Το σωσίβιο των Fannie - Freddie και το ράλι

Η σωτηρία των Fannie Mae και Freddie Mac από το αμερικανικό δημόσιο συνιστά κομβικό σημείο για τις αγορές. Όσοι όμως σπεύσουν να αγοράσουν μετοχές στο ράλι θα ήταν καλύτερα να το ξανασκεφτούν.

Το σωσίβιο των Fannie - Freddie και το ράλι
Το χθεσινό παγκόσμιο ράλι των χρηματιστηριακών αγορών ήταν απολύτως δικαιολογημένο.

Η σωτηρία των Fannie Mae και Freddie Mac δείχνει ότι οι αμερικανικές αρχές είναι αποφασισμένες να κάνουν ό,τι χρειαστεί, ακόμη κι αν είναι αντίθετο προς τα ιδεολογικά πιστεύω τους, για να μη μετεξελιχθεί η σημερινή κρίση σε οικονομικό κραχ.

Επιπλέον, απομακρύνει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς κατοικίας από την οποία ξεκίνησε η παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Όμως, η σωτηρία των δύο μεγάλων αμερικανικών στεγαστικών ιδρυμάτων δεν μπορεί και δεν πρόκειται να σταματήσει τη διόρθωση των τιμών στην αμερικανική αγορά ακινήτων από τη στιγμή που οι κατασχέσεις βρίσκονται σε έξαρση, οι χρεοκοπίες δανειοληπτών στην ημερήσια διάταξη και το στοκ των απούλητων κατοικιών είναι μεγάλο.

Οι ειδήμονες της αμερικανικής αγοράς εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών της τάξης του 10% με 15% για να επανέλθουν σε επίπεδα που είναι συμβατά με το μακροχρόνιο επίπεδο ισορροπίας τους.

Όμως, όλα αυτά παίρνουν χρόνο και ίσως χρειαστεί να περάσουν ένα έως δυόμισι χρόνια για να ομαλοποιηθεί η αγορά ακινήτων.

Για την ακρίβεια, η ζήτηση υπολογίζεται σε 1,75 εκατ. σπίτια ετησίως και η προσφορά νέων σπιτιών σε 900.000 στις ΗΠΑ.

Όμως, το στοκ των απούλητων εκτιμάται σε 2 εκατ. πάνω από το φυσιολογικό όριο, οπότε θα χρειαστούν κάπου δυόμισι χρόνια ακόμη για να υπάρξει εξομάλυνση της συγκεκριμένης αγοράς σύμφωνα με τους ιθύνοντες.

Όμως, οι χρηματιστηριακές αγορές είναι πιο ανυπόμονες.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο που βιώσαμε και σε προηγούμενες περιπτώσεις φέτος, π.χ. τον Μάρτιο με την Bear Stearns.

Κοινώς, ένα ράλι των μετοχών της τάξης του 6% με 10% μέσα στις επόμενες μέρες από την ανακοίνωση του γεγονότος που έγινε χθες.

Όμως, η ιστορία δεν είναι με το μέρος εκείνων που θα σπεύσουν να αγοράσουν μετοχές μέσα σ’ ένα τέτοιο ράλι.

Δεν είναι μόνο ότι στα τρία προηγούμενα ράλι της φετινής χρονιάς τα χρηματιστήρια υποχώρησαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα αργότερα.

Ούτε το γεγονός ότι η διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο δεν ήταν αυτή τη φορά... στα τάρταρα, όπως τον Μάρτιο με την Bear Stearns.

Όσες φορές στο παρελθόν υπήρξαν κομβικές παρεμβάσεις κυβερνήσεων όπως στις ΗΠΑ με την κρίση των Savings & Loans στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι αγορές βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους αρκετούς μήνες αργότερα.

Με την οικονομική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης και της Βρετανίας σε εξέλιξη θα ήταν έκπληξη αν η κομβική παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης συνέπιπτε με τον χρηματιστηριακό πυθμένα ώστε το ράλι να σηματοδοτεί έναν νέο ανοδικό κύκλο μεγάλης διάρκειας.

Dr. Money


[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v