Χρηματιστήρια: Μια παγίδα για τους ταύρους

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ενθαρρυντικό σημάδι το γεγονός ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αντιστέκονται στην κρίση. Όμως, οι προσδοκίες που δημιουργούν για έξοδο από το τούνελ ίσως είναι πιο επικίνδυνες.

Χρηματιστήρια: Μια παγίδα για τους ταύρους
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λέει ο λαός και οι παρατρεχάμενοι στις αγορές είναι οι πρώτοι που το ενστερνίζονται.

Γι' αυτό πολλές φορές τρέχουν να τοποθετηθούν όταν αρχίζουν να βγαίνουν κάποια θετικά στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων και της μακροοικονομίας.

Ο προσεκτικός παρατηρητής των τεκταινόμενων στις αγορές θα διαπιστώσει, ακόμη και αν είναι διακοπές στη παραλία ή σε ένα πλεούμενο, ότι υπάρχουν ορισμένα ενθαρρυντικά νέα το τελευταίο διάστημα.

Ένα από αυτά είναι το πετρέλαιο που δεν δείχνει να μπορεί να επανέλθει πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι χωρίς τη συνδρομή κάποιου σημαντικού γεωπολιτικού γεγονότος, π.χ. απειλή για επίθεση στο Ιράν.

Συνακόλουθα, το ότι οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν "καθίσει", σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση, προδιαθέτει για μείωση του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα.

Ένα άλλο στοιχείο είναι η καλή πορεία των κερδών που ανακοινώνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του χρόνου.

Αν και το ποσοστό των εταιριών που έχει ανακοινώσει μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές υποχωρεί -κάτι φυσιολογικό σε περιόδους κρίσης- το ποσοστό εκείνων που έχουν απογοητεύσει δεν εμφανίζει άνοδο.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αφού πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη κάνει το ίδιο.

Ο συνδυασμός χαμηλότερου πληθωρισμού και ισχυρής αντίστασης των εταιρικών κερδών στη διεθνή κρίση είναι επόμενο να δημιουργεί προσδοκίες, που μερικές φορές μετουσιώνονται σε ράλι.

Όμως, θα πρόκειται περισσότερο για ράλι σε μια πτωτική αγορά παρά για απαρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου, αν όντως λάβει χώρα.

Υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Οι αρνητικές εκπλήξεις από τα διάφορα μακροοικονομικά στοιχεία που βγαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ευρωζώνη δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται πιο γρήγορα απ' ό,τι περίμεναν πολλοί.

Αυτό είναι ανησυχητικό αν λάβει κανείς υπόψη του πόσο ευάλωτες είναι οι επιχειρήσεις όταν δουλεύουν με μεγάλα περιθώρια κέρδους όπως σήμερα.

Στις προηγούμενες μεγάλες κρίσεις στις δεκαετίες του 1970, του 1980, του 1990 και του 2000 χρειάστηκαν κάπου 20 - 22 μήνες για να βρεθούν τα εταιρικά κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο χαμηλότερο σημείο του κύκλου από την κορυφή που σηματοδοτεί την αντίστροφή μέτρηση για την έξοδο από το τούνελ, κάτι που οι αγορές προεξοφλούν.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα κέρδη έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο το γ΄ τρίμηνο του 2007, στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να περιμένουμε να έρθουν το 2009 ή τα τέλη του 2008, στην καλύτερη περίπτωση, για να αλλάξουν οι μετοχές ρότα.

Στο χαμηλότερο σημείο η μείωση των κερδών θα υπερβαίνει το 30%, με βάση την εικόνα από τις προηγούμενες κρίσεις των τελευταίων 40 χρόνων.

Με εξαίρεση τις τράπεζες που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, οι εταιρίες από άλλους κλάδους τα έχουν πάει πολύ καλύτερα αυτή τη φορά κι αυτό ίσως σημαίνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά τους.

Επομένως, η αδυναμία του πετρελαίου, η προοδευτική αποσυμπίεση του πληθωρισμού και η καλή εικόνα των ευρωπαϊκών εταιρικών κερδών μπορεί να φέρουν ράλι, όμως θα είναι μάλλον ένα ακόμη bear market rally.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v