Φάρσα ή ελληνική τραγωδία;

Η Ελλάδα ούτε πεθαίνει, ούτε χρεοκοπεί ελέω ευρωζώνης. Όμως, το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα μπορεί να μειωθεί γιατί μεταθέτει σε τρίτους τις επιλογές, όπως ανέφερε προχθές ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Φάρσα ή ελληνική τραγωδία;
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος χαίρει ευρύτερης εκτίμησης για την ειλικρίνεια, την ευθύτητα και τις απόψεις του ακόμη και μεταξύ εκείνων που πιθανόν διαφωνούν μαζί του σε ορισμένα θέματα.

Κατά την προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ορισμένες αλήθειες που όλοι οι πολιτικοί ξέρουνε, αλλά συνήθως δεν αναφέρουν.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το πολιτικό σύστημα που δημιουργεί ανεκπλήρωτες προσδοκίες στους πολίτες.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ακόμη κι αν κάποιος κερδίσει τις εκλογές χωρίς τους νόμους της πολιτικής ευθύνης, κοινώς χωρίς να πει τις αλήθειες για την πραγματική κατάσταση στον λαό, θα γνωρίσει τη συντριβή μετά τις εκλογές όταν θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Όμως, την ίδια μέρα που όλη η υφήλιος ασχολείτο με τις αντιδράσεις των αγορών στο νέο πακέτο στήριξης των αμερικανικών τραπεζών και η Ευρώπη συζητούσε τι θα κάνει με τις δικές της, η Ελλάδα ασχολείτο με την παραίτηση ή μη του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη.

Κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει φάρσα. Κάποιος άλλος ελληνική τραγωδία.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Τη στιγμή που η Ελλάδα βασίζεται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών και των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης για να μην πάθει ό,τι έπαθε η Ουγγαρία, η ίδια εμφανίζεται να αδιαφορεί για τον περίγυρό της.

Αν όμως αναβιώσει ο προστατευτισμός και η λογική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» στην ευρωζώνη -λογική που η Ελλάδα εμφανίζεται να ασπάζεται μέσω των θέσεων του κ. Προβόπουλου και της ελληνικής κυβέρνησης για τον βαλκανικό περίγυρο- θα διαπιστώσουμε όλοι πόσο επίπονες είναι οι οικονομικές συνέπειες.

Να ήταν όμως μόνο αυτό...

Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι οι πιθανότητες να πάμε σε πρόωρες εκλογές θα αυξηθούν πολύ αν η Κομισιόν δεν συναινέσει στο σχέδιο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2011 αντί του 2010.

Ο πρωθυπουργός, ισχυρίζονται αξιόπιστα άτομα, έχει δεχτεί εισηγήσεις από συνεργάτες του για πρόωρες εκλογές το επόμενο δίμηνο με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να σηκώσει πολιτικά το βάρος μιας οικονομικής ύφεσης για 3η συνεχόμενη φορά έπειτα από εκείνες του 1980 - 1981 και του 1991 - 1993 και να υποστεί ανάλογης έκτασης ήττα.

Στις περισσότερες δυτικές χώρες, η επίκληση προσχηματικών λόγων -λέγε με προϋπολογισμός το 2007- για τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών χωρίς να ιδρώνει κανενός το αφτί δεν είναι αποδεκτή.

Στην Ελλάδα είναι ο κανόνας.

Όταν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι κυβερνώντες αποφεύγουν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος.

Είναι κάτι που μπορεί να γίνει ανώδυνα σε εποχές όπου ο διεθνής οικονομικός περίγυρος είναι ευνοϊκός.

Δεν μπορεί όμως να γίνει το ίδιο σε περιόδους διεθνούς κρίσης.

Σ’ αυτή την περίπτωση όσο αναβάλλονται κρίσιμες αποφάσεις τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μας τις επιβάλουν τρίτοι, όπως τόνισε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου του.

Είναι κάτι που μοιάζει περισσότερο με ελληνική τραγωδία παρά με φάρσα
.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v