X.A.: Credit Suisse vs Morgan Stanley

Παρά τη μεγάλη πτώση της Σοφοκλέους, οι αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν ότι είναι ακριβή. Όμως, το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα προκύπτει από τα νούμερα της Morgan Stanley. Ποιος έχει δίκιο;

X.A.: Credit Suisse vs Morgan Stanley
Η Σοφοκλέους πνέει τα λοίσθια μαζί με τις άλλες αγορές εδώ και καιρό, έχοντας χάσει το 65% της αξίας της το τελευταίο 12μηνο.

Άλλες αγορές, όπως της Αυστρίας και της Ιρλανδίας, έχουν χάσει ακόμη περισσότερο καθότι οι απώλειές τους υπερβαίνουν το 70% το ίδιο διάστημα που ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCΙ Europe υποχωρεί 45% περίπου.

Θα περίμενε κανείς, έπειτα από τόσο μεγάλη πτώση στις τιμές των δεικτοβαρών μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και λαμβανομένης υπόψη της αναμενόμενης υποχώρησης των κερδών, ότι οι αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς θα ήταν ελκυστικές.

Πράγματι, μια ματιά στους αριθμοδείκτες που επεξεργάζεται η Morgan Stanley και οι οποίοι στηρίζονται στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών (IBES consensus) δείχνει ότι η Σοφοκλέους είναι ελκυστικότερη σε σχέση με τις περισσότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Με βάση τις τιμές κλεισίματος της περασμένης εβδομάδας, το Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς ήταν 6,3 φορές τα αναμενόμενα κέρδη (προ goodwill) το 2009 και 5,6 φορές το 2010.

Το αντίστοιχο Ρ/Ε του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI Europe ήταν 9,1 φορές τα ίδια κέρδη του 2009 και 7,8 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2010.

Με άλλα λόγια, το Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς ήταν 31% χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο πανευρωπαϊκό σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Aπο την άλλη πλευρά, η μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους διαμορφωνόταν σε 6,9% για τη χρήση του 2009 και 8,1% για τη χρήση του 2010 όταν η μέση μερισματική απόδοση στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές ήταν 5,4% και 5,9% αντίστοιχα.

Φυσικά, η μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω μετά τις πρόσφατες αποφάσεις μεγάλων τραπεζών να μη διανείμουν μέρισμα. Επομένως, οι ανωτέρω εκτιμήσεις δεν είναι ρεαλιστικές.

Επιπλέον, ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία της ελληνικής αγοράς (Ρ/ΒV), που έχει μεγαλύτερη σημασία για τις τράπεζες παρά για άλλους κλάδους, εκτιμάται σε 0,7 για τη φετινή χρονιά και το 2010 έναντι 1,0 του πανευρωπαϊκού μέσου όρου.

Με άλλα λόγια, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών θεωρούν ότι ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία του εγχώριου χρηματιστηρίου διαπραγματεύεται με 28% discount έναντι του χρηματιστηριακού δείκτη MSCI Europe.

Όμως, οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse έχουν διαφορετική άποψη.

Παρότι αναγνωρίζουν ότι η Σοφοκλέους έχει υποαποδώσει έναντι των άλλων αγορών από το 2008 μέχρι σήμερα θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη ελκυστική αποτίμηση καθότι δεν έχει πέσει στα χαμηλά επίπεδα του 2003.

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη νοτιοανατολική Ευρώπη θεωρείται χάντικαπ, ενώ δεν τις θεωρούν τόσο φθηνές έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη με κριτήριο τον λόγο τιμής προς λογιστική αξία όσο εκείνοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να είναι.

Το ίδιο πιστεύουν για τον λόγο τιμής προς λογιστική αξία των ελληνικών δεικτοβαρών μετοχών εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα όταν συγκρίνεται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εξαιρουμένων των βρετανικών μετοχών.

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί και οι δύο πλευρές να έχουν δίκιο.

Προφανώς, μία από τις δύο πλευρές κάνει λάθος. Όμως ίσως περάσει αρκετός καιρός πριν μάθουμε ποια πλευρά είχε δίκιο.

Κι αυτό γιατί τα θεμελιώδη μεγέθη και οι αποτιμήσεις επικρατούν μεν στο τέλος, όμως η διαμόρφωση των τιμών των μετοχών μπορεί να είναι κάλλιστα απόρροια άλλων παραγόντων, όπως π.χ. της επενδυτικής ψυχολογίας, της δυναμικής αγοράς κ.λπ.

Ίσως το μοναδικό ενθαρρυντικό σημείο βρίσκεται στον τίτλο του ραπόρτου της Credit Suisse. «Τhe concept of euro».

Θα πρέπει να έχει κάποιος πολύ ισχυρή άποψη για το οικοδόμημα του ευρώ για να καθίσει να γράψει 30 και πλέον σελίδες προκειμένου να αποδείξει ότι υπάρχουν χώρες-αδύναμοι κρίκοι που δικαιολογούν τις μικρές πιθανότητες τις οποίες δίνει η αγορά στην κατάρρευση της ευρωζώνης.

Ο στρατηγικός αναλυτής κ. Andrew Garthwaite της ελβετικής τράπεζας προφανώς την έχει.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v