Νερό στο μύλο των ταύρων!

Yπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προβλέψει κανείς τη μελλοντική πορεία των μετοχών. Ένας από τους πιο γνωστούς δείχνει ότι αυτήν τη φορά οι ταύροι θα νικήσουν κατά κράτος τις αρκούδες.

Νερό στο μύλο των ταύρων!
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών το επόμενο διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι η πορεία τους από την αρχή της χρονιάς δείχνει ότι όλα τα χρηματιστήρια δεν είναι ίδια, π.χ. οι αναδυόμενες καταγράφουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη σε σύγκριση με την πλειονότητα των ώριμων αγορών, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής.

Πρόκειται για τη ρευστότητα που υπάρχει στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η αύξηση της πλεονάζουσας ρευστότητας, που μετατράπηκε σε πλημμύρα την περίοδο 2002-2006, δίνοντας ώθηση στη μεγάλη άνοδο των τιμών των μετοχών και άλλων κινητών αξιών υψηλού κινδύνου την περίοδο 2003 μέχρι το καλοκαίρι του 2007.

Όμως, η μείωσή της στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2006 με αρχές του 2007, συνέβαλε στη μετέπειτα μεγάλη πτώση των μετοχών.

Παρά τις επιθετικές μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, η EKT, η Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες, και την εφαρμογή μη ορθόδοξων νομισματικών πολιτικών, όπως το quantitative easing, η πλεονάζουσα ρευστότητα δεν είχε αρχίσει να συνέρχεται μέχρι τον Μάρτιο.

Πιθανόν σ’ αυτό συνέβαλε η πολιτική των τραπεζών να διακρατούν τη ρευστότητα αντί να τη διοχετεύσουν στην οικονομία υπό μορφή δανείων.

Όμως, ο λόγος της προσφοράς χρήματος Μ1 προς το ονομαστικό ΑΕΠ των 5 μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, που μερικοί χρησιμοποιούν ως μπούσουλα για την πλεονάζουσα ρευστότητα, έχει απογειωθεί το τελευταίο δίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά χρήματος Μ1 περιλαμβάνει το ρευστό σε κυκλοφορία συν τις καταθέσεις των μη χρηματοοικονομικών φορέων στις τράπεζες.

Ίσως αυτό οφείλεται στη γνωστή χρονική υστέρηση που παρατηρείται από τη στιγμή που λαμβάνονται αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, όπως η μείωση των επιτοκίων, μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις τους στην οικονομία.

Είτε πρόκειται για χρονική υστέρηση είτε όχι, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Η αύξηση της προσφοράς χρήματος Μ1 σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε πολλές βιομηχανικές χώρες δημιουργεί πλεονάζουσα ρευστότητα κι αυτό το σκηνικό δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα τους επόμενους μήνες.

Οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν ή θα μειώσουν τα βασικά επιτόκια στα σημερινά επίπεδα, ενώ η ανάκαμψη των οικονομιών δεν θα είναι απότομη.

Επομένως, η πλεονάζουσα ρευστότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται, στρώνοντας το έδαφος για αύξηση των χρηματιστηριακών αξιών τα επόμενα τρίμηνα, όπως δείχνει η ιστορία.

Ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι συμμετέχοντες στις αγορές αγνοούν την επιδείνωση των οικονομιών και των επιχειρηματικών κερδών αλλά εμφανίζονται πρόθυμοι να ενστερνισθούν το καλό σενάριο της οικονομικής ανάκαμψης.

Αν έχουν δίκιο, τότε οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν πιθανόν μπει σε αναπτυξιακή τροχιά παρά τις όποιες αναταράξεις και διορθώσεις.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v