Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κανόνες, η συνωμοσία και ο Geithner!

Το προφορικό σπρώξιμο δεν έκανε ποτέ κακό στις μετοχές, ιδίως όταν συνοδευόταν από κάποια σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας. Ο Τim Geithner το γνωρίζει καλά, αλλά υπάρχουν και οι κανόνες.

Οι κανόνες, η συνωμοσία και ο Geithner!
Οι 10 κανόνες της αγοράς του θρυλικού Bob Farrell, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Merrill Lynch από το 1967 μέχρι το 1992, είναι άγνωστοι στην ελληνική αγορά, αλλά πολύ γνωστοί στις ΗΠΑ και αλλού.

Είναι επίσης σχετικοί με τη σημερινή κατάσταση των αγορών.

"Όταν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, κάτι άλλο πρόκειται να συμβεί" σύμφωνα με τον 9o από τους 10 κανόνες του Farrell.

Ευτυχώς, όλοι οι ειδικοί δεν συμφωνούν ότι το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων 2 μηνών αποτελεί την αρχή μιας νέας ανοδικής αγοράς (bull market).

Ορισμένοι δεν πείθονται ακόμη ότι οι μεγάλες οικονομίες ετοιμάζονται να βγουν από το τούνελ της οικονομικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Όμως, ο κανόνας Νο 2 του Farrell, o οποίος δεν είναι τόσο γνωστός στην ελληνική αγορά, λέει ότι "οι υπερβολές προς τη μία κατεύθυνση θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη υπερβολή προς την άλλη κατεύθυνση".

Επομένως, κάποιος μπορεί να τον ερμηνεύσει από την οπτική γωνία εκείνων που διαπιστώνουν ότι η υπερβολική πτώση των αγορών ήταν επόμενο να οδηγήσει σε ανάλογη ανοδική αντίδραση.

Όμως, ο κανόνας που λατρεύουν οι αρκούδες και επικαλούνται αρκετές φορές αυτή την περίοδο είναι ο 8ος.

Σύμφωνα με αυτόν, "οι πτωτικές αγορές έχουν 3 στάδια -απότομα κάτω - reflexive ανάκαμψη - παρατεταμένη θεμελιώδη πτωτική τάση".

Γι’ αυτούς το ράλι των δύο τελευταίων μηνών αντιπροσώπευε το δεύτερο από τα τρία στάδια της πτωτικής αγοράς του Farrell και επομένως το επόμενο είναι μια παρατεταμένη υποχώρηση που θα βασίζεται στα αδύναμα θεμελιώδη δεδομένα.

Ίσως η ανοδική κίνηση να μην είναι τόσο σημαντική χωρίς τη λεκτική υποστήριξη των αγορών από τον κ. Τim Geithner, υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, τον κ. Ben Bernanke της Fed και από κάποιους άλλους.

Οι δηλώσεις τους βοήθησαν να αλλάξει η επενδυτική ψυχολογία προς το καλύτερο σε μια περίοδο όπου οι αγορές επανατιμολόγησαν το ρίσκο των μετοχών κι άλλων κινητών αξιών, με τους επενδυτές να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν, συνομωσιολόγοι και μη, τα αποτελέσματα των stress tests των αμερικανικών τραπεζών που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Για τις αρκούδες που δεν χώνεψαν τα ανωτέρω το βασικό ερώτημα ήταν πώς πήγαμε από τις συνθήκες σχεδόν χρεοκοπίας μερικών μεγάλων τραπεζών πριν από δύο μήνες στην ανάγκη για κεφαλαιακές ενέσεις ύψους 75 δισ. δολαρίων μόνο, παρά την υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ, των τιμών των σπιτιών και την άνοδο της ανεργίας.

Είναι σαφές ότι όλα αποσκοπούν στη βελτίωση της ψυχολογίας των συμμετεχόντων στην αγορά και στην τόνωση του ηθικού των αμερικανικών νοικοκυριών που έχουν δει την αξία των μετοχών και των ακινήτων τους να μειώνεται μερικά τρισ. δολάρια λόγω της κρίσης.

Με την κατανάλωση να αντιπροσωπεύει το 70% και πλέον του αμερικανικού ΑΕΠ, ο κ. Geithner γνωρίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι αδύνατη αν τα νοικοκυριά συνεχίσουν να βάζουν λεφτά στη άκρη, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό αποταμίευσης που έφτασε αισίως το 4% από 0% πριν από δύο χρόνια.

Το ερώτημα είναι πόσο καιρό οι λεκτικές παρεμβάσεις μπορούν να στηρίζουν την αγορά ώστε να πάρουν μπροστά άλλες τουρμπίνες.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v