Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες, η κατρακύλα και η αντιγραφή

Η κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια αντιγραφή που ευθυγραμμίζει την πρακτική δύο θεωρητικά αντίπαλων στρατοπέδων. Το "buy side" και το "sell side" συγκλίνουν.

Οι τράπεζες, η κατρακύλα και η αντιγραφή
Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που η αξιοπιστία του αποκαλούμενου sell side κατέρρευσε μαζί με τα υποτιθέμενα σινικά τείχη μεταξύ των τμημάτων ανάλυσης, επενδυτικής τραπεζικής και των τμημάτων πώλησης (sales) και trading.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρηματιστές και κυρίως οι αναλυτές των ξένων επενδυτικών οίκων που βγάζουν εκθέσεις για εισηγμένες εταιρίες συνιστώντας "αγορά", "πώληση" ή "ουδέτερη θέση" ανήκουν στο sell side.

Όμως, οι ανεκδιήγητες συστάσεις για αγορές μετοχών, π.χ. Enron, WorldCom, στις οποίες ούτε οι ίδιοι οι συγγραφείς εκείνων των εκθέσεων δεν πίστευαν και που αποδείχτηκαν φούσκες, προκάλεσαν μεγάλες ζημίες σε πολλούς επενδυτές, αλλά αύξησαν πολύ τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αναλυτών.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν λήφθηκαν μέτρα και πέρασαν νομοσχέδια, κυρίως στις ΗΠΑ, που είχαν σκοπό να ξαναφτιάξουν, σωστά αυτή τη φορά, τα σινικά τείχη.

Αν το κατόρθωσαν ή όχι είναι ένα ερωτηματικό. Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση βελτιώθηκε σε σχέση με πριν.

Την ίδια περίοδο τα πράγματα στο buy side, δηλαδή στην πλευρά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, επενδυτικών εταιριών, ασφαλιστικών και γενικά όσων εταιριών διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια για λογαριασμό πελατών τους, δεν άλλαξαν πολύ.

Οι αναλυτές του buy side συνέχισαν να γράφουν εκθέσεις για εισηγμένες εταιρίες, αλλά το περιεχόμενό τους παρέμεινε εντός των τειχών του fund και φυσικά δεν δημοσιοποιούνταν όπως συνέβαινε με τις εκθέσεις του sell side.

Όμως, οι κλασικές μεθοδολογίες για την αποτίμηση των εταιριών που εφάρμοζε είτε το sell side είτε το buy side δεν άλλαξαν.

Εκείνο που ίσως εμφανίστηκε διαφορετικό ήταν οι υποθέσεις που χρησιμοποιούσε κάθε πλευρά πολλές φορές.

Φαίνεται, όμως, ότι η οικονομική κρίση επέφερε κάποια μορφής σύγκλιση, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τις σκέψεις και τις απόψεις πολλών ανθρώπων του buy side που είναι πελάτες του sell side.

Oι εκθέσεις των αναλυτών του sell side έλαβαν υπόψη τις απόψεις των διαχειριστών mainstream θεσμικών χαρτοφυλακίων, π.χ. Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον συμπίπτουν πλέον στις εκτιμήσεις τους για μετοχές με τους αναλυτές του buy side οι οποίοι είναι μερικές φορές και fund managers.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση σύγκλισης εκτιμήσεων παρατηρείται στις τραπεζικές μετοχές και στους κινδύνους από την έκθεσή τους στις χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι το sell side έχει στην ουσία αντιγράψει τις υποθέσεις και τον τρόπο σκέψης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δυτικές τράπεζες από μια έκρηξη των προβληματικών δανείων σε αυτή την περιοχή τη διετία 2009 - 2010.

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές, πληρώνουν αυτή την "αντιγραφή" υποθέσεων καθότι τα συμπεράσματα των εκθέσεων είναι λίαν απογοητευτικά αφού παραπέμπουν σε μεγάλες ζημίες που θα πρέπει να καλυφθούν από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Φυσικά, όλες οι εκθέσεις δεν είναι ίδιες.

Άλλης ποιότητας είναι η πρόσφατη έκθεση της Citi για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζας κι άλλης ποιότητας -καλύτερης θεωρούμε- η πιο παλιά της Deutsche Bank.

Το θέμα είναι πως oι ελληνικές τράπεζες έχουν πληρώσει ακριβά την αντιγραφή ή υιοθέτηση, αν προτιμάτε, των υποθέσεων και του τρόπου σκέψης του mainstream buy side από τους αναλυτές του sell side.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v