Tα τοξικά χρέη των ευρωπαϊκών τραπεζών!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει σε λίγο καιρό την απάντηση σε ένα ερώτημα που αφορά στον τραπεζικό τομέα. Η απάντηση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό πότε οι μετοχές των τραπεζών θα δουν άσπρη μέρα.

Tα τοξικά χρέη των ευρωπαϊκών τραπεζών!
Η έξοδος από την οικονομική κρίση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάρρωση του άρρωστου χρηματοοικονομικού τομέα.

Η τελευταία είναι συνδεδεμένη τόσο με τη σταθεροποίηση των τιμών των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. ακινήτων στα οποία έχουν στηριχτεί πολλά δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όσο και με την απομείωση (writedown) των δομημένων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες ήταν εκείνες που είχαν κυρίως πρόβλημα με τα τοξικά επενδυτικά προϊόντα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών, έχουν έκθεση σε τοξικά προϊόντα που αναλογεί στο 75% εκείνης των αμερικανικών τραπεζών.

Ακόμη χειρότερα, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε απομειώσεις τέτοιων τοξικών προϊόντων ύψους 738 δισ. δολαρίων, έναντι μόλις 294 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη.

Είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν στο μέτωπο των απομειώσεων μέχρι να φτάσουν τις αμερικανικές.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ένα ακόμη ανοιχτό θέμα που είναι η έκθεσή τους στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.

Η συνολική τους έκθεση σε αυτή την περιοχή εκτιμάται σε 1,6 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Από την πλευρά των χωρών, η Αυστρία έρχεται πρώτη αφού τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζές της ανέρχονται στο 75% του ΑΕΠ της, η Σουηδία έρχεται δεύτερη με 30% και ακολουθεί η Ελλάδα με 19% του ΑΕΠ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα επιχειρηματικά δάνεια αντιστοιχούν στο 95% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. έναντι 50% στις ΗΠΑ.


Με δεδομένο ότι αναμένονται περισσότερα "κανόνια" τα επόμενα τρίμηνα, τα νέα δεν είναι καλά.

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν σε σχέση με αυτό που πολλοί πίστευαν μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Φυσικά, όλες οι τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα.
Οι ελληνικές, για παράδειγμα, έχουν πολύ μικρή έκθεση σε τοξικά προϊόντα σύμφωνα με τα λεγόμενα των επικεφαλής τους.

Ακόμη, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. σε Αυστρία, Σουηδία, Βρετανία, Ιρλανδία και Ελβετία, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα είναι μεγάλο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι τα αντίστοιχα κράτη, ιδίως εκείνα με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, δεν μπορούν ουσιαστικά να τις βοηθήσουν να ξεφορτωθούν τα τοξικά τους χρέη.

Όμως, το λιγότερο που θα ήθελαν οι κοινοτικές αρχές είναι να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν να δούμε τι είδους σχήμα θα προτείνουν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αν και το πιθανότερο είναι μια παραλλαγή του μοντέλου της "κακής τράπεζας" που μπορεί κάλλιστα να είναι ένα κακό fund που μπορεί να έχει είτε εθνικό είτε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τον χρόνο της ανάρρωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και κατά συνέπεια των μετοχών του.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v