Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σορτάκηδες και η διατραπεζική αγορά!

Ο κ. Ταμβακάκης συζητά και πιθανόν κλείνει συμφωνίες με ξένες τράπεζες για άνοιγμα των πιστωτικών γραμμών προς την Εθνική, όμως οι καλύτεροι σύμμαχοί του είναι οι σορτάκηδες.

Οι σορτάκηδες και η διατραπεζική αγορά!
Η συμπίεση των ελληνικών spreads τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί να μη βοήθησε τόσο πολύ τις ελληνικές τράπεζες στο μέτωπο της αποτίμησης των ομολόγων τους, αφού έχουν τοποθετήσει πλέον τα περισσότερα στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη, όμως είχε θετική συνεισφορά αλλού.

Πρώτον, στη βελτίωση κάπως του κλίματος για τα ελληνικά ομόλογα και γενικότερα τις εγχώριες κινητές αξίες στο εξωτερικό.

Δεύτερον, στην απελευθέρωση δυνητικής ρευστότητας μερικών δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, γιατί τα ενέχυρα που έχουν υποβάλει οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα δικαιολογούν την εκταμίευση μεγαλύτερων ποσών.

Αν τα τωρινά επίπεδα των spreads διατηρηθούν και πολύ περισσότερο μειωθούν, οι επιπτώσεις από την απελευθέρωση της δυνητικής ρευστότητας θα γίνουν σταδιακά αισθητές, ξεκινώντας από τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα δράσει ουσιαστικά η αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου στην αυριανή δημοπρασία των 3μηνων εντόκων στο 3,5% περίπου από 3,98% τον προηγούμενο μήνα.

Η διαφαινόμενη σταθεροποίηση έως αύξηση των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βοηθά επίσης.

Όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι να λειτουργήσει σε πρώτη φάση η διατραπεζική αγορά, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την ΕΚΤ και να υπάρχει εναλλακτική πηγή άντλησης ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες.

Μια πρώτη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι οι ελληνικές τράπεζες να έχουν πολύ υψηλό δείκτη βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier I) ώστε να είναι αξιόπιστος αντισυμβαλλόμενος στα μάτια των ξένων τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχική ανακοίνωση της Εθνικής, που γνωστοποιούσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έδινε έμφαση στον ανωτέρω δείκτη.

Όταν όμως τα spreads των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στις 600 - 700 μονάδες βάσης, παρά την πτώση, σημαίνει ότι οι αγορές τα θεωρούν ακόμη επικίνδυνη επένδυση.

Χρειάζεται λοιπόν κάτι παραπάνω από έναν αξιόπιστο αντισυμβαλλόμενο για να δανείσει μια ξένη τράπεζα στη διατραπεζική αγορά σε μια εγχώρια που βάζει ενέχυρο ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Όμως, οι τράπεζες διατηρούν σχέσεις μεταξύ τους που αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια κάθε χρόνο και θα ήθελαν προφανώς να τις διατηρήσουν και να τις ενισχύσουν προς αμοιβαίο όφελος.

Είναι λοιπόν ευκολότερο για μια τράπεζα με πολύ υψηλό δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων, όπως θα είναι η Εθνική, να χρησιμοποιήσει το χαρτί του αξιόπιστου αντισυμβαλλομένου και του διαχρονικά καλού εταίρου σε μια συνάντηση κορυφής, για να πείσει την πλευρά μιας μεγάλης ξένης τράπεζας να ξεπαγώσει σε κάποιον βαθμό τις πιστωτικές γραμμές προς αυτήν.

Φυσικά, το ένα φέρνει το άλλο, γιατί αν δύο ή τρεις μεγάλες ξένες τράπεζες αρχίσουν σταδιακά να δανείζουν την Εθνική με ενέχυρο κάποια ελληνικά χρεόγραφα, π.χ. covered bonds, θα μαθευτεί στην αγορά και θα αρχίσουν οι πιέσεις από στελέχη άλλων ξένων τραπεζών προς τα δικά τους κέντρα αποφάσεων να κάνουν το ίδιο, γιατί θα χάσουν λεφτά.

Όμως, όλο αυτό το σκηνικό προϋποθέτει κάποιες θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και φυσικά θα βοηθούσε αν κι άλλες ελληνικές τράπεζες ακολουθούσαν τον δρόμο της Εθνικής.

Στο σταδιακό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν κι εκείνοι, π.χ. hedge funds, που έχουν σορτάρει ελληνικά ομόλογα στο παρελθόν.

Μερικοί εξ αυτών ίσως σπεύσουν να κλείσουν τις θέσεις τους αν φοβηθούν ότι επέρχεται περαιτέρω συρρίκνωση των ελληνικών spreads.

Θεωρητικά, οι σορτάκηδες θα μπορούσαν να είναι οι αντισυμβαλλόμενοι της Εθνικής Τράπεζας στη διατραπεζική αγορά μέσω της Deutsche Bank ή όποιας άλλης ξένης τράπεζας, αποδεχόμενοι να δανείσουν ένα ποσό σε ελληνικές τράπεζες για κάποιο διάστημα με ενέχυρο κρατικά ομόλογα που χρειάζονται σε συμφωνίες repo.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπήρξαν περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα όπου αυτό συνέβη για μικρά ποσά και διάρκειες.

Αναμφισβήτητα, το επιτόκιο δανεισμού θα είναι τσουχτερό λόγω του απαραίτητου "κουρέματος" των ομολόγων όταν συγκριθεί με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα ανοίξει τη διατραπεζική αγορά δανειζόμενος με χαμηλά επιτόκια έστω για διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών.

Εκτός λοιπόν από τις σχέσεις της Εθνικής με κάποιες μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού και τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μετά την αύξηση, ρόλο στο άνοιγμα της διατραπεζικής θα μπορούσαν να έχουν οι σορτάκηδες των ελληνικών ομολόγων.

Όλοι αυτοί θα τεστάρουν την ορθότητα της άποψης που συνδέει το κλείσιμο της διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες τόσο με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας όσο και με τις αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων που δίνουν οι τελευταίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κτλ.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v