Τράπεζες: Μια λαμπάδα στο μπόι του Τρισέ!

Η καθοδική αναθεώρηση του στόχου για τα κέρδη της EFG έκλεψε την παράσταση. Όμως, άλλο είναι εκείνο που θα έπρεπε να προβληματίζει και αφορά στις τράπεζες. Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχει ο Τρισέ.

Τράπεζες: Μια λαμπάδα στο μπόι του Τρισέ!
Η χθεσινή κίνηση της Eurobank να μειώσει τον στόχο για τα κέρδη του 2008 δεν πρέπει να εξέπληξε αφού ουσιαστικά είχε δοθεί η σχετική προειδοποίηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου.

Η μείωση της τάξης του 10% κατεβάζει τον πήχη των ενοποιημένων κερδών στα 930 εκατ. ευρώ έναντι 1,03 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά δεν απέχει πολύ από τα 950 εκατ. ευρώ περίπου που ήθελαν οι αναθεωρημένες συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Η μείωση του στόχου για τη φετινή κερδοφορία θα είχε μεγαλύτερη αξία αν γινόταν από κάποια άλλη τράπεζα, όπως η Τράπεζα Πειραιώς που ανακοινώνει σήμερα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου.

Όμως, η Τράπεζα Πειραιώς φρόντισε χθες μέσω του κ. Πανταλάκη να μην υπάρχει σασπένς.

Κι όμως, από τα αποτελέσματα της Eurobank διαφαίνεται μια τάση και απομένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η προσπάθεια επανατιμολόγησης των δανείων, κοινώς της αναπροσαρμογής των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα, δεν φαίνεται να στέφθηκε από επιτυχία το β΄ τρίμηνο.

Το αποκαλούμενο asset spread που μετρά τη διαφορά ανάμεσα στο μέσο επιτόκιο των χορηγήσεων και στο επιτόκιο Euribor μειώθηκε στις 314 μονάδες βάσης (3,14%), έναντι 315 μονάδων (3,15%) το α΄ τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες καταθέτες συνέχισαν να απαιτούν υψηλότερα επιτόκια, στρεφόμενοι στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το αποκαλούμενο deposit spread της Eurobank που αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ του Euribor και του μέσου επιτοκίου καταθέσεων να μειωθεί περισσότερο το β΄ τρίμηνο.

Φυσικά, όλες οι τράπεζες δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Άλλες έχουν μεγαλύτερη καταθετική βάση κι άλλες μικρότερη.

Ακόμη κι αν ανήκουν στην ίδια καταθετική κατηγορία, μπορεί να διαφέρουν στο μίγμα των δανείων που προσφέρουν, γεγονός που επηρεάζει το asset spread εκτός των άλλων.

Άλλες τράπεζες μπορεί να έχουν περισσότερα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια κι άλλες επιχειρηματικά.


Όμως, η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να περάσουν το αυξημένο κόστος την άντλησης χρημάτων στους δανειζομένους και η ανταπόκριση των τελευταίων θα κρίνουν κατά πόσον το αναπτυξιακό μοντέλο τους μπορεί να ξεπεράσει τη διεθνή κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Με βάση λοιπόν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ασφαλές να ισχυριστεί κανείς ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 4,25% από 4% προηγουμένως τους ήρθε κοστούμι.

Με τις αναπροσαρμογές των επιτοκίων που κάνει η πλειονότητα των τραπεζών σε καταθέσεις και δάνεια λόγω ΕΚΤ φαίνεται με σαφήνεια ότι αυτές επιθυμούν να βελτιώσουν τα spread τους.

Υπο αυτή την έννοια θα πρέπει να ευχαριστήσουν την ΕΚΤ και τον πρόεδρό της κ.Τρισέ για τη δυνατότητα που τους έδωσε να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκιά τους, αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έγινε με επιτυχία στο β΄ τρίμηνο στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v