Το πετρέλαιο «ζεσταίνει» τις μετοχές;

Tην ίδια ώρα που οι μετοχές γλείφουν τις πληγές τους από τη μεγάλη πτώση, μια άλλη αγορά εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις. Στέλνει μήπως κάποιο μήνυμα ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Το πετρέλαιο «ζεσταίνει» τις μετοχές;
Η Σοφοκλέους μπορεί να έμεινε στάσιμη χθες, όμως η Γουόλ Στριτ έκανε ράλι, ο χρυσός υποχώρησε κοντά στα 965 δολάρια η ουγκιά, ενώ το αμερικανικό αργό παράδοσης Απριλίου κέρδισε έδαφος, κλείνοντας λίγο κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το πετρέλαιο κυριαρχούσε στις ειδήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει διαφύγει της προσοχής αρκετών πως η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις από την αρχή της χρονιάς.

Η σχετική σταθεροποίηση των τιμών του "μαύρου χρυσού" συνδέεται προφανώς με την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή στα 24,85 εκατ. βαρέλια για να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών, αφού η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί και τα αποθέματα πετρελαίου δείχνουν αυξητικές τάσεις.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν μεν συμμορφωθεί πλήρως, όμως το έχουν κάνει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να μειώσουν την παραγωγή τους στα 25,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων PetroLogistics Ltd., από 30,3 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο του 2008.

Οι ίδιοι μπορεί να μην το διαφημίζουν, όμως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι υποχώρησε 2,21% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο, δηλαδή πολύ λιγότερο από τη ζήτηση για άλλα προϊόντα όπως αυτοκίνητα, κομπιούτερ κ.λπ.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η χρησιμοποίηση του παραγωγικού δυναμικού στην αγορά πετρελαίου ξεπερνά το 80%, ενώ έχει καταρρεύσει σε άλλους κλάδους, π.χ. αυτοκίνητα, έχοντας πέσει κάτω από το 60%.

Ακόμη, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αποθαρρύνουν πολλές πετρελαϊκές εταιρίες από την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων.

Με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο έχει μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στον κλάδο, αφού δημιουργούνται σιγά-σιγά οι συνθήκες για σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου σε πρώτη φάση και άνοδο σε δεύτερη, πιθανόν εντός του 2ου εξαμήνου του 2009.

Τι θα μπορούσε να χαλάσει το πάρτι; Η εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές που θα πίεζε περισσότερο την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.

Φυσικά, δεν μιλάμε για άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 70 με 80 δολάρια το βαρέλι, αλλά για κέρδη της τάξης των 10 με 20 δολαρίων το βαρέλι που θα το έφερναν μεταξύ 50 και 60 δολαρίων στο δεύτερο μισό του χρόνου που διανύουμε.

Απ' όλα αυτά είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οφείλεται περισσότερο στον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου και λιγότερο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης.

Επομένως, δεν θα σηματοδοτήσει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που θεωρείται κλειδί για τις μετοχές.

Όμως, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για 70 δολάρια το βαρέλι αν παρατηρηθεί σταθεροποίηση ή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το επόμενο 10μηνο.

Σ’ εκείνη την περίπτωση το ράλι του "μαύρου χρυσού" θα ήταν καλό σημάδι για τις μετοχές.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v