Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρυσός ως νόμισμα και ο Ομπάμα!

Για τον Κέινς ήταν κατάλοιπο των βαρβάρων. Όμως, για αρκετούς σήμερα ο χρυσός είναι μια επένδυση παντός καιρού. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει μια απάντηση πάνω σε αυτό.

Ο χρυσός ως νόμισμα και ο Ομπάμα!
Είναι ο χρυσός επένδυση παντός καιρού, όπως διατείνονται οι υποστηρικτές του;

Όταν οι Σοβιετικοί έμπαιναν στο Αφγανιστάν, στις αρχές του 1980, ο χρυσός έπιανε τα 873 δολάρια η ουγγιά.

Όμως, η τιμή του έπεσε στα 250 δολάρια η ουγγιά το 1999, όταν τα χρηματιστήρια έκαναν ράλι και οι κεντρικές τράπεζες πουλούσαν πολλές από τις ράβδους χρυσού που είχαν.

Χρειάστηκαν πάνω από 26 χρόνια για να ξαναβρεθεί το πολύτιμο μέταλλο στα ίδια επίπεδα στα οποία βρισκόταν όταν τα σοβιετικά τανκς έμπαιναν στο Αφγανιστάν.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2007.

Στα μέσα του μήνα που διανύουμε η τιμή του χρυσού ήταν 800 δολάρια η ουγγιά, ενώ τώρα βολοδέρνει μεταξύ 890 και 900 δολαρίων.

Δεν είναι προφανώς αυτό που θα περίμενε κανείς από μια επένδυση παντός καιρού.

Είναι λοιπόν σαφές ότι ο χρυσός ακολουθεί πορεία που υπαγορεύεται από διάφορους παράγοντες.

Μια ματιά στο ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς του πολύτιμου μετάλλου σε διεθνές επίπεδο δίνει μια πρώτη ιδέα.

Η ζήτηση για κοσμήματα από χώρες της Ασίας, π.χ. Ινδία, εμφανίζει στασιμότητα ή/και κάμψη ανάλογα τη χώρα, λόγω της κρίσης. Όμως, η ζήτηση στη Μέση Ανατολή παραμένει ισχυρή.

Την ίδια στιγμή, οι εισροές κεφαλαίων στα διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (exchange traded funds) που επενδύουν στον χρυσό συνεχίζονται, αλλά δεν οδηγούν σε αγορές χρυσού τόσων εκατομμυρίων ουγγιών όπως πριν από την κρίση.

Από την άλλη πλευρά, η ετήσια προσφορά χρυσού δεν δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η παραγωγή στη νότια Αφρική υποχωρεί.

Υόο αυτές τις συνθήκες, οι αιτίες για την πορεία του χρυσού θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλους παράγοντες όπως το δολάριο και τα πραγματικά αμερικανικά επιτόκια.

Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο παράγοντας Ομπάμα και η Fed.

Το πρόγραμμα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας που προωθεί ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, ύψους 800 και πλέον δισ. δολαρίων, μετά το πακέτο στήριξης των τραπεζών κι άλλων κλάδων των 700 δισ. δολαρίων του προέδρου Μπους, δημιουργεί τις συνθήκες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα, η Federal Reserve εφαρμόζει επιθετική επεκτατική πολιτική, με τα επιτόκια παρέμβασης να βρίσκονται κοντά στο μηδέν.

Η αύξηση της προσφοράς δολαρίων που συνεπάγονται οι επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές των ΗΠΑ δεν συνιστούν καλό οιωνό για το αμερικανικό νόμισμα.

Όμως, ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια και η αποδυνάμωση του τελευταίου καθιστά φθηνότερη την αγορά χρυσού από επενδυτές σε άλλα νομίσματα, ευνοώντας την ανατίμηση του πολύτιμου μετάλλου το οποίο θεωρείται εναλλακτική επένδυση.

Επιπλέον, ένα αποδυναμωμένο δολάριο ευνοεί την άνοδο του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα κι αυτό πολλοί το θεωρούν πλεονέκτημα για τον χρυσό, γιατί υπολογίζεται ως μέσο αντιστάθμισης (hedging) των πληθωριστικών πιέσεων.

Όμως, η Ιστορία δείχνει ότι ο χρυσός δεν είναι πολύ καλό μέσο αντιστάθμισης των πληθωριστικών πιέσεων ανεξάρτητα με όσα λέγονται και γράφονται.

Επομένως, το πλεονέκτημα του χρυσού όταν υποχωρεί το δολάριο, λόγω αύξησης της προσφοράς χρήματος, θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

Πιθανόν στη σχέση των δύο ως νομισμάτων. Ας μη λησμονούμε ότι ο χρυσός ήταν κάποτε νόμισμα.

Υπό αυτή τη λογική, η υπερπροσφορά δολαρίων στην αγορά, σε μια εποχή όπου η προσφορά χρυσού είναι περιορισμένη, ευνοεί το πολύτιμο μέταλλο.

Επιπλέον, τα πολύ χαμηλά επιτόκια του δολαρίου μειώνουν το ευκαιριακό κόστος κατοχής του χρυσού αφού το τελευταίο δεν πληρώνει κάποιο επιτόκιο.

Κοντολογίς, η επεκτατική αμερικανική οικονομική πολιτική ευνοεί τον χρυσό.

Δεν οφείλεται όμως στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, αλλά στην προτίμηση των επενδυτών στο νόμισμα που έχει πεπερασμένη προσφορά σε σχέση με τα άλλα, π.χ. δολάριο, των οποίων η προσφορά μπορεί να αυξάνεται συνεχώς.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v