Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: H Finansbank σε ρόλο «σωτήρα»!

Αν πιστέψει κανείς τις δηλώσεις Τούρκων τραπεζιτών, κάποιες ελληνικές τράπεζες ενδιαφέρονται να βρουν αγοραστές στην Τουρκία. Όμως, δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ. Υπάρχει και η Finansbank.

Τράπεζες: H Finansbank σε ρόλο «σωτήρα»!
Οι καιροί έχουν γυρίσματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, Τούρκος τραπεζίτης ανέφερε ότι η εταιρία επενδυτικής τραπεζικής της οποίας προΐσταται είχε λάβει εντολή από μια μικρή και μια μεσαία ελληνική τράπεζα να διερευνήσει το ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών.

Μάλιστα, ο Τούρκος τραπεζίτης έγινε ανεξήγητα συγκεκριμένος λέγοντας ότι η μία τράπεζα διαθέτει μικρό δίκτυο 20 - 30 καταστημάτων, ενώ η άλλη δίκτυο 300 περίπου καταστημάτων.

Όπως ήταν φυσικό, οι αναφορές ήταν αρκετές για να ξεκινήσει η ονοματολογία, με την Εμπορική Τράπεζα και τη First Business Bank (FBB) να θεωρούνται οι πλέον «ύποπτες».

Δεν γνωρίζουμε αν οι εικασίες είναι σωστές ή όχι όσον αφορά στις ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Όμως, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία τουρκική τράπεζα, η Finansbank, η οποία ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και θα μπορούσε να συμβάλει στην ολοκλήρωση τέτοιων ντιλ με ελληνικές τράπεζες.

Πώς; Είναι πολύ απλό.

Η Finansbank ανήκει κατά 100% μείον κάποιες εκατοντάδες μετοχές, αν δεν κάνουμε λάθος, στην Εθνική.

Παρ’ όλα αυτά, η Finansbank παραμένει εισηγμένη στο τουρκικό χρηματιστήριο, γιατί ο τουρκικός νόμος δεν επιβάλλει το «squeeze out» των υφιστάμενων μετόχων και την έξοδο της εταιρίας από τον ναό του χρήματος, όπως στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν υποθέσουμε ότι η λογιστική αξία (book value) της Finansbank είναι γύρω στα 2,7 δισ. ευρώ και οι τουρκικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες προς 1,8 φορές τη λογιστική τους αξία, τότε η διάθεση του 20% της Finansbank σε θεσμικούς επενδυτές θα απέφερε στην Εθνική κάπου 1 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής που θα της επέτρεπε να εξαγοράσει τράπεζες σαν αυτές που φέρονται να επιδιώκουν την πώλησή τους.

Φυσικά, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Εθνική θα ενδιαφερόταν για την εξαγορά τους, ιδίως της μικρής τράπεζας με τα 20 - 30 καταστήματα που υποτίθεται ότι έχει βγει στο σφυρί, αφού δεν προσθέτει τίποτε στον όμιλο.

Ούτε είναι σίγουρο ότι η πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank θα ήταν η πρώτη επιλογή της διοίκησης της Εθνικής για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητάς της αν ενδιαφερόταν και ερχόταν εκείνη η ώρα.

Όμως, είναι σαφές ότι μια τουρκική τράπεζα, η Finansbank, παρέχει τη δυνατότητα στην Εθνική να προχωρήσει σε εξαγορά ή εξαγορές άλλων τραπεζών σε μια δύσκολη εποχή όπου οι ίδιες φέρονται να την επιζητούν στη γείτονα.

Υπό αυτήν την έννοια, η επιλογή της διοίκησης Αράπογλου να πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής και να αγνοήσει αρκετές επικρίσεις από πολιτικούς και άλλους μεγαλοτραπεζίτες προχωρώντας στην εξαγορά της Finansbank, έστω και έναντι αδρού τιμήματος, δικαιώνεται ακόμη μία φορά.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v