H μεγαλύτερη απειλή για τη Σοφοκλέους

Οι ξένοι σορτάκηδες που δρουν ανενόχλητοι μέσα από τις εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες θεωρούνται από πολλούς υπεύθυνοι για την καχεξία της Σοφοκλέους. Ίσως να μην ήταν άσχημα αν ήταν έτσι. Όμως, δεν είναι.

H μεγαλύτερη απειλή για τη Σοφοκλέους
Είναι βολικό και μερικές φορές ανθρώπινο να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για μια κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη.

Μερικές φορές οι αποδιοπομπαίοι τράγοι δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση, ενώ άλλες φορές έχουν κάποια συνήθως μικρή σχέση.

Οι τελευταίοι είναι και οι πιο βολικοί.

Από τότε που η μεγάλη μάζα των Ελλήνων επενδυτών εγκατέλειψε το Χρηματιστήριο Αθηνών για τους γνωστούς λόγους, οι ξένοι ήταν επόμενο να γίνουν οι πρώτοι υποψήφιοι για αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Έτσι λοιπόν κάθε φορά που το χρηματιστήριο διόρθωνε κατά τη διάρκεια του πολυετούς ράλι, αυτοί που το έριχναν, δηλαδή οι συνήθεις ύποπτοι, ήταν οι ξένοι που υποτίθεται ήθελαν να αγοράσουν τις μετοχές φθηνότερα σύμφωνα με την επικρατούσα λογική.

Φυσικά, όλοι οι ξένοι, όπως και όλοι οι Έλληνες που ασχολούνται με τον ναό του χρήματος δεν είναι ίδιοι και ασφαλώς δεν είναι όλοι λευκές περιστερές.

Άλλο όμως αυτό κι άλλο οι γενικεύσεις που ακούμε εδώ και χρόνια.

Όταν η αγορά ανέβαινε επειδή αγόραζαν οι περιβόητοι ξένοι, μεταξύ των οποίων μπορούσες να βρεις μερικές offshore εταιρίες που ανήκαν σε καθωσπρέπει Έλληνες επιχειρηματίες, διαχειριστές και ενίοτε αναλυτές και λοιπές δυνάμεις, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Όταν όμως η αγορά έπεφτε, η κερδοσκοπία των ξένων έφταιγε για όλα.

Τα σας μας και τα μας μας, που έλεγε κάποτε ο Χάρρυ Κλυνν.

Δεν προκαλούν λοιπόν καμία έκπληξη όλα αυτά που ακούμε για σορτάκηδες και άλλους ξένους που δεν αφήνουν τη Σοφοκλέους και ιδίως ορισμένα χαρτιά να πάρουν ανάσα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ξένα funds που πουλάνε ελληνικές μετοχές ή δανείζονται μετοχές για να τις σορτάρουν ή το κάνουν μέσα από τις ξένες εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες.

Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Είναι γεγονός ότι αυτό πιέζει τις μετοχές των εταιριών που πουλάνε, αλλά είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει περισσότερο σε περιόδους πτωτικών αγορών ή όταν υπάρχουν άσχημα νέα.

Στην προκειμένη περίπτωση όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή και περιφερειακή και επομένως ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο από άλλες μεγαλύτερες αγορές.

Είναι λοιπόν πιο ευάλωτη στην πτώση κατά τον ίδιο τρόπο που «τρέχει» περισσότερο όταν οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Μια ματιά στις αποδόσεις της Σοφοκλέους από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τον Ιούλιο ή τον Δεκέμβριο του 2007 μπορεί να πείσει τους άπιστους Θωμάδες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι οι σορτάκηδες που ρίχνουν την ελληνική αγορά σ’ αυτή τη φάση, ακόμη κι αν συνεισφέρουν σε αυτό πού και πού.

Είναι η γενικότερη απροθυμία των επενδυτών παγκοσμίως να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο ιδίως σε μικρές και περιφερειακές αγορές, όπως η ελληνική, που φέρει την κύρια ευθύνη για την πτώση.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Σοφοκλέους δεν είναι οι σορτάκηδες. Άλλωστε, ούτε οι σορτάκηδες ούτε οι επενδυτές είναι τόσο ανόητοι ώστε να θέλουν να χάσουν λεφτά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σταματήσουν να ενδιαφέρονται οι ξένοι σορτάκηδες και επενδυτές για τη Σοφοκλέους.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v