Οι 7 μέρες που "συγκλόνισαν" τις αγορές!

Αν οι κερδοσκόποι στην αγορά πετρελαίου έχουν δίκιο τότε θα πρέπει όλοι να περιμένουμε τι θα συμβεί τις επόμενες 7 μέρες για να έχουμε μία καλύτερη άποψη για τη μελλοντική πορεία των αγορών.

Οι 7 μέρες που συγκλόνισαν τις αγορές!
Η τιμή του αργού για παράδοση τον Σεπτέμβριο υποχώρησε χθες στα 113 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας την κατρακύλα από τα 147 δολάρια, στα οποία βρέθηκε στις 11 Ιουλίου.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου σε αυτά τα επίπεδα και ακόμη χαμηλότερα σε μονιμότερη βάση αποτελεί μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών τους επόμενους μήνες.

Χωρίς τη συνδρομή του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων είναι αμφίβολο κατά πόσον οι δυτικές οικονομίες θα αποφύγουν την ύφεση και οι αγορές τους θα ξαναμπούν σε ανοδική τροχιά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Αρκετοί πολιτικοί στις ΗΠΑ, στην ευρωζώνη και στη Μέση Ανατολή πιστεύουν ότι οι κερδοσκόποι ευθύνονται για το πολυετές ράλι της τιμής του "μαύρου χρυσού".

Είναι μια βολική εξήγηση για τους ίδιους, καθώς χρεώνουν το πρόβλημα σε άλλους, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δικαιώνουν αυτή την άποψη.

Αυτό όμως δεν έχει τόση σημασία.

Εκείνο που έχει σημασία είναι άλλο.

Οι κινήσεις των κερδοσκόπων στην αγορά παραγώγων του πετρελαίου έχει αποδειχτεί ότι είναι αξιόπιστος δείκτης της μελλοντικής τάσης του "μαύρου χρυσού" υπό μία προϋπόθεση.

Αυτή είναι να παραμείνουν οι κερδοσκόποι καθαροί πωλητές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στο NYMEX (New York Mercantile Exchange) για πάνω από έναν μήνα.

Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, η τιμή του αργού τείνει να υποχωρεί τους επόμενους ένα με έξι μήνες, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα.

Η μέση πτώση διαφέρει κατά περίπτωση, αλλά σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει το 20%.

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν τρεις εβδομάδες από τότε που οι σπεκουλαδόροι στα συμβόλαια πετρελαίου βγήκαν καθαροί πωλητές, κοινώς σόρταραν περισσότερα απ' όσα αγόραζαν.

Απομένει λοιπόν μία περίπου εβδομάδα για να συμπληρώσουν έναν μήνα και κάτι έχοντας σορτάρει το πετρέλαιο και δεν φαίνεται αυτό να μπορεί να αλλάξει εύκολα, με βάση τη σημερινή εικόνα.

Άλλωστε, η ζήτηση για πετρέλαιο στις ΗΠΑ, που αντιστοιχεί στο 29% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης, πιστεύεται ότι υποχωρεί 4% σε ετήσια βάση, λόγω των υψηλών τιμών και της συγκράτησης των δαπανών.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν τα οικονομικά σύννεφα στην Ευρώπη που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου διεθνώς, με μερίδιο 18%, σύμφωνα με υπολογισμούς της Credit Suisse.

Aναμφίβολα, θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν το πετρέλαιο έπεφτε στη περιοχή των 80 - 90 δολαρίων, όπως προβλέπει μειοψηφία αναλυτών.

Παρ’ όλα αυτά, αν συμπληρωθεί η εβδομάδα με τους σπεκουλαδόρους να είναι σορταρισμένοι, είναι πιθανόν να δούμε το πετρέλαιο να υποχωρεί κι άλλο μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αδυνατώντας παράλληλα να ανακάμψει πάνω από τα 125 δολάρια χωρίς τη βοήθεια κάποιου μεγάλου γεωπολιτικού γεγονότος.

Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τις πιθανότητες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού το επόμενο 12μηνο, γεγονός που παραδοσιακά ευνοεί την ανάκαμψη των μετοχών, όπως αναφέραμε χθες.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v