Σοφοκλέους: Ένας κίνδυνος από τα παλιά!

Όλα τα είχε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε. Η γνωστή ρήση ταιριάζει απ' ό,τι φαίνεται στη Σοφοκλέους, που εκτός από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει μια παλιά "αρρώστια".

Σοφοκλέους: Ένας κίνδυνος από τα παλιά!
Επιστροφή στο παρελθόν, όπου το πολιτικό ρίσκο ήταν ένας από τους παράγοντες που καθόριζαν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Δεν αποκλείεται, αν η σημερινή κατάσταση αμφισβήτησης του πρωθυπουργού και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας συνεχιστεί.

Έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από τότε που το πολιτικό ρίσκο ήταν ένας από τους παράγοντες που έπαιζαν καθοριστικό ρόλο για την πορεία της Σοφοκλέους.

Από τότε μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει σταθερές κυβερνήσεις που προέρχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Τα τελευταία, παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους, συγκλίνουν στους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων και των στόχων της οικονομικής πολιτικής.

Όμως, έναν χρόνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, όπου το κυβερνών κόμμα κέρδισε με άνεση, χωρίς όμως να έχει μεγάλη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή λόγω του εκλογικού νόμου, το ενδεχόμενο επαναφοράς του πολιτικού ρίσκου στο προσκήνιο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Γνωστοί βουλευτές και στελέχη της συμπολίτευσης αμφισβητούν τις επιλογές της κυβέρνησης.

Ως συνήθως, πρόκειται για δυσαρεστημένους που θέλουν να διαφοροποιηθούν, ταυτιζόμενοι με την αποκαλούμενη λαϊκή δεξιά, καθώς διαισθάνονται ότι η επιδείνωση του κλίματος στην οικονομία δημιουργεί δυσαρέσκεια σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα διαθέτει τη μικρή και εύθραυστη πλειοψηφία των 152 βουλευτών (μετά την επανάκαμψη Κουκοδήμου) για να εφαρμόσει την πολιτική του εν μέσω συνεχούς επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος εντός κι εκτός Ελλάδος περιορίζει τον βαθμό ελευθερίας του πρωθυπουργού.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον τελευταίο σε δύο επιλογές.

Είτε σε πρόωρες εκλογές είτε σε ανοχή των διαφωνούντων βουλευτών για να μη χαθεί η πλειοψηφία.

Στην πρώτη περίπτωση είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει επανεμφάνιση του πολιτικού ρίσκου ως παράγοντα διαμόρφωσης της τάσης στην ελληνική αγορά ύστερα από πολλά χρόνια.

Στη δεύτερη περίπτωση στέλνει το μήνυμα ότι η οικονομική πολιτική θα είναι περισσότερο λαϊκίστικη και λιγότερο μεταρρυθμιστική.

Αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό ρίσκο θα είναι μεν μικρότερο, αλλά το μακροοικονομικό και μικροοικονομικό ρίσκο μεγαλύτερα για τους επενδυτές, αφού τα πάντα θα βαλτώσουν για 2 - 3 χρόνια.

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει και τρίτη επιλογή για έναν πρωθυπουργό που στηρίζεται στην ψήφο 152 βουλευτών.

Είναι, λοιπόν, πιο πιθανό ανάμεσα στις δυο επιλογές να επιλέξει τη δεύτερη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η μεγαλύτερη πηγή μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης από το 2004 μέχρι σήμερα, δηλαδή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον κ. Αλογοσκούφη, θα κλείσει.

Αυτό φυσικά δεν πάει να πει ότι το συγκεκριμένο υπουργείο δεν έχει κάνει λάθη.

Η επιλογή του να κοιτάξει τα συμφέροντα του κράτους, αδιαφορώντας για τους μετόχους μειοψηφίας του ΟΤΕ στο ντιλ με την Deutsche Telekom, έστειλε το λάθος μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Το μήνυμα ήταν ότι οι πολιτικοί κάνουν ό,τι θέλουν στην Ελλάδα, αγνοώντας τους υπολοίπους. Κοινώς, υπάρχει πολιτικό ρίσκο ακόμη και αν στην εξουσία βρίσκεται μια συντηρητική κυβέρνηση.

Αναμφισβήτητα, σε αυτή τη χρονική στιγμή θα ήταν λάθος να ισχυριστεί κανείς ότι το πολιτικό ρίσκο είναι παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές όταν επενδύουν στη Σοφοκλέους, αν και ο ΟΤΕ φρόντισε να τους το υπενθυμίσει.

Όμως, τα σύννεφα συσσωρεύονται στον πολιτικό ορίζοντα καθώς οι εξελίξεις από το σκάνδαλο της Siemens είναι απρόβλεπτες, ενώ οι αντάρτες βουλευτές της Ν.Δ. αυξάνονται.

Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν κάποιοι ξένοι επενδυτές το λάβουν πιο σοβαρά υπόψη τους όταν εξετάσουν τις μετοχές που τους ενδιαφέρουν στη Σοφοκλέους τους επόμενους μήνες.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v