Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο και οι μετοχές!

Λίγοι περίμεναν ότι το πετρέλαιο θα ήταν πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της χρονιάς. Λίγοι επίσης περίμεναν τέτοιο χρηματιστηριακό ράλι. Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα;

Το πετρέλαιο και οι μετοχές!
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η στήλη παρατηρούσε ότι η αγορά πετρελαίου εμφάνιζε σταθεροποιητικές τάσεις σε αντίθεση με τις χρηματιστηριακές αγορές που έπνεαν τα λοίσθια.

Επικαλούμενη συγκεκριμένα επιχειρήματα, η στήλη εκτίμησε τότε ότι το αργό θα "έπαιζε" μεταξύ 50 και 60 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2009, προεξοφλώντας άνοδο της τιμής του με χαμηλό τέμπο.

Είχε πάντως λάβει τα μέτρα της αφού ανέφερε ότι "… θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για 70 δολάρια το βαρέλι αν παρατηρηθεί σταθεροποίηση ή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το επόμενο 10μηνο".

Όμως είχε λάθος στο τάιμινγκ αν και γνώριζε πόσο γρήγορα πήγε στο ιστορικό υψηλό των 114,7 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούλιο αλλά και πόσο λίγο χρονικό διάστημα χρειάστηκε για να βρεθεί κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 62 δολάρια το βαρέλι προτού μπει ο Ιούνιος.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός όταν όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν και συνηγορούν για το αντίθετο.

Η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί λόγω της οικονομικής καχεξίας και τα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993.

Οι 3 διαδοχικές μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC στις οποίες αναλογεί το 40% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2008 δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν το χάσμα μεταξύ της παγκόσμιας κατανάλωσης και της παραγωγής.

Όμως, η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, και ακόμη χειρότερα, τυχόν νέα ανοδική κίνησή του απειλεί την εύθραυστη οικονομική ισορροπία.

Μπορεί οι σεΐχηδες, οι κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών της Δύσης να χαμογελούν, βλέποντας το αργό πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υπολοίπους.

Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων και η μείωση των επιτοκίων παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών ήταν οι μοναδικές αχτίδες φωτός στη μαυρίλα των προηγούμενων μηνών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκτιμήσεις για έξοδο των ΗΠΑ από το τούνελ της ύφεσης μέχρι τα τέλη του 2009 σε συνδυασμό με τον δυναμισμό της Κίνας και της Ινδίας συνέβαλαν στη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών για την τιμή του πετρελαίου στις αγορές.

Οι ίδιες θετικές προσδοκίες, η εξάλειψη του πανικού και η όρεξη για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου έβαλαν τις βάσεις και τροφοδότησαν το ράλι των χρηματιστηριακών αγορών από τις αρχές του Μαρτίου.

Όμως, η εκσφενδόνιση της τιμής του πετρελαίου στα 62 δολάρια το βαρέλι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται να αντανακλά εξίσου ή περισσότερο τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Εκεί, οι επενδύσεις για νέα κοιτάσματα δεν επαρκούν καθότι δεν συνέφερε να ξεκινήσουν όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα, η εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων είναι πιο ακριβή υπόθεση και ταυτόχρονα πολλά παλαιότερα κοιτάσματα στη Ρωσία και αλλού φθίνουν.

Επομένως, σε αυτή τη χρονική στιγμή μία υποχώρηση και σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 60 δολάρια το βαρέλι θα ήταν καλύτερο νέο για τις μετοχές απ’ ό,τι μία άνοδος έστω κι αν βασιζόταν σε θετικότερες προσδοκίες για τον μελλοντικό ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε αυτή την περίπτωση η απόκλιση στη κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου και των μετοχών είναι προτιμότερη από τη σύγκλιση.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v