «κάθε προηγούμενο τρίμηνο και καλύτερα» βρίσκει εφαρμογή.

Δυστυχώς, η χώρα κατόρθωσε να θέσει η ίδια το θέμα της αναδιάρθρωσης για το οποίο οι επίσημες αρχές δεν ήθελαν καν να ακούσουν να γίνεται κουβέντα πριν από λίγους μήνες.

Με δεδομένο ότι η αναδιάρθρωση προκαλεί αβεβαιότητα σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες και στις αγορές και πληγώνει την οικονομία, είναι σώφρον να μην αφεθεί να παρατραβήξει επί μακρόν.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών με τους ιδιώτες πιστωτές για να μειωθεί η αβεβαιότητα, ελπίζοντας παράλληλα να αποδεχτεί η Γερμανία την έκδοση του ευρωομόλογου.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v