Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Οι επιπτώσεις της νίκης Ομπάμα

Η εκλογή ενός νέου Αμερικανού Προέδρου έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, δημιουργώντας προσδοκίες για καλύτερες μέρες. Η νίκη του Ομπάμα δίνει μια τέτοια δυνατότητα, όμως μια δεύτερη σκέψη δεν θα έβλαπτε.

Αγορές: Οι επιπτώσεις της νίκης Ομπάμα
Οι εκτιμήσεις θέλουν το 40% των Αμερικανών να είναι συντηρητικοί, άλλο ένα 40% μετριοπαθείς, κάτι δηλαδή σαν κεντρώοι, και το υπόλοιπο 20% φιλελεύθεροι (liberals), κάτι δηλαδή σαν κεντροαριστεροί.

Γι’ αυτούς τους λόγους η εκλογή ενός μαύρου φιλελεύθερου ηγέτη από την πολιτεία του Ιλινόις στην προεδρία των ΗΠΑ, όπως ο Μπάρακ Ομπάμα, είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Είναι ιστορική.

Είναι όμως πολύ πιθανό ο Ομπάμα να μην εκλεγόταν στην προεδρία αν η αμερικανική οικονομία δεν μαστιζόταν από μια πρωτόγνωρη χρηματοοικονομική κρίση και δεν υπήρχε απογοήτευση από τα έργα και τις ημέρες του Προέδρου Μπους.

Σημειωτέον ότι είναι η τρίτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα που διεξήχθησαν εκλογές για την αμερικανική προεδρία υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Την πρώτη φορά ένας καθολικός δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη ονόματι Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι κέρδισε με ελάχιστη διαφορά από τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ρίτσαρντ Νίξον.

Ήταν οι προεδρικές εκλογές του 1960 και κρίθηκαν, κατά σύμπτωση, από την καταμέτρηση των ψήφων στην Πολιτεία του Ιλινόις και δη στο Σικάγο όπου ο δήμαρχος ήταν δημοκρατικός.

Τη δεύτερη φορά που συνέβη το ίδιο, ένας χαρισματικός πολιτικός, πρώην ηθοποιός και κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ονόματι Ρόναλντ Ρίγκαν κέρδιζε τον εν ενεργεία δημοκρατικό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η αλλαγή στην προεδρία δεν σηματοδότησε απλώς μια αλλαγή προσώπων, αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Ιδίως με την εκλογή του Ρόναλντ Ρίγκαν που πρέσβευε "μικρότερο" κράτος, λιγότερους φόρους, απελευθέρωση των αγορών και περιορισμό των ρυθμίσεων (regulation).

Όλα δείχνουν ότι η εκλογή Ομπάμα θα συνδεθεί με μια εποχή μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης στην οικονομία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Είναι κάτι που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν θα θεωρούνταν καλό από τις αγορές. Όμως, η απειλή της κατάρρευσης κολοσσών, όπως η Lehman Brothers, έχει κάνει πολλούς οπαδούς του "laisse faire" να βάλουν νερό στο κρασί τους καθώς αντιλαμβάνονται ότι το εναλλακτικό σενάριο είναι χειρότερο.

Πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα είναι πιο δεκτική σε οικονομικά μέτρα στήριξης της ζήτησης για να μπορέσει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να ανακάμψει το ταχύτερο δυνατόν, και μαζί της η κερδοφορία των επιχειρήσεων και το χρηματιστήριο.

Αυτό φυσικά συνεπάγεται μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, που δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις αγορές κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ κι αλλού.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ορισμένα πράγματα.

Πρώτον, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναλαμβάνει καθήκοντα από 1ης Ιανουαρίου του 2009. Δεύτερον, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει μεν μεγάλες εξουσίες, αλλά θα πρέπει πολλές φορές να τα βρει με το Κογκρέσο αν θέλει να περάσει διάφορα σημαντικά νομοσχέδια.

Ακόμη όμως κι αν κάποιος υποθέσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα ανωτέρω, η ιστορία διδάσκει ότι δεν είναι φρόνιμο να ποντάρει κανείς στην εκλογή ενός Αμερικανού Προέδρου για να βγάλει χρηματιστηριακά κέρδη.

Μπορούν να τους το επιβεβαιώσουν εκείνοι οι επενδυτές που έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές «περιβαλλοντικών επιχειρήσεων» την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης των Κλίντον - Γκορ, ποντάροντας στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του Αλ Γκορ.


Dr. Money
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v