Η ελληνική τραπεζική υποκρισία!

Η υποκρισία είναι λέξη ελληνική και απ’ ό,τι φαίνεται λίγοι τη γνωρίζουν τόσο καλά όσο μερικοί Έλληνες τραπεζίτες που παριστάνουν τους «υγιείς», ενώ επιζητούν παράλληλα εναγωνίως την κρατική αρωγή.

Η ελληνική τραπεζική υποκρισία!
Θα μπορούσαν, παρακαλώ, οι πραγματικά υγιείς και ισχυρές ελληνικές τράπεζες να σηκωθούν από τη θέση τους για να μετρηθούν;

Η απάντηση στην κλασική αμερικανική φράση -stand up and counted- δεν είναι εύκολη.

Ο λόγος είναι ότι μερικές από τις ίδιες τις τράπεζες που αυτοχαρακτηρίζονταν «ισχυρές» και «δυνατές» μέχρι πριν από λίγο καιρό αποδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους στο θέμα της κρατικής ενίσχυσης τις τελευταίες μέρες ότι δεν έλεγαν την αλήθεια, ή τουλάχιστον δεν έλεγαν όλη την αλήθεια, αναλογιζόμενες τι έρχεται με ορίζοντα 6μήνου ή 12μήνου.

Η σπουδή τους να εξασφαλίσουν όχι μόνο τη συμμετοχή τους, που έτσι κι αλλιώς ήταν βέβαιη, στο σχέδιο θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και η επιμονή τους να συμμετάσχει η Εθνική Τράπεζα, που ήταν απρόθυμη να το κάνει γιατί απλώς δεν το είχε ανάγκη, το αποδεικνύουν.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι εύκολα εξηγήσιμη και κατανοητή.

Καμία μεγάλη τράπεζα δεν θα ήθελε να είναι η πρώτη που θα έβγαζε το φίδι από την τρύπα, κοινώς να εμφανιστεί ότι εντάσσεται πρώτη στο σχέδιο, γιατί αυτό θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία με αποτέλεσμα να πιεστεί η μετοχή της.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα ήταν να εμφανίζονταν όλες οι μεγάλες τράπεζες μαζί ότι επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κρατικής αρωγής.

Επί του πρακτέου επρόκειτο για άλλη μία πράξη συλλογικής υποκρισίας με ξεκάθαρα οφέλη για τους μετόχους των πιο «αδύναμων κρίκων», που φαίνεται ότι ίσως δεν είναι πάντοτε οι πιο μικροί του συστήματος.

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι απλά γιατί γεννάται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εκείνων των τραπεζών που απολαμβάνουν την κρατική θαλπωρή και των άλλων που δεν την απολαμβάνουν.

Η Ε.Ε. αναμένεται να ρίξει φως στο συγκεκριμένο θέμα το επόμενο διάστημα κι ως τότε θα πρέπει να περιμένουμε.

Δεν χρειάζεται όμως να κάνουμε το ίδιο με τις «υγιείς» τράπεζες που έσπευσαν για βοήθεια στο κράτος, επιχειρηματολογώντας υπέρ της συντομότερης το δυνατόν ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου επειδή ξαφνικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Θα ήταν πιο ευθύ και τίμιο εκ μέρους όλων αυτών να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στο εξωτερικό.

Κοινώς, να παραδεχτούν ότι οι τράπεζές τους δεν είναι υγιείς και να ζητήσουν κρατική βοήθεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θα ήταν πολύ πιο τίμιο, αλλά ταυτόχρονα και πιο κουτό, σε μια χώρα όπου η υποκρισία... πάει σύννεφο και σε μια χρονική συγκυρία όπου η υπόθεση του Βατοπεδίου επισκιάζει πιο σοβαρά ζητήματα.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v