Σοφοκλέους: Για αγορά ή για πώληση;

Yπάρχουν λόγοι για να πουλήσει κανείς τη Σοφοκλέους, όμως και άλλοι για να την αγοράσει μετά τη χθεσινή της βουτιά και την ανάκαμψη της Wall Street. Το ζητούμενο είναι πού θα καθίσει η μπίλια.

Σοφοκλέους: Για αγορά ή για πώληση;
Είναι δύσκολο να καταπιεί κανείς μια βουτιά της τάξης του 5% περίπου, όπως η χθεσινή στη Σοφοκλέους, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί μεγάλη άνοδος των τιμών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ακόμη κι έτσι, όμως, θα πρέπει να θεωρηθεί φυσιολογική διόρθωση έπειτα από παρατεταμένη άνοδο που σε κάποιον βαθμό τροφοδοτήθηκε τεχνικά από τις αγορές τραπεζικών μετοχών από εκείνους που τις είχαν σορτάρει.

Όμως, το ράλι τροφοδοτήθηκε κατά κύριο ρόλο από τις θετικότερες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους για τις οικονομίες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, θα ήταν δύσκολο για κάποιον fund manager, που κάθεται στο γραφείο του στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Εδιμβούργο, στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και διαβάζει αρνητικά σχόλια για την ελληνική οικονομία σε έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, να μην αναρωτηθεί αν θα έπρεπε να έχει θέσεις ή τουλάχιστον αυτές που έχει στην ελληνική αγορά.

Το πρόσφατο δημοσίευμα του "Economist", που αναφέρει πως οι Έλληνες δεν θέλουν να σφίξουν το ζωνάρι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής ύστερα από πολυετή περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, δεν μπορεί να μην προβληματίσει.

Το ίδιο ισχύει για την αναφορά των "F.T." στη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας κ. Παπαθανασίου στο θέμα της αυξανόμενης πολιτικής πίεσης για τη μη πραγματοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Φυσικά, ο αντίλογος είναι ότι εφόσον σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές δεν έγιναν στην Ελλάδα λόγω πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, όταν η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό 4% ετησίως, τώρα θα γίνουν που οι κρατιστές στα δύο κόμματα εξουσίας έχουν το πάνω χέρι;

Επιπλέον, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι αν η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή του πρώην υπουργού κ. Παυλίδη για το θέμα των άγονων γραμμών η χώρα είναι πολύ πιθανό να πάει σε εθνικές εκλογές τον Ιούνιο.

Με δεδομένο μάλιστα τον εκλογικό νόμο, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς αν το ΠΑΣΟΚ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, το ενδεχόμενο αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας δεν μπορεί να αποκλειστεί τους επόμενους μήνες και ως γνωστόν η αβεβαιότητα δεν αρέσει σε κανέναν στις αγορές, και ιδίως στα διεθνή funds.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι τα μακροοικονομικά της Ελλάδας παίζουν μικρότερο ρόλο στις επιλογές των ξένων και Ελλήνων επενδυτών σε σχέση με 10 και πλέον χρόνια πριν.

Η νομισματική πολιτική καθορίζεται στη Φρανκφούρτη και όχι στην Αθήνα πλέον, ενώ η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται εκ νέου υπό το άγρυπνο μάτι των Βρυξελλών, οπότε τα περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής από τη χώρα περιορίζονται σε τομείς που οι πολιτικοί δεν θέλουν ούτε καν να σκέφτονται, π.χ. Ασφαλιστικό κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως πριν ακόμη από τη χθεσινή βουτιά η Σοφοκλέους διαπραγματευόταν με discount έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Το Ρ/Ε του δείκτη MSCI-Greece ήταν 6,3 φορές τα κέρδη του τελευταίου 12μήνου (trailing) έναντι 9,9 του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI-Europe και 11,5 του ίδιου χωρίς τη Βρετανία.

Καμία άλλη χώρα, ούτε καν η Αυστρία με 7,3, είχε τόσο χαμηλό Ρ/Ε.

Στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληγε κανείς αν χρησιμοποιούσε τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη της φετινής χρονιάς.

Το Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς ήταν 29% πιο χαμηλό σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του 2009 και τις τιμές κλεισίματος της 18ης Απριλίου.

Στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληγε κάποιος αν χρησιμοποιούσε άλλους αριθμοδείκτες αντί του Ρ/Ε, π.χ. τη μερισματική απόδοση, τον λόγο κεφαλαιοποίησης προς λογιστική αξία κ.ά.

Με άλλα λόγια, οι σημερινές αποτιμήσεις έχουν ενσωματώσει τις εκτιμήσεις για το μεγαλύτερο ρίσκο της ελληνικής αγοράς.

Αν το discount της Σοφοκλέους είναι αρκετά μεγάλο θα αποδειχτεί στην πορεία.

Αν όμως δεν προκύψουν κάποιες δραματικές πολιτικές εξελίξεις, θα ήταν εύλογο κάποιος να αναμένει ότι η ελληνική αγορά θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές τη διεθνή τάση.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v