Τραπεζίτες vs αναλυτές για την κρίση

Από τότε που οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών ανέφεραν ότι η κρίση πλησιάζει στο τέλος της oι μετοχές καταγράφουν αξιοσημείωτα κέρδη, χωρίς όμως να πείσουν αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές.

Τραπεζίτες vs αναλυτές για την κρίση
O κ. Vikram Pandit, διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, o κ. James Dimon της JP Morgan και o κ. John Thain της Merrill Lynch έχουν κάτι κοινό με τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών κ. Paulson.

Δεν είναι μόνο ότι όλοι τους έχουν ξοδέψει αρκετά χρόνια δουλεύοντας στη Γουόλ Στριτ πριν αναλάβουν τα ηνία των τραπεζών των οποίων ηγούνται σήμερα.

Όλοι τους προέβησαν σε δηλώσεις για την πιστωτική κρίση, ισχυριζόμενοι ότι αν δεν είμαστε κοντά στο τέλος της, τουλάχιστον τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Κρίνοντας από τη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αλλά και των πιστωτικών αγορών το τελευταίο διάστημα οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι έχουν αποδειχτεί σωστοί.

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ενισχυθεί αρκετά, καταγράφοντας κέρδη από 3% μέχρι άνω του 10% οι περισσότερες, ενώ τα επιτοκιακά περιθώρια (spreads) με τα οποία δανείζονται οι πιο φερέγγυες επιχειρήσεις έχουν σταθεροποιηθεί.

Επιπλέον, το κόστος προστασίας μέσω αγοράς συμβολαίων (credit default swaps) από ενδεχόμενη αδυναμία των επιχειρήσεων με καλή πιστοληπτική ικανότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Είναι κι αυτό ενδεικτικό της βελτίωσης των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές τις οποίες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ανωτέρω αμερικανικών τραπεζών προέβλεψαν.

Δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι που προχωρούν σε κινήσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών τους για να αντιμετωπίσουν τις υποαξίες από τις πρότερες επενδύσεις, μειώνοντας ουσιαστικά τα κέρδη ανά μετοχή των υφιστάμενων μετόχων (dilution).

Όμως, άλλοι αναλυτές, διαχειριστές hedge funds, μέχρι και ο γνωστός μας κ. George Soros δεν ασπάζονται την ίδια αισιόδοξη θεώρηση των πραγμάτων για την κρίση.

Ορισμένοι από τους τελευταίους δεν διστάζουν να ισχυριστούν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων τραπεζών έχουν άλλα λιγότερο ευγενή κίνητρα όταν διατυπώνουν τέτοιες θέσεις.

Αν τελειώσει νωρίτερα η κρίση και μπει φρένο στις υποαξίες από τις επενδύσεις σε σύνθετα προϊόντα θα μπορούν να εισπράξουν τα παχυλά μπόνους που προβλέπουν τα συμβόλαιά τους.

Έχουν λοιπόν πολύ σημαντικούς λόγους για να επιθυμούν να σταματήσει η αιμορραγία των writedowns.

Οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές και διαχειριστές προβλέπουν ότι η κρίση θα είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη των τελευταίων 30 χρόνων και πλέον.

Ακόμη και ο επικεφαλής του 3ου μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου (sovereign fund) στον κόσμο, της Σιγκαπούρης (Singapore Investment Corporation), ασπάζεται την ίδια άποψη.

Όλοι αυτοί προβλέπουν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και χειροτέρευση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές εκ νέου που θα φέρουν περισσότερες χρεοκοπίες.

Οι ίδιοι επικαλούνται τα αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού που εφαρμόζουν πολλές τράπεζες ανά τον κόσμο για να στηρίξουν τη θέση τους.

Έχουν δίκιο;

Ο χρόνος θα δείξει. Πολλά εξαρτώνται από το κατά πόσο οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα αναφορικά με την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αν η προεξόφληση είναι επαρκής, τότε η άνοδος του τελευταίου διαστήματος δεν θα είναι απλώς μια προσωρινή παρένθεση, αλλά θα έχει διάρκεια, δικαιώνοντας τον Pandit, τον Dimon και τον Thain.

Αν όχι, τότε το επιχείρημα των απαισιόδοξων για τα μπόνους τους θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v