Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πουλήστε το ελληνικό στόρι στο εξωτερικό!

Τα επιχειρήματα των ξένων υποστηρικτών της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν έχουν βρει αντίβαρο. Γι’ αυτό το τωρινό οδοιπορικό παρουσιάσεων των ελληνικών θέσεων από τη Eurobank θα πρέπει να έχει συνέχεια.

Πουλήστε το ελληνικό στόρι στο εξωτερικό!
Οι ξένοι επενδυτές και μη βομβαρδίζονται εδώ και καιρό με αρνητικές ειδήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, τη μεγάλη έκταση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της τεμπελιάς των Ελλήνων κ.λπ.

Δεν φταίνε αυτοί από τη στιγμή που εμείς τα αναδείξαμε σε διεθνές επίπεδο, βγάζοντας τα μάτια μας.

Όμως, ο γέγονε γέγονε, που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Τώρα προέχει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να προσπαθήσουμε σταδιακά να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε πειστικά επιχειρήματα και αριθμούς που να δείχνουν ότι το νερό μπαίνει στο δημοσιονομικό αυλάκι.

Δεν θα είναι εύκολο αν ο συνομιλητής έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και του νοσηρού κλίματος που επικρατεί.

Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40% περίπου στο πεντάμηνο σε σχέση με πέρυσι.

Όμως, μια μέρα μετά βγαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος και ανακοινώνει ότι μειώθηκε κατά 35% περίπου σε ταμειακή βάση, με αποτέλεσμα αρκετοί στο εξωτερικό να ξύνουν το κεφάλι τους.

«Αυτό που μετρά είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού με βάση το οποίο θα κριθεί η χώρα από την Ε.Ε. και τη Eurostat. Το έλλειμμα σε ταμειακή βάση προκαλεί σύγχυση και πολλοί δεν το καταλαβαίνουν εδώ», τόνιζε χθες Έλληνας διαχειριστής μεγάλου ξένου θεσμικού χαρτοφυλακίου από το Λονδίνο.

Είναι ένα απλό παράδειγμα της σύγχυσης που μπορεί να δημιουργηθεί όταν ο υπουργός οικονομικών μιλά για μείωση του ελλείμματος κατά 40% και η κεντρική τράπεζα ανακοινώνει μείωση κατά 35% περίπου, έστω κι αν η διαφορά οφείλεται σε διαφορετικές λογιστικές προσεγγίσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό τόσο το Δημόσιο, από τη δική του πλευρά, όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα, ιδίως τα ιδιωτικά, που θεωρούνται πιο ανεξάρτητα, να αναλάβουν δράση χωρίς τα κλασικά ελληνικά καπελώματα που αποβλέπουν μερικές φορές στην εξυπηρέτηση προσωπικών πολιτικών.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο σε ορισμένους στην Ελλάδα, οι ξένοι θέλουν να ακούσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, γιατί αντιλαμβάνονται ότι κάθε στόρι έχει τουλάχιστον δύο όψεις.

Υπό αυτήν την έννοια, υπάρχει γόνιμο έδαφος για να ακουστεί στο εξωτερικό η ελληνική άποψη για το στόρι της οικονομίας και συνακόλουθα του τραπεζικού κλάδου.

Επομένως, η πρωτοβουλία της Eurobank να ξεκινήσει πριν από 2 με 3 εβδομάδες τη διοργάνωση οδοιπορικού παρουσιάσεων (roadshow) στο εξωτερικό για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων είναι αρκετά έξυπνη.

Το οδοιπορικό, όπως κατά σύμπτωση πληροφορηθήκαμε χθες από το Λονδίνο, ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Είναι προφανές ότι οι κατ’ ιδίαν επαφές με ξένους τραπεζίτες, αναλυτές και fund managers αποτελούν τον καλύτερο τρόπο ενημέρωσης και απάντησης στα όποια ερωτήματα για την πορεία του προϋπολογισμού, τις καταθέσεις, τα προβληματικά δάνεια, τις προβλέψεις κ.λπ.

Είμαστε σίγουροι ότι κι άλλες ελληνικές τράπεζες θα προβούν σε παρόμοιες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, δεν παραβλέπουμε ότι ήδη υψηλόβαθμα στελέχη τους, όπως π.χ. της Εθνικής Τράπεζας, έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με ανάλογα ερωτήματα στο εξωτερικό, ενημερώνοντας σχετικά τους συνομιλητές τους.

Θα πρέπει όμως να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία της γνώμης τους, γιατί αν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό ότι είναι συνεννοημένες θα υποσκάψουν την αξιοπιστία τους και τα επιχειρήματά τους στα μάτια των ξένων.

Παρόμοια πρωτοβουλία θα πρέπει να πάρει το Δημόσιο, αν και το τάιμινγκ δεν ευνοεί παρόμοιες πρωτοβουλίες αυτήν την εποχή, οπότε ίσως θα πρέπει να περιμένει για αργότερα, όταν θα έχει περισσότερα στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τη λήψη των διαρθρωτικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση των αγορών και των ξένων για τα ελληνικά επιχειρήματα είναι απαραίτητη.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v