Σοφοκλέους: Οι μέρες μετά το ριμπάουντ!

Η ιστορία που θέλει ένα ισχυρό ράλι ανακούφισης να διαδέχεται μια μεγάλη, παρατεταμένη πτώση επαναλήφθηκε ακόμη μια φορά. Όμως, το ζητούμενο είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Σοφοκλέους: Οι μέρες μετά το ριμπάουντ!
Ολοι όσοι πίστευαν ότι μπορούν να βγούν καλά λεφτά σε όποιον πόνταρε σε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση των αγορών μετά την παρατεταμένη πτώση των προηγούμενων εβδομάδων και μηνών δικαιώθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Το ίδιο ισχύει για όσους συνέδεαν το ριμπάουντ με την εξομάλυνση των συνθηκών στη διατραπεζική αγορά και την υποχώρηση των επιτοκίων.

Το 3μηνο επιτόκιο Euribor έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από το 4,8% έναντι 5,2% και πλέον πριν 15 μέρες περίπου.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι πλέον γίνονται περισσότερες πράξεις μεταξύ των τραπεζών στην Ευρώπη στη διατραπεζική αγορά και για ολοένα και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν.

Όλα αυτά δείχνουν ότι σταδιακά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο των αγορών στις διεθνείς αγορές από πέρυσι και στην Ελλάδα από την αρχή της χρονιάς.

Το γεγονός ότι δεν έχουν βγεί τίποτα άσχημα νέα για κάποια μεγάλη τράπεζα η τράπεζες το τελευταίο διάστημα βοήθησε επίσης τις χρηματιστηριακές αγορές να ανακάμψουν.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Εκ πρώτης όψεως θα ήταν φυσιολογικό για την Σοφοκλέους και τις άλλες αγορές να «χωνέψουν» τα τωρινά επίπεδα τιμών και να πάρουν κέρδη μερικοί απ’ αυτούς που συμμετείχαν στο ράλι ανακούφισης.

Από την άλλη πλευρά, η πτώση των προηγούμενων μηνών ήταν τόσο μεγάλη που δικαιολογεί ένα ισχυρότερο ριμπάουντ, κοινώς επιπρόσθετα κέρδη έστω κι αν οι μετοχές κάνουν μια στάση.

Φυσικά, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στις άλλες ευρωπαικές αγορές συνεχίζει να επιδεινώνεται, σηματοδοτώντας μείωση κερδών την επόμενη χρονιά για πολλές επιχειρήσεις.

Όμως, η υποχώρηση της Σοφοκλέους κατά 59% περίπου και άλλων ευρωπαικών αγορών περισσότερο η λιγότερο από την αρχή της χρονιάς έχει προεξοφλήσει σε κάποιο βαθμό το άσχημο σενάριο.

Στη δική μας περίπτωση και της Αυστρίας που έχουν μεγάλες τράπεζες κι άλλες εταιρείες με έκθεση στα Βαλκάνια, η αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερη πτώση κερδών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αγορά διαπραγματευόταν 6,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008, 5,6 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009 και 5.0 φορές του 2010 με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων IBES.

To αντίστοιχο Ρ/Ε της αυστριακής αγοράς ήταν 5,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008, 5,4 φορές του 2009 και 5,2 φορές του 2010.

Μια σύγκριση του Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς με τον πανευρωπαικό δείκτη MSCI Europe δείχνει ότι η Σοφοκλέους είναι υπερβολικά φθηνότερη αφού το discount ξεπερνά το 30% την επόμενη χρονιά.

Όμως, δεν είναι μόνο το Ρ/Ε.

Το ίδιο συμβαίνει με άλλους δείκτες όπως ο λόγος τιμής προς πωλήσεις ενώ η προβλεπόμενη μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς ξεπερνά κατά 50% τον ευρωπαικό μέσο όρο. (δείκτης MSCI-Europe)

Kι όλα αυτά όταν το Ρ/Ε του δείκτη MSCI-Europe θα ανέβει στο 14, δηλαδή χαμηλότερα από το μέσο ιστορικό σε περιόδους ύφεσης, αν το απαισιόδοξο σενάριο του στρατηγικού αναλυτή της Morgan Stanley Teun Draaisma για τις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές αποδειχθεί σωστό.

Ο Draaisma και company προβλέψουν πλέον μείωση των κερδών ανα μετοχή του δείκτη MSCI-Europe της τάξης του 43% από την κορυφή του Φεβρουαρίου του 2008 μέχρι τον πάτο την επόμενη χρονιά.

Αν λοιπόν δεν υπήρχε ο παράγοντας που ονομάζεται «έλλειψη ορατότητας» για τα κέρδη του 2009, το μικρό μέγεθος της αγοράς και η σύνδεσή της με τις γειτονικές αναδυόμενες αγορές που έχουν ξεπέσει στα μάτια των ξένων θεσμικών, η Σοφοκλέους θα έπρεπε να είναι “ισχυρό buy” για το επόμενο 12μηνο.

Τώρα όμως οι αμφιβολίες περισσεύουν, δημιουργώντας αβεβαιότητα κατά πόσο το διάστημα που πέρασε είναι στην ουσία μια περίοδος νηνεμίας πριν μια νέα χρηματιστηριακή καταιγίδα!

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v