Aγορές: Τι δείχνει ο αλάνθαστος κανόνας

Για τους ταύρους ή τις αρκούδες χτυπά η καμπάνα; Υπάρχουν κανόνες που στέλνουν συνήθως σωστό σινιάλο για την πορεία των αγορών. Όμως, μόνο ένας δεν έχει αποτύχει ποτέ να προβλέψει σωστά τη μελλοντική πορεία των μετοχών.

Aγορές: Τι δείχνει ο αλάνθαστος κανόνας
Πού θα πάνε οι αγορές το επόμενο διάστημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι να προβλέψει κανείς έγκαιρα και σωστά την επόμενη κίνησή τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο αρκετοί επενδυτές και σύμβουλοι επενδύσεων εμπιστεύονται ορισμένους κανόνες.

Πρόσφατα αναφερθήκαμε στο ανοδικό σήμα για τον δείκτη Dow Jones και ειδικότερα για τη μητέρα όλων των χρηματιστηριακών αγορών που στέλνει πλέον η γνωστή παγκοσμίως Θεωρία του Dow.

Λίγο πριν από την Κυριακή του Πάσχα είχαμε αναφερθεί επίσης στο ανοδικό σήμα που έστελνε η αγορά του χρυσού.

Υπενθυμίζεται ότι κοντά στα μέσα Απριλίου παρατηρήθηκε για 5η φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 το φαινόμενο ο μεν χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 να κερδίζει πάνω από 3% και η τιμή σποτ του χρυσού να υποχωρεί πάνω από 3% την ίδια μέρα.

Τις τέσσερις προηγούμενες φορές που συνέβη κάτι παρόμοιο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse Private Bank, οι μετοχές βρέθηκαν κοντά στα χαμηλά τους και ο S&P 500 μπήκε σε ανοδική τροχιά.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για να ισχυριστεί κανείς ότι το ίδιο συμβαίνει σήμερα και ο ανωτέρω κανόνας πάει για 5 στα 5, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για τους ταύρους.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος κανόνας της Wall Street που δεν έχει αποτύχει ποτέ από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα να στείλει το σωστό σήμα για ράλι του S&P 500 ή όχι.

Σύμφωνα μ’ αυτόν τον κανόνα, ο χρηματιστηριακός S&P 500 μπαίνει σε ανοδικό κανάλι όταν η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ξεπεράσει το επιτόκιο Fed Funds rate που καθορίζει η Fed.

Στις αρχές Μαρτίου, όταν είχαμε κάνει αναφορά στον ανωτέρω κανόνα, η μεν απόδοση του 2ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου ήταν στο 1,63%, ενώ το επιτόκιο Fed Funds Rate στο 3%. Επομένως, δεν έδινε κανένα σήμα για γύρισμα της αγοράς σε ανοδική τροχιά.

Δύο μήνες αργότερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά.

Η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο παρέμβασης με το οποίο δανείζει η μία αμερικανική τράπεζα την άλλη στο 2% από 2,25% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου βρισκόταν την Παρασκευή στο 2,45%, δηλαδή αρκετά υψηλότερα.

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη που η Fed μείωσε το επιτόκιο το 2ετές κρατικό αμερικανικό ομόλογο πρόσφερε απόδοση 2,26% μέχρι τη λήξη σ’ όποιον το αγόραζε. Με άλλα λόγια ήταν ίσα βάρκα - ίσα νερά με το επιτόκιο Fed Funds Rate.

Είναι σαφές ότι ο κανόνας στέλνει πλέον σήμα πως ο S&P 500 έχει μπει σε ανοδικό κανάλι.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όσο καλός κι αν είναι ένας «αλάνθαστος» κανόνας, υπάρχει πάντα η πρώτη φορά της αποτυχίας κι αυτό είναι πιο πιθανό σε περιόδους, όπως η τωρινή, που η οικονομική επιβράδυνση είναι δεδομένη και η κερδοφορία αρκετών εταιριών βαίνει μειούμενη.

Ο χρόνος θα δείξει.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v