Αλλαγή ΙΑS: Ένα μέτρο γεμάτο παγίδες!

Η κρίση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μετατραπεί ένας βραχυπρόθεσμος επενδυτής σε μακροπρόθεσμο αλλά και ενίοτε η αιτία για να λάβουν οι αρχές μυωπικά μέτρα. H περίπτωση της τροποποίησης των ΔΛΠ 39.

Αλλαγή ΙΑS: Ένα μέτρο γεμάτο παγίδες!
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να χειροκροτήσουν το μέτρο της τροποποίησης των λογιστικών κανόνων (ΔΛΠ 39) που επιδίωξαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενες δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον, τις ακραίες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές και οι οποίες μεταφράζονται σε μεγάλη έως δραματική πτώση των τιμών των χρηματοοικονομικών προϊόντων, π.χ. μετοχών, χρεογράφων κ.λπ.

Σε τόσο ακραίες συνθήκες, οι τιμές δεν αντανακλούν την πραγματική αξία των προϊόντων και επομένως θα ήταν άδικο να τιμωρηθούν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις με μείωση κερδών ή με ζημίες ή και με διάβρωση της κεφαλαιακής τους θέσης, υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, είναι εύλογο να δοθεί ανάσα στις τράπεζες και επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα τροποποίησης του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 39, που καθορίζει τους όρους και τα κριτήρια κατάταξης των χρηματοοικονομικών προϊόντων σε χαρτοφυλάκια και τις μεθόδους αποτίμησης κάθε χαρτοφυλακίου.

Δεύτερον, τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές με το ίδιο οπλοστάσιο ευλύγιστων λογιστικών κανόνων αποτίμησης στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου ζούμε.

Όλα καλά κι όλα ωραία ως εδώ.

Η αλλαγή των λογιστικών κανόνων θα βοηθήσουν τις τράπεζες να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα κερδών και κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με αυτή που περίμεναν οι περισσότεροι μέχρι πρόσφατα.

Στη δική μας περίπτωση αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη οι όποιες επιπτώσεις δεν θα εκπορεύονται τόσο πολύ από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο όσο από το χαρτοφυλάκιο που είναι διαθέσιμο προς πώληση. (AFS)

Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα θα είναι περισσότερο ορατές στην κεφαλαιακή βάση και λιγότερο στα κέρδη.

Οι μέτοχοι θα ευχαριστηθούν και το μάνατζμεντ των τραπεζών θα ανακουφιστεί.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Όταν οι αλλαγές στα νούμερα προέρχονται από τροποποίηση καθιερωμένων λογιστικών κανόνων και όχι από αλλαγή των οικονομικών δεδομένων μιας επιχείρησης ή τράπεζας, π.χ. πωλήσεις, τότε τα νούμερα χάνουν σε αξιοπιστία.

Σε αυτή την περίπτωση είναι εύλογο να δώσει η αγορά χαμηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών, π.χ. Ρ/Ε, για να ενσωματώσει το επιπλέον ρίσκο στις αποτιμήσεις.

Επίσης, το συγκεκριμένο λογιστικό μέτρο καθυστερεί σε κάποιο σημείο τις απομειώσεις των χρεογράφων, παραγώγων κι άλλων προϊόντων που έχουν στην ουσία χάσει την αξία τους και επομένως την έτσι κι αλλιώς αναγκαία ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Υπό αυτή τη σκοπιά είναι ίσως προτιμότερο να προχωρήσει κανείς σε απομειώσεις και σε διαγραφές επισφαλειών σήμερα, έστω κι αν είναι πιο ακριβό και δύσκολο σπορ από το να το αναβάλει.

Ίσως, λοιπόν, η βραχυπρόθεσμη ανακούφιση να έχει μεγαλύτερα μεσοπρόθεσμα κόστη.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v