Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι «δαίμονες» των αγορών

Στις αγορές όλοι είναι κερδοσκόποι. Εντούτοις κάποιοι παίκτες έχουν αποκτήσει «δαιμονική» φήμη, με αποτέλεσμα να χρεώνονται όλα τα σπασμένα. Στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Oι «δαίμονες» των αγορών
Λίγα πράγματα πουλάνε τόσο πολύ σήμερα όσο οι κερδοσκόποι που θεωρούνται οι κακοί του συστήματος.

Το γεγονός ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τις αγορές δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους, αλλά για να αποκομίσουν κέρδος, και επομένως αξίζει να φέρουν τον τίτλο του κερδοσκόπου, θεωρείται δευτερεύον.

Οι άνθρωποι του Τύπου το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα και γι’ αυτό πολλοί τίτλοι ενσωματώνουν τη λέξη-κλειδί στους τίτλους.

Οι κερδοσκόποι οργιάζουν. Οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι. Οι κερδοσκόποι απομυζούν τα εισοδήματά μας ή οι κερδοσκόποι «καίνε» τους κτηνοτρόφους, όπως έγραφε ο «Ριζοσπάστης» τον Νοέμβριο του 2007.

Από την πτώση των μετοχών μέχρι το ράλι του πετρελαίου, οι κακοί κερδοσκόποι φταίνε για όλα.

Είναι οι εύκολοι αποδιοπομπαίοι τράγοι ενός συστήματος που δεν θέλει να δει ή να παραδεχτεί ότι πολλές φορές άλλοι είναι οι λόγοι που προκαλούν ανεπιθύμητη πτώση των χρηματιστηριακών αξιών ή άνοδο της τιμής των τροφίμων και του πετρελαίου.

Η χθεσινή μέρα ήταν χαρακτηριστική.

Τα στοιχεία του χρηματιστηρίου NYMEX έδειξαν μείωση του αριθμού των ανοιχτών συμβολαίων futures επί του αργού την ίδια περίοδο όπου η τιμή του μαύρου χρυσού ανέβαινε. Το συμπέρασμα ήταν εύλογο.

Κάποιοι κερδοσκόποι που είχαν ποντάρει σε πτώση της τιμής του πετρελαίου αναγκάστηκαν να κλείσουν τις θέσεις τους για να περιορίσουν τις απώλειές τους, αγοράζοντας συμβόλαια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι κερδοσκόποι δεν είναι όχλος για να ποντάρουν όλοι μαζί σε μια κατεύθυνση και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν υψηλά τα τωρινά επίπεδα της τιμής του πετρελαίου.

Όταν ο σημερινός γκουρού της Morgan Stanley κ. Teun Draaisma έβγαζε την ετυμηγορία του το 1999 ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν φούσκα, προκαλώντας τη μήνιν του Τύπου και των εκατοντάδων χιλιάδων επενδεδυμένων, και ορισμένοι τον ακολουθούσαν ρευστοποιώντας τις μετοχές τους, δεν ήταν κακοί κερδοσκόποι.

Ήταν απλώς ορθολογιστές.

Φυσικά δεν είναι όλοι ίδιοι.

Τα hedge funds και οι άλλοι παίκτες που προσπάθησαν πρόσφατα να γκρεμίσουν το τραπεζικό σύστημα της μικρής Ισλανδίας για να βγάλουν γρήγορα κέρδος δεν είναι οι θεσμικοί που θα ήθελε κανείς να συμμετάσχουν στις αγορές του.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι ανωτέρω παίκτες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η αγορά για τα CDS των ισλανδικών τραπεζών δεν είχε βάθος και ξεκίνησαν τις πωλήσεις για να ανοίξουν τα spreads και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, προκαλώντας πανικό.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι σόρταραν τις ισλανδικές μετοχές και το νόμισμα με σκοπό να βγάλουν ένα καλό κέρδος από την πτώση.

Είναι εύκολο, ιδίως σε περιόδους κρίσης, να αναζητά κανείς κάποιους για να τους ρίξει την ευθύνη όλων των κακών.

Χωρίς καμία αμφιβολία οι επιθετικές αγοραπωλησίες των αποκαλούμενων κερδοσκοπικών κεφαλαίων προκαλούν μεγαλύτερες αυξομειώσεις τιμών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, προσφέρουν μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές, επιτρέποντας σε εκείνους που θα ήθελαν να αντισταθμίσουν κινδύνους -π.χ. εξαγωγείς, εισαγωγείς, παραγωγούς- να μπορούν να το κάνουν.

Οι κερδοσκόποι μπορεί να μην είναι άγιοι, αλλά δεν είναι όμως και δαίμονες.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v